Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

PREDSTAVLJAMO

Novi samostalni nosač zvuka Ivane Kindl naslovljen »Put k sebi«

Autor: Marinko Krmpotić

09.03.2023. 12:07
Novi samostalni nosač zvuka Ivane Kindl naslovljen »Put k sebi«

Suverena vladavina u svakoj od deset pjesamaNajjači adut albuma »Put k sebi« svakako je zaista odličan vokal Ivane Kindl, koja suvereno vlada u svakoj od deset pjesama.Promjene glazbenih stilova i izraza pri tome nisu bitne, a zahvaljujući vrhunskoj produkciji i odličnoj glazbenoj pratnji stvoren je album koji korespondira sa sličnom žanrovskom produkcijom u svjetskim okvirima.
Objavljivanjem ovog albuma Ivana Kindl obilježit će punih dvadeset godina diskografske karijere, a ljepši poklon od ovog albuma i nije mogla poželjeti jer deset pjesama – od kojih su neke znane od ranije i bile plasirane kao singlovi – predstavljaju ne samo njezine već znane iznimne vokalne sposobnosti, već su istodobno i zanimljiva priča o njoj, pri čemu je uz svoje koristila i stihove drugih autora poput Ines Prajo i Denisa Špičića.


Osobna iskustva


“Moram priznati da na ovom izdanju pjevam najosobnije dosad – o spoznajama, viđenjima svijeta, o pronalasku prave sebe… Često se u životu nađemo izgubljeni – ne znamo kojim putem krenuti… A najbitnije je proniknuti u sebe i pronaći ono pravo, istinsko ja.


U međuvremenu sam, između i u vrijeme nastajanja pjesama, prolazila i kroz privatno zanimljiva iskustva, zbog čega smatram da je album »Put k sebi« zapravo odraz velikog sazrijevanja. Pjesme sam radila s producentom Alenom Križajem i uglavnom su pop-karaktera. Kao i uvijek, puno ih je ljubavnih – to je neizostavno, ali tu su i one »moćne« i motivirajuće u kojima progovaram o emocijama i osobnom rastu”, rekla je govoreći o ovom albumu Ivana Kindl.U skupinu tih pjesama o osobnim iskustvima ide izvrsna uvodna »Ima nade«, koja kroz plesno klupsko ozračje, naglašeno synth podlogom govori, kako sama Ivana kaže, o “čišćenju od toksičnih odnosa i pronalasku vjere u sebe nakon turbulentnih emotivnih previranja”.


Na tom je tragu još bolja, brža, ritmičnija i najplesnija pjesma albuma, tema »Sve istine i laži«, koja svjedoči o pobjedama nad depresijom, dok je baladična »Pusti da se dogodi« mali self-help biser o tome kako je moguće pronaći samog sebe i vlastitim snagama nadvladati probleme. Autobiografske elemente itekako nudi i po svemu odlična završna »Najbolje« s još jednom direktnom porukom (Budi to što jesi) i iznova uspješnim plesnim ozračjem koje je u slučaju ove pjesme određeno funky ritmom, ali i vrlo dobrim solažama električne gitare te saksofonom i trubom.


Zreli album


Tog plesnog ritma Ivana Kindl i ekipa drže se i u ostalim, mahom ljubavnim pjesmama. »Divovi ljubavi« priča je o žudnji za ljubavlju idealna za prostore s prigušenim svjetlom, »Budi mi blizu« priča nam o početku ljubavne veze i ima zaista sjajan himnični soul gospel završetak, idealan za koncerte i zborno pjevanje, »Dobra stvar« s puno dobrih back vokala svjedoči o čudu koje ljubav donosi u sivilu svakodnevice, a »Imamo razlog« duhovit je i pozitivan pristup kraju neuspješne veze uz zaključak da je kraj te veze dobar jer “imamo razlog manje za brigu, više za sreću, više za smijeh…”. No vrhunac ljubavnih pjesama svakako je divna »Netko tko me čuva« s odlično iskazanom čežnjom za pravom i potpunom ljubavlju.


Svim navedenim pjesmama treba dodati i temu »Bond« (tekst Denis Špičić), koja je posveta filmovima o kultnom Jamesu Bondu pa se možda tekstom i ne uklapa u ovaj pažnje vrijedan album ispovijednih i ljubavnih pjesama, ali je glazbeno »na valu« ozračja ostalih skladbi, a to znači da doprinosi ukupnoj visokoj ocjeni najzrelijeg i najdojmljivijeg albuma Ivane Kindl dosad.