ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KAVA S GLUMCIMA

U zadarskom kazalištu najavljena premijera svjetskog klasika 'Lolita'

Autor: Antonia Vodan

10.04.2024. 19:23
U zadarskom kazalištu najavljena premijera svjetskog klasika 'Lolita'

Foto: Arif Sitnica



U HNK Zadar održana je već tradicionalna Kava s glumcima, ovoga puta ususret premijeri nove predstave redatelja Vinka Radovčića, Lolita. Riječ je o kazališnoj adaptaciji čuvenog istoimenog romana Vladimira Nabokova. O predstavi je, uz redatelja, govorila i glumačka postava.


Njima su se, uz kavu, pridružili zainteresirani ljubitelji dasaka koje život znače, raspravljajući o kazalištu koje, poput zrcala, reflektira sve aspekte društva, uključujući i one kontroverzne.


Lolita je kompleksno djelo koje tematizira manipulaciju, progovarajući o tabu temi pedofilije. Kazališna postava ovom je prigodom istaknula nužnost razgovaranja i promišljanja o svim pa tako i nezdravim pojavama u suvremenom društvenom životu; upravo kako bi zlostavljači izgubili mogućnost skrivanja koju im tuđa tišina, sram i okretanje glava omogućuju.


Brz i direktan tekst




– Imao sam divne glumce koji su mi u toj jednoj teškoj atmosferi i mračnoj temi pomogli da se na jedan stvarno lak, inovativan dođe do nekih ključnih elemenata u predstavi. Uspjeli smo i taj jedan crni humor izvući u ovoj predstavi kroz koji smo pokušali olakšati ovu temu.


Nema niti jedne eksplicitne scene. Ovaj je plakat jedina provokacija. Vi ćete morati vidjeti sami i slušati svoj unutarnji glas koji vam govori što ste zapravo slušali i vidjeli u predstavi, izjavio je redatelj Radovčić.


– Ovo je fenomenalna dramatizacija. Tekst je brz, britak, direktan, duhovit. Ono što mene stvarno zanima je ta tematika. Tematika oko koje se, došli su do mene glasovi, podigla prašina u ovom gradu zato što se radi o pedofiliji. Meni nije jasno zašto su neki ljudi reagirali negativno na činjenicu da se radi predstava o pedofiliji.


Cijela povijest književnosti progovara o kontroverznim temama. Primjerice, Kralj Edip: incest između sina i majke. Zar nećemo raditi Kralja Edipa jer nije lijepo prikazivati incest na sceni? Nije to samo situacija u Zadru, u većini Hrvatske se tako reagira. Ima teških tema.


Mislim da je svrha umjetnosti da progovara o tim temama. Crvenkapicu smo apsolvirali s četiri ili pet godina, sad je vrijeme da govorimo o tim temama, komentirao je tematiku predstave glumac Damir Orlić koji u Loliti igra lik Izvjesnog gospodina.


U raspravu se iz publike uključila i poznata zadarska glumica Tamara Šoletić.



Veliki interes javnosti


– Pedofilskih skandala ima, ima ih i u našem gradu, našem susjedstvu. To što je kazalište obradilo tu temu, nadam se da će biti za nas iscjeljujuće i poučno, da razmislimo o tome i da prepoznamo možda takve ljude u našoj okolini, ali i da pripazimo kako sudimo.


Lijepo je promišljati o ljudima, njihovim razlozima, traumama, boli… Kad razmišljamo o čovjeku, trebamo misliti o čovjeku sveobuhvatno. Veselim se ovoj premijeri, obratila se govornicima glumica Šoletić.


O interesu javnosti, unatoč škakljivoj tematici, govore brojna pitanja koja su glumcima postavili nazočni, između ostalog i mladi: učenici Gimnazije Vladimira Nazora i studenti Sveučilišta u Zadru.


Na pitanje kako se nose s igranjem problematičnih likova, suočavanjem s mračnim temama i teškim životnim sudbinama, glumci su poručili kako takve situacije svakako utječu na njihovu psihu, budući da su o nekim problemima primorani razmišljati iz dana u dana, pripremajući kontroverzne predstave.


– Ući u glavu lika je nužno, to je dio procesa, moraš lik razumjeti. Meni se dogodilo, pripremajući ovu predstavu dva mjeseca, da idem ulicom i kad god se stariji gospodin nasmiješi djevojčici, ja se naježim. To vam se događa s predstavama, odmah svijet počnete gledati kroz neke druge naočale, podijelila je svoje iskustvo Žana Bumber koja tumači lik Charlotte, Lolitine majke.


– Možeš si to i nekako prevesti da time što stupaš na pozornicu i igraš neki mračni lik, na neki način pomažeš drugima da to ne postanu. Ovdje igram lik pozitivca, ali u drugoj predstavi igram lik nasilnika.


Morao sam ući u taj lik, ali ga igram znajući da možda netko tko ima nasilnih sklonosti će to gledati pa će nakon predstave nastojati možda sam sebe korigirati. Tu je jako važna ta uloga kazališta da na nek emotivni i način djeluje kao korektor, komentirao je ulogu izazovnih dramskih lica mladi glumac Rade Radolović koji igra lik Dicka.


Željena reakcija publike


O željenoj reakciji publike redatelj Radovčić je izjavio kako ih želi potaknuti na razmišljanje, a glumac Orlić poručio je kako će predstavu najbolje doživjeti oni koji je dođu pogledati otvorenog uma, ali da, nažalost, ima puno gledatelja koji dolaze u kazalište s predrasudama.


– Najbolje će predstavu doživjeti oni koji joj se otvore pa kad predstava završi znat će što im se događalo tijekom predstave, a što na kraju.


Oni koji dolaze s predrasudama, okvirima jako teško će ne samo ovu, već bilo koju tešku predstavu doživjeti jer ne dopušta da nešto djeluje na njega. Kazalište je baš to: živi odnos izvođača i publike gdje onda publika doživi katarzu, izjavio je glumac Orlić.


Lolita će svoju premijeru imati u četvrtak, 11.4., a zainteresirani će moći predstavu pogledati i narednog dana, 12. travnja.