Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

kulturni menadžer

U Gradskoj loži održana izložba »Od oka k srcu – Biljezi sjećanja« Miljena Domijana

Autor: Đurđa Baljak

29.11.2023. 21:11
U Gradskoj loži održana izložba »Od oka k srcu – Biljezi sjećanja« Miljena Domijana

Foto: Arif Sitnica



U Gradskoj loži i prizemlju Kneževe palače priređena je izložba pod naslovom »Od oka k srcu – Biljezi sjećanja« autora Miljenka Domijana. Izložba obuhvaća sedam fotografskih ciklusa i jedan crtački, predstavljajući višedesetljetnu aktivnost ovog uglednog konzervatora i fotografa. Svečano otvorenje je održano u Gradskoj loži gdje je posebno istaknut fotografski ciklus »Armenija Sacra«, dok su u Kneževoj palači, pored fotografskih ciklusa, izloženi krokiji u kojima je autor dodatno zabilježio svoju očaranost kulturnom baštinom na koju dominantno stavlja svoj fokus.


O izložbi je govorio akademik Nikola Bašić, arhitekt i urbanist, koji je svojim djelom ostavio upečatljiv trag u Zadru, ali i u ostatku Hrvatske. Za svoj rad primio je mnogobrojne domaće i međunarodne nagrade, a za Morske orgulje, urbanu instalaciju kojom je oblikovan jedinstveni javni urbani prostor u Zadru, nagrađen je »European Prize of Urban Public Space«.


Izuzetan čovjek


– Jednom su, prema priči, upitali svetog Augustina što je vrijeme, a on je odgovorio kako ne zna kad ga pitaju, ali zna kada ga ne pitaju. Slično je i kod mene kad me netko pita: »Tko je Miljenko Domijan?«. Međutim, pored toga što mi je dugogodišnji prijatelj, on je izuzetan čovjek koji je povjesničar umjetnosti, konzervator nacionalne i međunarodne reputacije; čuvar, branitelj i promotor nacionalne baštine; pokretač i voditelj različitih projekata, kreator muzejskih postava, autor značajnih izložbi, državni dužnosnik i savjetnik, predavač, autor kataloga te na koncu vodeći stručnjak za zaštitu spomenika kulture koji se bavio i pitanjima UNESCO-ove zaštite, ali i spašavanjem kulturnih dobara tijekom ratnih vremena. U svemu tome ističe se jedno, možda toga nije ni svjestan, da je on prije svega kulturni menadžer. On prepoznaje probleme, definira ih, pokreće akcije i kontrolira cjelokupni proces, istaknuo je Bašić dodavši kako je ostvario izniman doprinos u promicanju očuvanja hrvatske baštine, transformirajući ustanove koje se bave time na lokalnoj i nacionalnoj razini. Također, naglasio je kako su njegovi značajni doprinosi prepoznati, o čemu svjedoče brojna domaća i strana priznanja.





Govoreći o izložbi, Bašić kaže kako je u pitanju impresivna sinteza tematskih fotografija, istaknuvši važnost popratnog kataloga, ali još više knjige koja sadrži oko 190 vizualnih reprodukcija.


– Knjiga je izdana 2020. godine tijekom izložbe u Klovićevim dvorima u Zagrebu, ali s obzirom na to da je to bilo u srcu korone, tada je bila slabo zapažena. Ta publikacija doprinosi sintezi prikaza s odabranim primjerima, dok tekstovi napisani od strane najeminentnijih povjesničara umjetnosti i likovnih kritičara objašnjavaju Domijanovu filozofiju fotografije i umjetnički doprinos, kazao je Bašić osvrnuvši se na njegovo umjetničko nadahnuće.


Svestrani umjetnik


– Ono zasigurno proizlazi iz njegovog znanja i dubokog osjećaja za okolinu. Ono što je u knjizi izostavljeno, a što bih svakako istaknuo, je to da je ključan element njegovog karaktera strastveno bavljenje ronjenjem i ribolovom od malih nogu. Naime, svaki put me iznenadi njegova suverenost u kadriranju i suzdržanost, gdje kao pravi umjetnik posjeduje sposobnost hvatanja božanskih proporcija, prepoznaje zlatni rez, harmoniju i svjetlost. Pritom se redovito zapitam, pa gdje je nestao onaj temperamentni bodulski epikurejac, našalio se još jednom Bašić te dodao da se, uz sve to, ističe i kao daroviti crtač s misaonom i čuvstvenom rukom.


Na otvorenju izložbe govorio je Abdulah Seferović »nadahnuti zadarski slikopisni kroničar« kako ga je nazvao autor Miljenko Domijan. Seferović je kao veliki zaljubljenik u grad Zadar, novinar i publicist autor brojnih članaka i publikacija posvećenih zadarskoj kulturnoj baštini. Dobitnik je brojnih priznanja te je autor kapitalne knjige o zadarskoj fotografiji »Photographia Iadertina«.


– Domijan nas vodi na putovanje kroz znamenitosti, gdje imamo priliku uroniti u veliku panoramu prostora i vremena koja je obogaćena sjećanjima i značenjima, kao što je ilustrirano u ciklusu Armenija Sacra. Naziv izložbe nije slučajan, budući da je sve, više ili manje, prožeto magijom, zaključio je Seferović te dodao kako se u njegovim crtežima može naslutiti zašto i kako autor bilježi svoja sjećanja, naglašavajući kako su pritom njihova značenja nedvojbeno povezana s društvenim kontekstom.


Gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je, iz vlastitog iskustva suradnje s gospodinom Domijanom, kako može potvrditi njegovu strastvenost u svemu što radi. Pored njega, na otvaranju izložbe su bili nazočni i predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Zadar, Radomir Jurić, rektor Sveučilišta u Zadru, Josip Faričić, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić te mnogi drugi.