Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Preobrazba luksuznog brenda

Predstavljen prvi hibridni Maybach, ali to je samo najava "električne" budućnosti

Autor: T.I.

13.02.2023. 18:33
Predstavljen prvi hibridni Maybach, ali to je samo najava

Foto: Maybach

Ovisno o konfiguraciji, ovaj će automobil autonomno na električni pogon s baterijom od 28,6 kWh koja se puni za pola sata moći prijeći oko 100 kilometara najvećom brzinom od 140 km/hI to se dogodilo; Maybach je predstavio svoj prvi automobil pogonjen (i) električnom energijom. Riječ je o plug-in hibridu Mercedes-Maybach S 580 e. Ako je to bilo iznenađenje, evo još jednog. Automobil se neće prvo naći u europskim ili američkim salonima, već u kineskim. Pa onda iz nekog razloga na Tajlandu, pa u Europi.


Ovisno o konfiguraciji, ovaj će automobil autonomno na električni pogon s baterijom od 28,6 kWh koja se puni za pola sata moći prijeći oko 100 kilometara najvećom brzinom od 140 km/h. Drugim riječima, s ovom će se luksuznom limuzinom moći svakodnevno u gradskoj vožnji komotno voziti bez emisije CO2.


Za duže vožnje Maybach ostaje vjeran snažnim motorima, u ovom slučaju 3,0-litarskoj rednom šest-cilindričnoj mašini koja razvija 367 konjskih snaga. S 580 e od 0 do 100 km/h povući će za samo 5,1 sekundu što je za samo šest desetinski sporije od modela S 680 koji ima ugrađen V12 motor. To je prilično okretno za automobil težak oko dvije tone.
„S našim prvim plug-in hibridnim modelom, kombiniramo luksuzno iskustvo tipično za Maybach s lokalnom vožnjom bez emisija u električnom načinu vožnje. Mercedes‑Maybach S 580 e predstavlja ključni korak u transformaciji našeg slavnog brenda u električnu budućnost“ – kazao je povodom predstavljanja ovog modela Daniel Lescow, šef Mercedes‑Maybacha u Mercedes‑Benz grupi.


Kao što se da iščitati iz ovih riječi, prvi hibrid iz Maybacha nije ni zadnji, već samo prvi korak u smjeru elektrifikacije. Lescow je najavio da je moguće da se prvi potpuno električni model Maybacha pojavi već ove godine.