Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

"IZGRADNJA DRUŠTVA DOBRODOŠLICE"

U Zadru održana druga po redu Ukrajinsko-hrvatska glazbena večer

Autor: Portal ZL

08.12.2023. 17:30
U Zadru održana druga po redu Ukrajinsko-hrvatska glazbena večer

Foto: Volonterski centar Zadar



U četvrtak, 7. prosinca, u organizaciji Volonterskog centra Zadar održana je druga po redu Ukrajinsko-hrvatska glazbena večer. Centar za kreativne industrije bio je mjesto susreta na kojem su mnogi imali priliku uživati u prekrasnim izvedbama talentiranih glazbenika iz Ukrajine i Hrvatske.


Na početku programa prisutne je pozdravila voditeljica Volonterskog centra Zadar, Marija Špaleta. U svom govoru osvrnula se na projekt „Izgradnja društva dobrodošlice“ koji Udruga „MI“ – Split provodi uz financijsku podršku UNHCR-a Hrvatska i u sklopu kojeg se održao ovaj događaj. Volonterski centar Zadar pomoć i podršku raseljenim osobama iz Ukrajine pruža od samih početaka njihovog pristizanja u grad Zadar i Zadarsku županiju. S ciljem njihove što bolje integracije u društvo Volonterski centar okupio je mnoštvo suradnika i volontera koji su pomogli u realizaciji raznih aktivnosti i događanja. Uz održane nebrojene radionice, predavanja i izlete, i ove godine Volonterski centar nastavio je s tečajevima hrvatskog i engleskog jezika, kao i grupom psihosocijalne podrške, koju danas vodi njihova suradnica iz Ukrajine, Olga Luhova.


U glazbenom dijelu programa nastupili su glazbenici iz Ukrajine i Hrvatske, kako već etablirani, tako i mlade glazbene nade.


Brojni izvođači pokazali su svoj talent




Glazbena večer započela je u božićnom duhu pjesmom „Santa baby“ u izvedbi Sylvie Mutti, koja je predstavljala Glazbeno-scenski studio ARIJA na čijem čelu je naša poznata sopranistica Nela Šarić. Uz Sylvie, „Ariju“ je predstavila i Anamaria Kasumović s pjesmom „Hallelujah“.


Uz njih su nastupili i učenici Glazbene škole „Blagoje Bersa“ koji pohađaju nastavu na odjelu klasične gitare u klasi Dijane Penezić. Skladbe „Ma bella bimba“, „Tempo di valzer lento“, „Malagueña“ i „El Negrito“ na klasičnim gitarama izveli su Nika Crnjak, Leona Ušalj te Solomia i Nazar Skubik.


Svoje glazbene vještine s pokazale je i Olena Chahovets iz Kharkiva u Ukrajini koja se pjevanjem bavila tijekom svojih studentskih dana, a izvela je svoju autorsku pjesmu „Bachata“.


Maria Solovei i Nikita Monastyrskyi nedavno su iz Kharkiva stigli u Hrvatsku. Vole kazalište i glazbu, a upoznali su se na kazališnom fakultetu, gdje su studirali glumu. Mykyta je na klavijaturama izveo skladbu „Etude Impromptu“, a Maria je uz njegovu pratnju otpjevala pjesmu „Spavaj u samoći“.


Ovu glazbenu večer uljepšale su i dvije vrlo talentirane sedmogodišnje djevojčice iz Ukrajine. Polina Kurkina, koja svoj pjevački talent razvija u „Libretićima“, otpjevala je pjesmu „Moj tata voli rock ‘n’ roll“ i ukrajinsku pjesmu „Crvena rȕta“, a Sofia Balkina večer je obogatila recitacijom pjesme „Materinji jezik“.


Večer je svojim nastupom zaokružila poznata ukrajinska pjevačica i skladateljica iz Lavova, Marianna Ilkiv. Marianna je solistica najviše kategorije vojnog limenog orkestra Nacionalne akademije kopnenih snaga Hetman P. Sahaydachny te osnivačica Glazbene škole „Ilkiv School“. Njene pjesme slušaju se na nekoliko kontinenata, a na glazbenoj večeri su okupljeni imali priliku poslušati njenu autorsku pjesmu „Imaš cijeli svijet oko sebe“ koju je otpjevala na ukrajinskom i na hrvatskom jeziku te „Pismo moja“ od Olivera Dragojevića.


Volonterski centar Zadar zahvalio je svim izvođačima koji su se spremno odazvali njihovom pozivu te oduševili svojim nastupima. Zahvalili su se i Ukrajinki Olgi Luhovi koja je na ukrajinskom jeziku za svoje prisutne sunarodnjake najavila program te Iryni Balkini i njenom sinu Vladu koji su kroz prezentaciju predstavili svoje ukrajinske gradove. Na kraju, ali jednako važno, zahvalili su sugrađanima koji su prepoznali sinoćnji koncert kao vrijedan trenutak u procesu integracije izbjeglica iz Ukrajine u društvo te posjetili glazbenu večer u velikom broju.