Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Extinction Rebellion

Prosvjedovano pokraj Rembrandtove Noćne straže

Autor: Hina

05.03.2023. 18:52
Prosvjedovano pokraj Rembrandtove Noćne straže

Foto: ReutersNizozemski ogranak klimatske aktivističke skupine Extinction Rebellion prosvjedovao je u nedjelju pokraj Rembrandtove slike Noćna straža u amsterdamskom Rijksmuseumu.


Dvoje prosvjednika držalo je repliku poznate slike na kojoj noćni čuvari prikazani na originalnom umjetničkom djelu izgledaju kao da su uronjeni u vodu, što ide u prilog sloganu grupe, a on glasi: “Nema umjetnosti na potopljenom planetu”.


“Znanost je jasna. Od nje više ne možemo pobjeći: zemlja se zagrijava, razina mora raste, a vremenski uvjeti postaju sve ekstremniji. Očigledno je da se to događa zbog industrije fosilnih goriva, industrije koja je i dalje sponzor Rijksmuseuma”, rekla je 19-godišnja prosvjednica Yara, aludirajući na partnerstvo muzeja, zrakoplovne tvrtke KLM i banke ING.
Deset prosvjednika u dobi između 15 i 22 godine bilo je odjeveno u majice sa sloganima o klimatskim promjenama. Nedaleko od njih su, u znak potpore stajali njihovi roditelji, djedovi i bake.


Glasnogovornik Rijksmuseuma je nizozemskoj novinskoj agenciji ANP rekao da prosvjed nije prouzročio nikakvu štetu poznatoj slici Noćna straža te da su prosvjednici ispraćeni van iz muzeja bez incidenata.