Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

POSVETA KOMEDIOGRAFU

U Znanstvenoj knjižnici Zadar otvorena izložba posvećena Molièreu

Autor: Đurđa Baljak

05.05.2023. 17:20
U Znanstvenoj knjižnici Zadar otvorena izložba posvećena Molièreu

Foto: Luka Jeličić



Znanstvena knjižnica Zadar i Sveučilište u Zadru su se pridružile znanstvenom, izdavačkom i izložbenom djelatnošću nizu manifestacija kojima se 2022. i 2023. godine, diljem svijeta, obilježava 400. obljetnica rođenja i 250. godišnjica smrti francuskog komediografa Jean-Baptistea Poquelina, poznatijeg pod imenom Molière. Tim povodom u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar otvorili su izložbu »Molière u fondu Znanstvene knjižnice Zadar«.


Bogata građa


Predstavljanje je vodila Željka Aleksić, a prvim govorom je započela ravnateljica Znanstvene knjižnice Zadar, Marijana Senkić-Klapan.


– Namjera ove izložbe dati je doprinos poznavanju i valorizaciji Molièreove prisutnosti u hrvatskoj kulturi od 1670-ih godina do danas te javnosti prezentirati bogatu i vrijednu građu Znanstvene knjižnice u Zadru. Predstavili smo izbor izdanja Molièreovih dramskih tekstova koja su objavljena u razdoblju od kraja 17. stoljeća do danas, u različitim europskim državama i na različitim jezicima. U fondu se nalaze i najranija izdanja Molièrovih sabranih djela, objavljena na francuskom jeziku tijekom 17. i 18. stoljeća. Izložba donosi i znatan broj Molièreovih prijevoda na talijanski jezik, koje je Znanstvena knjižnica uglavnom baštinila od Bibliotece Comunale Paravia.





Izložena su i različita izdanja prijevoda Molièreovih komedija na hrvatski jezik. Od Frana Krste Frankopanove adaptacije pod naslovom »Jarne bogati«, preko dubrovačkih preradbi iz 18. stoljeća do novijih prijevoda i adaptacija iz 20. i 21. stoljeća, kazala je ravnateljica.


– Osim izdvojenim monografskim publikacijama, knjižnični fond ove ustanove predstavljen i plakatima koji svjedoče o prisutnosti Molièreovih komedija na zadarskim pozornicama, objasnila je ravnateljica Znanstvene knjižnice Zadar, Marijana Senkić-Klapan.


Važna suradnja


Ravnateljica Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, Anamarija Ivković, istaknula važnost uloge učenika i učenica i u pripremi ove izložbe.


– Učenici su glavni akteri ove izložbe i oni su ti koji su nam omogućili da može gledati ove predivne edukativne plakate. Učenica Ana Kanjer je za svoj završni rad izradila devet edukativnih plakata, dok je Marko Sorić izradio katalog izložbe, kazala je ravnateljica Ivković te zahvalila na prilici u kojoj su učenici, u okviru svojih završnih radova, proveli konkretan projekt.


Izložbu je predstavila dr. sc. Mirna Sindičić Sabljo, zamjenica pročelnice Odjela za francuske i frankofonske studije Sveučilišta u Zadru, dok je prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektor za strategiju razvoja i izdavaštva Sveučilišta u Zadru, istaknuo važnost suradnje sa Znanstvenom knjižnicom Zadar koja, uz Sveučilište, predstavlja jednu od najvažnijih hrvatskih institucija.


Ova izložba se može pogledati u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar do 19. svibnja.