Četvrtak, 8. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

STREAM

Zadarski plesni ansambl dovodi profesionalne plesne i umjetničke radionice

Autor: Antonia Vodan

01.08.2024. 16:15
Zadarski plesni ansambl dovodi profesionalne plesne i umjetničke radionice

Foto: Osobna arhiva



Edukativna platforma STREAM Zadar u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla je osmišljena kao niz profesionalnih radionica iz područja suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti s primarnim fokusom na produbljivanju plesne prakse kroz studiozan rad i svjesno bavljenje tijelom. Cilj radionica je upoznavanje polaznika s alatima i tehnikama kroz specifične istraživačke procese, u svrhu nadogradnje vlastitih plesnih, koreografskih i izvedbenih vještina.


Radionice započinju 19. i traju do 25. kolovoza, a organizirane su tako da se izvode paralelno s festivalom suvremenog plesa Monoplay koji započinje 22. kolovoza i traje četiri dana. Voditelji radionica su uglavnom i izvođači na festivalu.


Ovo je trinaesti po redu STREAM Zadar koji je utjecao na razvoj plesne scene ne samo u Zadru već i u Hrvatskoj. Neprestana mijena i razvoj plesne umjetnosti osvješćuju potrebu za neformalnim obrazovanjem plesača, koreografa i pedagoga. Svi brojni dosadašnji predavači na ovoj edukativnoj platformi su bili i jesu umjetnici i voditelji svjetskoga glasa.




Stream ove godine u terminu od 19. do 22. kolovoza otvara radionica Kung Fu & Qi Gonga pod vodstvom Andreja Zupančiča koja je lani privukla zavidan broj polaznika i pokazala se kao odličan izbor za netipično plesnu, a izuzetno zanimljivu i korisnu radionicu.


U razdoblju od 22. do 24. kolovoza odvijat će se radionica Pokret i fizička gluma s Aleksandrom Acevom, poznatim mimičarom, koreografom i profesorom fizičkog teatra na relaciji Berlin-Beč-Linz. Polaznici će na radionici imati priliku osvijestiti elemente vlastite izvedbenosti.


Edukativni dio zadarskog plesnog ljeta zatvorit će radionica The art of celebration, od 23. do 25. kolovoza pod vodstvom austrijskog koreografa, glazbenika i izvođača Simona Mayera. Radionica je usredotočena na razvijanje scenske prisutnosti, umjetničkih vještina, svijesti i virtuoznosti.


Platforma STREAM Zadar podržana je od Ministarstva kulture i medija RH, Zadarske županije i Zaklade kultura nova.