Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

SVESTRANI UMJETNIK

Žarko Dragojević u Gradskoj knjižnici održao promociju svog prvog romana "Prolaz na jugoistok"

Autor: Đurđa Baljak

21.02.2024. 17:20
Žarko Dragojević u Gradskoj knjižnici održao promociju svog prvog romana

Foto: MATE KOMINA



Dubrovačka glazbena skupina Embassy 516 premijerno je u Zadru predstavila svoj prepoznatljiv zvuk shoegaze i alter rock glazbe na Urbofon Liveu. Također, vokalist, gitarist i producent Žarko Dragojević održao je promociju svog prvog romana »Prolaz na jugoistok« u Američkom kutku Gradske knjižnice Zadar. Osim što se bavi glazbom i pisanjem, ovaj svestrani Dubrovčanin dugo vremena bio je vaterpolist, radio u kazalištu i bavio se mnogim drugim hobijima. Često ga pitaju kako uspijeva balansirati sve te obaveze, no kako ističe, ključ je u dobroj organizaciji vremena.


– Od svoje šeste godine pa sve do osamnaeste intenzivno sam trenirao vaterpolo. U tom periodu, otkrio sam strast prema pisanju i glazbi, posebno tijekom srednje škole kada sam prvi put zasvirao s prijateljima. Odrastanje moje generacije krajem 1990-ih i početkom 2000-tih bilo je obilježeno nedostatkom sadržaja, što nas je potaknulo da naučimo kako iskoristiti svoje vrijeme i stvoriti nešto iz ničega. Sve to zahtijevalo je mnogo odricanja, ali vjerujem da uz vojnički pristup i dobru organizaciju možemo postići sve ciljeve koje postavimo. Iako to ponekad može biti iscrpljujuće, osjećaj produktivnosti i zahvalnosti koji proizlazi iz toga je neprocjenjiv, započeo je Žarko.


Teret birokracije


Njegov roman »Prolaz na jugoistok« nastao je 2019. godine na radionici kreativnog pisanja koju je organizirala Srđana Cvijetić, a koja je pod mentorstvom zadarske književnice Staše Aras okupila brojne zainteresirane polaznike. Prvo poglavlje ovog romana proizašlo je iz jedne od tih radionica, nakon čega je Žarko nastavio pisati ostala poglavlja. Nakon toga je počeo razmišljati o granicama Dubrovnika, gdje je svako putovanje, prije izgradnje Pelješkog mosta, posebno s bendom, nosilo određeni teret birokracije i frustracije. Međutim, sva ta iskustva su mu pružila inspiraciju da napiše svoj prvi roman u kojem pratimo putovanje novinara Filipa koji se nakon desetak godina izbivanja vraća u Hrvatsku nakon iskustva jugoistočnog Balkana. Pritom je njegov život preokrenut zbog jednog davnog događaja, a kroz intrigantan zaplet, autor istražuje teme kriminala, ratom pogođenih država, politike i ljubavi. Za realizaciju romana je zaslužna urednica i lektorica Ivana Grkeš, dok je naslovnicu ilustrirao Igor Jurilj, poznat kao Yellow Yuri.




– Sjećam se jednog ljeta, dok sam boravio na Pelješcu s rođakinjom Đurđicom Dragojević i njezinom sestrom, kada sam imao oko dvanaest godina, kako mi je usporedila naše živote s američkim teen dramama poput »Beverly Hillsa«, koje smo tada gledali, rekavši mi kako uz dodatak malo glazbe i »šećera«, naši životi imaju priču koja se može ispričati. Tada sam shvatio da naši životi, kao i bilo čiji drugi, imaju svoju priču, bitno je samo kako će je netko ispričati. Kada sam počeo pisati tekstove i glazbu, shvatio sam da se naš život ne razlikuje previše od života bilo koga drugog, već je bitno kako će priča biti ispričana, prisjetio se Žarko dodajući kako se Dubrovnik nalazi u svojevrsnom bermudskom trokutu, s granicama nadomak Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.


Rezultat iskustva


– Ne moramo ići daleko da bismo vidjeli koliko su te bivše bratske zemlje povezane. Kada razmišljamo o Americi, Meksiku i na primjer, Texasu, nije ništa drugačije. Shvatio sam kako često težimo Zapadu, iako i sami imamo mnogo neispričanih priča. Sve to me potaknulo na istraživanje tih područja. Stoga su sve lokacije koje se pojavljuju u knjizi mjesta kroz koja sam osobno prošao. Iako su povezane s kriminalnom fikcijom i likom novinara Filipa, svaka druga rečenica zapravo je rezultat mojih vlastitih iskustava, ispričao je Žarko koji je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu što se odrazilo i na glazbu njegovog benda Embassy 516 koji je prepoznat od strane MTV-a dobivši službenu potporu tijekom 2012. godine.


Njihova konceptualna trilogija albuma temelji se na teoriji komunikacije Harolda Dwighta Lasswella te na njegovim promišljanjima o osobnosti i studijama u polju političke komunikacije i masovnih medija. Svaki album tako predstavlja jednu etapu Lasswellove teorije.


– Na Urbofon Livu se vrtio govor Lasswella iz 1970-ih, koji je održao na UCLA-u pred studentima i profesorima, upozoravajući na mogućnost manipulacije putem masovnih medija i političkog te ekonomskog uplitanja. Sve što je tada predvidio sada se ostvaruje pred našim očima. Zanimljivo je da smo prvi koncert na kojem smo izveli pjesme s albuma »Surveillance Of The Environment«, službeno objavljenog 2012. godine, održali 2007. godine u Dubrovniku, točno tjedan dana prije lansiranja prvog iPhonea. Na tom albumu istražujemo temu kontrole i nadzora, kazao je Žarko, dodajući kako su danas naši životi pod povećalom, gdje ne možemo ništa reći, a da to istovremeno ne završi na našim pametnim telefonima.


Bogate ilustracije


Osim koncerta Embassy 516 u okviru Urbofon Live programa te promocije romana »Prolaz na jugoistok«, zadarska publika je imala priliku bliže se upoznati s likom i djelom Yellow Yurija u Američkom kutku Gradske knjižnice Zadar. Izloženo je 15 ilustracija usko povezanih s glazbenom skupinom Embassy 516, nastalih u sklopu ciklusa za albume »Surveillance of the Environment« (2012. CD + remaster 2022. LP), »Correlation« (2018. LP) i »Trans.« (2023. LP) za Geenger Records. Njegov rad snažno je inspiriran popularnom kulturom, a njegove ilustracije našle su svoje mjesto i na službenim kanalima zvijezda poput Eltona Johna i Britney Spears. Iako nije mogao biti prisutan na promociji Žarkovog krimi romana »Prolaz na jugoistok«, obratio se publici putem video snimke.


– Fascinira me naslijeđe MTV-a koje je oblikovalo naše odrastanje kao milenijalaca. Tijekom 2020. moja ilustracija Britney Spears na križu od dolara neočekivano je privukla veliku pažnju na društvenim mrežama. S tom ilustracijom želio sam poručiti kako čak i najveće pop zvijezde mogu postati žrtve nepravde. Nakon toga, Britney je objavila singl s Eltonom Johnom, a imao sam čast sudjelovati na natječaju za naslovnice tog singla. Unatoč tome, najljepši trenutak za mene bila je suradnja sa Žarkom i Embassy 516, koja je obilježila moju karijeru. Zahvalan sam im na dugogodišnjem povjerenju i suradnji. Embassy 516 su za mene poput obitelji, zahvaljujući njima moj rad je izronio iz bespuća Instagrama i postao prepoznatljiv. Žarko je zaista jedna velika pokretača figura u Dubrovniku, užitak je raditi s njim. Mlad, skroman, pun potencijala – pravi renesansni tip sa svom svojom slojevitošću i interesima, kazao je Yellow Yuri, na što je Žarko prokomentirao kako ga gledaju kao petog člana benda.


Vizualni doprinos


– Yurija smatramo članom benda, iako ne nastupa s nama na pozornici. No, bez njegovih ilustracija i vizualnog doprinosa, bili bismo znatno oslabljeni i ne bismo mogli jasno prenijeti našu poruku. Tijekom 2022. godine odlučili smo redizajnirati prvi album “Surveillance of the Environment” u obliku vinila, uz potpuno nove ilustracije za svaku pjesmu, dok je prvotna naslovnica albuma bila mračnija. Važnost vizualnog identiteta jednom mi je istaknuo pokojni Đelo Jusić, naglašavajući kako ono što želimo komunicirati s publikom treba sadržavati privlačan spektar boja. Igor je uspio u tome i stvorio je fantastične ilustracije, rekao je Žarko.


Embassy 516 uz suradnju sa Sixom & Geenger Recordsom (Danijel Sikora), Igorom Juriljem (Yellow Yuri) te udrugama poput Audiovizualnog centra Dubrovnik, Art radionice Lazareti i Linear Studija, formiraju snažan kreativni audiovizualni kolektiv. Tijekom dva desetljeća djelovanja u punom sastavu, i surađujući s ostalim umjetnicima, njihove ideje ne poznaju granice.


Teme života i smrti


– Od bendova koji su se pojavili na sceni 2005., mi smo jedni od rijetkih koji i dalje djeluju pod istim imenom i sastavom. Kao nezavisni bend, bez financijske potpore, uspješno sviramo već dva desetljeća. Smatram to našim najvećim uspjehom! Nikad se nisam ustručavao istaknuti svoje velike pop uzore, primjerice, Madonnin album »Ray of Light« smatram remek-djelom jednako važnim kao i neko djelo Radioheada. To je sve imalo utjecaja na mene. Albumi na mojoj polici možda nisu imali direktnu poveznicu, ali su bili vezani uz vrijeme u kojem su nastali krajem 1990-ih. Tijekom našeg odrastanja, doživjeli smo pravu revoluciju u kazališnoj i filmskoj glazbi. Primjerice, filmovi poput »Trainspotting« i »Fight Club« donijeli su nam prikaze živih scena. Također, tada je došlo i do prijelaza iz 2D u 3D kroz filmove poput »Matrixa« i video igre. Sve to oblikovalo je našu generaciju, istaknuo je Žarko, osvrćući se na daljnje planove.


– Shvatili smo važnost povratka korijenima i vremena kada smo uživali u instrumentalnom pop rocku, pa smo se odlučili na to osloniti i eksperimentirati. Naš posljednji album »Trans.« povezan s pojmom »transmission«, pa sam od toga izveo tri riječi. Prva je »trans«, zatim »miss«, koja može označavati grešku, ali i čežnju za prošlim, te »ion« kao mala čestica. Na temelju toga planiramo razviti još jednu trilogiju konceptualno povezanih albuma koja će se nadovezivati na prethodnu. Kroz posljednji album »Trans.« istražujemo teme života i smrti, a i sam sam se nekoliko puta suočio s takvim situacijama, na korak do smrti. Unatoč mračnim temama, osjećamo se ispunjenije i stabilnije nego ikad prije, zaključio je Žarko, od kojega možemo očekivati još puno toga.