Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KNJIŽEVNA VEČER u munchenu

Zadranka dirnula »Njegovom ženom« i »Prijestupnicima«

Autor: Matea Guzalić

12.03.2024. 08:05
Zadranka dirnula »Njegovom ženom« i »Prijestupnicima«

Foto: Fenix Magazin



U Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Münchenu prošlog je tjedna održana književna večer s književnicom i novinarkom Marijanom Dokoza. Književnu večer organizirali su udruga Hrvatska kuća iz Münchena i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Münchenu.


Uspješna hrvatska književnica


Generalni konzul, Vladimir Duvnjak, pozdravio je sve nazočne te izrazio veliko zadovoljstvo da se i Hrvatima u Münchenu predstave djela uspješne hrvatske književnice koja djeluje u Njemačkoj. Program je vodila predsjednica udruge »Hrvatske kuća München«, dr. Neda Caktaš koja je predstavila autoricu i njezin opus.


Marijana Dokoza rođena je 1978. godine u Galovcu pokraj Zadra. Uspješna je hrvatska književnica i novinarka koja je pisala za Zadarski list, Narodni list, Zadarski regional, Sport info, Viki, Arenu i Gloriju, a danas radi kao novinarka Večernjeg lista i glavna urednica hrvatsko-njemačkog mjesečnika Fenix Magazin, živi i djeluje u Mainzu.




Autorica je tri knjige poezije, pet romana na hrvatskom jeziku te jednog romana na njemačkom jeziku. Roman »Njegova žena« je preveden na engleski jezik i nedavno uvršten među knjige British Library, odnosno British National Library of the United Kingdom, koja je jedna od najvećih knjižnica na svijetu.


Poezija joj je objavljivana na raznim književnim portalima, a kao zadarska književnica uvrštena je i u Zbornik suvremene hrvatske književnosti u Zadru.


Nagrade i bogati stvaralački opus


Marijana Dokoza dobitnica je nagrade »Utjecajne hrvatske žene« koju dodjeljuje Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu. Godine 2016. uvrštena je među 25 najuspješnijih žena migrantskog podrijetla s prebivalištem u Mainzu. Piše i uglazbljene pjesme na hrvatskom i engleskom jeziku.


Iz bogatog stvaralačkog opusa književnice Marijane Dokoza, odabrana su dva djela: roman »Njegova žena« i zbirka poezije »Prijestupnici«.


»Njegova žena« je istinita ispovijest zlostavljane žene koja priča o životu s nasilnim suprugom, koji ju je psihički i fizički zlostavljao, a potom i granicama do kojih će doći kad dozna kako su dvojica muškaraca, od kojih je jedan njezin suprug, silovali tada 13-godišnju djevojčicu u ratu.


– Teško je bilo slušati sve ono što mi je ispričala »njegova žena«, ali najteže je bilo sve to utkati u roman, svaki ga dan pisati, jer dok sam pisala roman, intenzivnije sam proživljavala sve to o čemu mi je govorila. Kao da sam postajala svjesnija strahota koje je proživjela ta žena, a prije nje ta mlada žrtva, rekla je Dokoza.


Osvrt popularnih pjevača


Autorica je u Münchenu predstavila i zbirku »Prijestupnici« koju je napisala s pjesnikom J.H.Macadom. Zbirka je postavljena kao ljubavni pjev zaljubljenih, čija ljubav je vječna ali zapriječena i zapravo neostvariva. Uvjerljivost je postignuta činjenicom kako se radi o dva autora.


Osvrt na ovu zbirku pjesama napisali su popularni hrvatski pjevači Željko Bebek, Peter Grašo i Đani Stipaničev.


Tekstove su, prema odabiru same autorice čitali članovi hrvatske udruge Matica hrvatska e.V. München, Marko Jukić, predsjednik, Cornelia Vlahović i Martina Erdec, inače članovi glumačkog ansambla udruge, »Maska«. Publika je bila duboko dirnuta i s autoricom se razvila zanimljiva i dinamična diskusija o temi iz romana »Njegova žena«.