Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

umijeće otočkog plesa

U Narodnom muzeju radionice posvećene Silbenskom tancu

Autor: Jana Šolman

09.05.2023. 10:29
U Narodnom muzeju radionice posvećene Silbenskom tancu

Foto: Arif Sitnica



Prostor Narodnog muzeja Zadar jučer je ispunilo obilje plesa i veselja povodom prve organizirane radionice posvećene Silbenskom tancu. Organizator ove kreativne radionice je Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar, a vodi je Matilda Sindičić, članica Izvorne folklorne skupine »Silba« i stručnjakinja za bogatu tradiciju ovog otočkog plesa.


– Silbenski tanac je najstariji od pet plesova koji se plešu na otoku Silbi te je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske od 2017. godine. Ljubav prema ovom plesu prenijeli su mi moji roditelji, koji su i začetnici Izvorne folklorne skupine »Silba«, aktivne od 1995. godine. Oni su započeli s plesom 1969. godine, kada su ih stari mještani Silbe naučili plesati ovaj jedinstveni ples. Ta ljubav prema plesu prenijela se i na mene te već više od deset godina na otoku Silbi održavam radionice plesa namijenjene novim naraštajima. S obzirom na to da ove godine obilježavamo dvadesetu obljetnicu donošenja UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, odlučili smo organizirati radionicu Silbenskog tanca i ovdje u Zadru, kazala Matilda Sindičić, voditeljica radionice.


Jedinstvena prilika


Plesne radionice, koje će se održavati tijekom svibnja i lipnja, predstavljaju jedinstvenu priliku za sve ljubitelje tradicije, kulture i plesa da se približe bogatoj baštini otoka Silbe i iskuse jedinstvenu plesnu tradiciju koja se prenosi kroz generacije.





– Ovo je prva u nizu radionica koje obuhvaćaju šest susreta po dva sata tijekom svibnja i lipnja. Radionice će se održavati jednom tjedno prema dogovoru sa sudionicima. Na današnjoj radionici prvo ću upoznati sudionike s poviješću Silbenskog plesa, a zatim ću zajedno s mlađom generacijom folkloraša otplesati i pokazati svim sudionicima kako bi trebao izgledati Silbenski ples. Nakon prezentacije, krenut ćemo s učenjem osnovnih koraka, pri čemu ću ja pjevati i pokazivati korake, objasnila je Sindičić, dodavši da su svi zainteresirani uvijek dobrodošli te da se mogu pridružiti na jednoj od sljedećih radionica.