Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

"SJETI SE MENE"

Zanimljivi predmeti i devocionalije iz Novovjekovne zbirke Muzeja stižu u Zadar

Autor: Matea Guzalić

26.03.2024. 18:45
Zanimljivi predmeti i devocionalije iz Novovjekovne zbirke Muzeja stižu u Zadar

Foto: AMZ



Arheološki muzej Zadar poziva sve zainteresirane na otvorenje gostujuće izložbe Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i Hrvatskog restauratorskog zavoda pod nazivom »Sjeti se mene – nabožni predmeti iz Novovjekovne zbirke Muzeja« u srijedu, 27. ožujka 2024. godine s početkom u 13 sati.


Riječ je o izložbi koja je nastala u suradnji Hrvatskog restauratorskog zavoda i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, a prvi put je postavljena u Rijeci povodom blagdana Vele Gospe 2023. godine. Autori izložbe su dr.sc. Andrej Janeš i viša kustosica muzeja Jasna Ujčić Grudenić. Na izložbi je predstavljeno oko 170 nabožnih predmeta koji se čuvaju unutar Arheološkog odjela Muzeja.


Foto: AMZ


Nabožni predmeti ili devocionalije u širokoj upotrebi su od 16. stoljeća, a posebnu popularnost postižu tijekom 17. i 18. stoljeća. To su predmeti koji potiču i proširuju pobožnost, ili podsjećaju na religiozne misterije. Riječ je o medaljicama, medaljonima, križevima, brevarima, krunicama te svetačkim sličicama malog formata koje se pojavljuju u kasnijim stoljećima. U Arheološkom odjelu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka nalazi se preko 700 različitih nabožnih predmeta koji su prispjeli u muzej arheološkim istraživanjima.




Na izložbi su po cjelinama obrađene svetačke medaljice, marijanske medaljice, hodočasničke medaljice te posebno zanimljive Riječke i Trsatske medaljice.