Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

intervju s članovima

Parni Valjak će se s novim vokalom predstaviti u zadarskom Arsenalu

Autor: Sandy Uran

05.05.2023. 14:30
Parni Valjak će se s novim vokalom predstaviti u zadarskom Arsenalu

Foto: Dinko Čvorić - DoringoPočetkom proljeća neizvjesnostima o sudbini Parnog Valjka došao je kraj – za mikrofonom, kao novi, pridruženi član grupe našao se Igor Drvenkar, a u istom periodu predstavljena je i nova pjesma – »Moja glava, moja pravila«.


Bend koji je obilježio gotovo pola stoljeća regionalne glazbene povijesti ulazi u novo poglavlje jer, kako i sami potvrđuju, bez sviranja jednostavno ne mogu. Iako serija koncerata tek slijedi, iz dosadašnjih reakcija dalo bi se iščitati da je »novi« Parni Valjak u srcima obožavatelja diljem Hrvatske i dalje nekako uhu, ali i srcu poznat.


Da je publika prigrlila novu fazu stvaralaštva benda, svakako potvrđuje i činjenica da je pjesma »Moja glava, moja pravila« najemitiraniji domaći singl u hrvatskom radijskom eteru koji je već četvrti uzastopni tjedan na vrhu liste HR Top 40 – što je bendu i novom pjevaču priskrbilo treći najbolji ovogodišnji rezultat što se tiče broja tjedana na istoj ljestvici
O svemu smo više popričali s Igorom Drvenkarom i Huseinom Hasanefendićem – Husom – koji su nam otkrili ponešto o novom singlu, nadolazećim planovima i koncertima, ali i – dosadašnjim dojmovima.


A kad je riječ o tome, obje strane svakako imaju štošta za reći, jer iako se slijedi već uhodani glazbeni recept, svima je sve novo, a kome bi moglo biti novije negoli – Igoru Drvenkaru. Kako ističe pjevač – prašina uslijed novih okolnosti vjerojatno se nikada neće slegnuti, ali i to je jasno jer – s velikim stvarima dolazi velika odgovornost.


– To je jedan poseban osjećaj, koji ne mogu ni sa čim usporediti s obzirom na to da sam odrastao uz taj bend. Svakako su imali utjecaj na moj izričaj i oduvijek sam, prije svega, bio ljubitelj glazbe, tako da sam u raznim žanrovima tražio ono što mi se najviše sviđa, a pjesme Parnog Valjka bile su u tome, istaknuo je Drvenkar.


Uplovio u kreativne vode


Javnosti poznat prema kazališnom, glazbenom – solo i grupnom – angažmanu, ali posebice zbog sudjelovanja na televizijskom programu A strana, djeluje kao da je Igor Drvenkar bez većih problema uplovio u kreativne vode s uigranim sastavom kao što je Parni Valjak.


– Oduševio me način na koji rade bendovi koji su institucija poput Parnog Valjka, a njihova radna etika svakidašnjih proba je vrhunska. S time sam imao iskustva jedino u kazalištu, pa me to dodatno privuklo jer volim takav pristup.


Već od prve probe bend je poticao da u izvedbu unesem prije svega sebe, kako u starim pjesmama tako i u novima, koje se tek stvaraju. Probe su profesionalne i opuštene, i samim time mi čine najdraži dio dana.


Repertoar su pjesme koje sam čitav život slušao na emotivan način, a sada sam dobio priliku upoznati ih iz prve ruke benda, saznati njihovu povijest, a to svakako olakšava njihovu interpretaciju, objasnio je Drvenkar.


Jednako dobro unio se i u prvu zajedničku stvar – već spomenutu »Moja glava, moja pravila« – koja je jednostavno na prvu sjela svima, istovremeno donijevši autentični zvuk Parnog Valjka, ali i dašak svježine novog vokala.


– To nije bila jedina pjesma koju smo snimali i isprobavali, ali bila je prva kojom smo dobili zvuk za koji smo svi jednoglasno rekli »da« i složili se da je to prva pjesma kojom ćemo se predstaviti u ovom novom poglavlju, istaknuo je mladi glazbenik čiji će, kako izgleda, solo glazbeni planovi morati biti stavljeni u drugi plan, no prostora za samostalne aktivnosti i kreativni razvoj neće nedostajati.


– Moj trenutni fokus je svakako rad s Parnim Valjkom putem novih pjesama, koncerte i putovanja, a usporedno s tim ću održavati i svoj odnos s kazalištem, i koliko god ću biti u mogućnosti, nastaviti raditi na starim i na novim predstavama, otkrio je Drvenkar.


Trebalo je dugo vremena da se glazbeni putovi Igora Drvenkara i Parnog Valjka isprepletu. Naime, nešto više od godinu dana nakon gubitka Akija bend je saopćio javnosti službenu potvrdu da se sa svirkom nastavlja uz novog frontmena, a kako ističe Husein Hasanefendić Hus, Igor se pojavio tek na kraju priče – kad je sastav već skoro i odustao. Drvenkar je do tada bio ispod radara, a kad su ga otkrili – bilo je jasno da je to to.


– Kad smo odlučili da s Igorom krenemo dalje, bilo je logično da se pozabavimo i novim pjesmama. Izbor je pao na »Moja glava, moja pravila«, koja bi ako se iščita pravilno tekst, mogla biti i moj manifest, istaknuo je.


Osvojio simpatije članova benda


Glazbu i stihove pjesme potpisuje upravo Hus, autor bezvremenskih klasika Parnog Valjka koje su odgojile generacije slušateljica i slušatelja. Pjesma je nastala ranije, tražila je svoj glas i u kadru se pojavio upravo Igor Drvenkar, koji je svojom energijom, pristupom i glasom osvojio simpatije članova benda.


– Neobično je, moram priznati da mi je sve skupa na neki način i izazov. Mi smo u periodu međusobnog upoznavanja i vidjet ćemo dokle će nas to odvesti. Od Igora se ne očekuje da pokušava kopirati Akija, nego želimo da bude svoj i da pjesme koje radimo zajedno pjeva na svoj način, objasnio je Hus.


Jedno je sigurno – publika, ali i kritika žele čuti još od Parnog Valjka. Na isto upućuje i činjenica da je prošle godine album »Dovoljno je reći…Aki« u čak sedam kategorija nominiran za Porin.


– Same nominacije su već veliko priznanje jer je to strukovna nagrada, ali slatko je, naravno, i dobiti tu nagradu. Doživljavam ove dodijeljene Porine i kao priznanje za sve što smo do sada uradili, a kao što sam rekao i na dodjeli, više bih volio da nije bilo razloga da se taj koncert radi nego svi ti Porini zajedno, istaknuo je glazbenik.


Bend će se s novim vokalom predstaviti na prvim potvrđenim nastupima ove godine – koji započinju 6. svibnja u zadarskom klubu Arsenal, a zatim slijede 10. svibnja u riječkom Pogonu kulture, 26. svibnja u ljubljanskoj Cvetličarni te 27. svibnja u mariborskom ŠTUK-u.


– Sad je prioritet na postavljanju koncerta i plan nam je krenuti svirati po klubovima, jer to je najbolja škola. Kad odsviramo ovih nekoliko koncerata, malo ćemo se više posvetiti novim pjesmama i lako je moguće da se do kraja godine pojavi album, zaključio je Hus.