Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

dar građanima

Izložba o oslobođenju grada Zadra od fašizma

08.11.2023. 21:59
Izložba o oslobođenju grada Zadra od fašizma

Foto: Mislav Klanac



U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra otvorena je izložba o oslobođenju grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu. U malu je izložbenu dvoranu stigao veliki broj posjetitelja, koji su s nestrpljenjem čekali otvorenje izložbe koju potpisuje umirovljeni zadarski povjesničar Vladimir Alavanja.


Predsjednik Udruge Miljenko Letinić na otvorenju rekao je kako je oslobođenje grada od fašističke okupacije jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti grada.


Interaktivna izložba


– Nažalost, godinama svjedočimo kontinuiranom zanemarivanju partizanskog oslobođenja grada, kao da se sramimo naše antifašističke tekovine i učešća u slobodi grada zbog čega Zadar danas možemo s ponosom zvati hrvatskim gradom. Pod tepih se gura velik dio povijesti grada zbog koje smo danas dio matice zemlje, jedan od najljepših bisera u kruni Hrvatske, kazao je Letinić, dodavši kako je izložba mobilna i interaktivna, na raspolaganju školama kada se djecu podučava Drugom svjetskom ratu.




31. listopada 1944. godine grad je nakon još jednog pripojenja talijanskoj kraljevini ponovno postao dijelom Hrvatske, a tim su događajima svjedočili tada mladi Anka Cestarić i Jakov Jukić, koji su se pridružili otvorenju izložbe. Tada je u Zadar ušao Zadarski partizanski odred i odmah preuzeo mjere za uspostavljanje normalnog života u gradu koji je bio u ruševinama. S Dugog Otoka, iz mjesta Sali, u Zadar je 2. studenog stigao i štab III. pomorskoobalskog sektora.



Ovim su završene borbe u sjevernoj Dalmaciji koju je potpuno samostalno oslobodila 19. dalmatinska divizija sa svojim brigadama, partizanskim odredima i pomorskom pješadijom. Potpuno su razbijene ustaške i četničke postrojbe, Mussolinijevi fašisti Zadra, a njemačke su snage pretrpjele znatne gubitke u ljudstvu i materijalu.


Od posebnog je značenja bilo oslobođenje Zadra, koji se od 1918. do kapitulacije Italije 8. rujna 1943. nalazio pod talijanskom okupacijom i upravom, a od rujna 1943. do 31. listopada 1944. držale su okupaciju Zadra njemačke postrojbe, uz pomoć i potporu Mussolinijevih fašista iz socijalne države Italije. Zadar je vraćen matici Hrvatskoj.


Autor izložbe, profesor Alavanja kazao je kako je izložba u novom, modernijem i pristupačnijem ruhu predstavljena javnosti nakon tri godine.



Dostupno školama


– Želimo da ona bude dar svim građanima Zadra, dostupna školama i alat za interaktivno podučavanje povijesti, naročito Drugog svjetskog rata. Za razliku od drugih gradova, Zadar je od 1918. godine do 1944. godine bio u specifičnom položaju. Nakon što je Austro – Ugarska monarhija potpisala svoju kapitulaciju, talijanska je mornarica promptno uplovila u grad kao saveznik Sila Antante i okupirala grad te 1918. godine, naglasio je Alavanja, podsjetivši kako je “zadarsko pitanje” između dviju sila “riješeno” tek potpisivanjem Rapalskog ugovora.


– Zadar je time postao teritorij Kraljevine Italije, u čijem je sastavu ostao sve do oslobođenja 1944. godine i pada fašističke vlasti. Grad je otrgnut iz svoje domovine. Stanovništvo je bilo frustrirano. Nije se imalo kome obratiti. Ubrzo su ukinute sve aktivnosti i izdavaštvo na hrvatskom jeziku, a tisuće su ljudi napustile Zadar pod pritiskom fašizma, zaključio je Alavanja.