Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

"samo kad se smijem"

Priča o ženama koje su iznevjerili partneri, ali i institucije

Autor: Ana Šarić Fric

30.11.2023. 13:27
Priča o ženama koje su iznevjerili partneri, ali i institucije

Foto: SAMIR CERIĆ KOVAČEVIĆ



Programski bogat mjesec studeni Kino Zona će zaključiti s jednim od najiščekivanijih domaćih naslova godine, izuzetnim filmom kojeg nitko ne bi trebao propustiti, briljantnom, potresnom i nadahnjujućom dramom ‘’Samo kad se smijem’’ koji je našoj sugrađanki Tihani Lazović donio zasluženu Zlatnu arenu za najbolju glumicu na ovogodišnjem festivalu u Puli. O ovom se filmu u Zadru počelo pričati i puno prije same premijere jer je radnja inspirirana slučajem Ane Magaš, što je mnoge zainteresiralo.


Ipak, film nije o Ani Magaš, to je film o svim ženama koje su živjele s nasilnikom, film koji govori o nasilju koje neke žene svakodnevno trpe u braku, koje su izgubile povjerenje u svog partnera, ali i u svoje najbliže i u samo društvo.


Radnja prati Tinu (28) koja živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane (32) zarađuje za obitelj.


Inspiriran stvarnim događajima




Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.


Inspirirana brojnim zastrašujućim stvarnim događajima, drama redateljice i scenaristice Vanje Juranić ‘’Samo kad se smijem’’ neopisivo je filmsko iskustvo koje gledatelje i društvo u cjelini poziva na hitno djelovanje i nužne promjene u pravnom sustavu, a sagledan je primarno iz perspektive žrtve, njezinim unutarnjim previranjima i u konačnici ultimativnoj žrtvi koju je podnijela sve kako bi spasila goli život.


Film se tjedan dana prikazuje u kinima diljem Hrvatske, a danas će Zadrani imati priliku uživati u premijeri u HNK-u Zadar gdje će se pridružiti i filmska ekipa. Uoči premijere, o filmu je nešto rekla i Tihana Lazović koja ne skriva oduševljenje uspjehom filma jer, kako ističe, rasprodane projekcije su nešto najljepše što jedan glumac može poželjeti kad radi film.


– Izuzetno sam sretna što je u cijeloj Hrvatskoj ovoliki interes za film i to iz više razloga. Meni je osobno ovaj film jako važan, baš kao i cijeloj ekipi, tema je važna i drago mi je da je ovo prepoznato kao nešto što treba pogledati i o čemu treba diskutirati. I naravno sretna sam što se dogodio nekakav bum s ovim filmom. Svi znamo da hrvatski film nije najgledaniji, nekako uvijek pobjede blockbusteri pa mi je drago da su dvorane sad popunjenje, rekla je Lazović dodajući kako zbog Zadra, svog rodnog grada, ima posebnu tremu.



Odgovori na brojna pitanja


Film je pobudio veliki interes, a mnogi su ga već predstavili kao film o Ani Magaš, međutim, kako ističe glumica, taj je slučaj bio samo inspiracija, upravo kao i mnogi slučajevi, aktualni i danas.


– Ovo nije film o Ani Magaš, već film inspiriran njenim slučajem, ali i svim onim slučajevima o kojima nažalost svakodnevno čitamo u crnoj kronici. Ovo je priča o svim ženama koje su iznevjerili njihovi partneri, a onda i institucije koje ne rade svoj posao i koje ih nisu zaštitile.


Film je i o društvu jer im često okrećemo glavu, ne želimo imati veze s tim, ne vjerujemo žrtvi, postavljamo pitanja kao što su »Zašto nije otišla?«, »Zašto nije prijavila?«, tako da je ovo film o tome i nadam se da odgovara na ta pitanja i koji pojašnjava zašto je teško otići iz tog začaranog kruga, pojasnila je Lazović koja je i sama bila dio aktivističkih pokreta koji progovaraju o problemu nasilja nad ženama. Ističe važnost progovaranja o temi nasilja nad ženama, a kao veliki alat u toj borbi naglašava i samu umjetnost koja apostrofira neke probleme današnjeg društva.


– Feminizam danas ima izuzetno negativnu konotaciju, barem se ja susrećem s time da kada god kažem da sam feministica ljudi se odmah ograđuju jer misle da ste neugodni, neugledni što je potpuno sumanuto. U 21. stoljeću i dalje pričamo o ravnopravnosti muškaraca i žena, što bi trebalo biti normalno, ali eto nije. Stvari se jesu promijenile u odnosu na prije 15 ili 20 godina, ali to je baš spora borba i dugotrajan proces. Danas više pričamo o svemu, ali to je nekako sve jako polako, istaknula je Lazović dodavši kako pritom to ne znači da ne treba koristit javni prostor ili da ne treba sudjelovati u akcijama.


Zadarska ekipa


– Mislim da je dužnost umjetnika da razgovaraju o tim temama. Slučaj Ane Magaš je bio prije više od 15 godina, ali imamo i slučajeve koji se događaju danas. Recimo slučaj Klare Buntić kojoj je jedini izbor bio da izađe u javnost sa snimkom gdje se čuje kako njen suprug vrši nasilje nad njom. Vrlo brzo su mediji počeli izvještavati o tome kako je ona zgodna žena koja nosi Chanelove torbice.


Kao mizogino društvo najviše volimo mrziti žene, i naravno ako su žene još lijepe i uspješne to je naprosto neoprostivo. Ja jednim dijelom jesam aktivistica, ali čak se ne bih nazvala tako jer mi je naprosto prirodno govoriti o onome što ne valja. Moja umjetnost, moji filmovi, predstave govore o stvarima o kojima ja ne želim šutjeti, o demonima našeg društva, umjetnost je tu da reflektira stvarnost.



Nadam da smo ovim filmom poslali neku važnu poruku, da će ljudima ostaviti neke emocije koje su važne, o kojima onda treba pričati, otvarati dijaloge jer je došlo vrijeme kada ne možemo više šutjeti, jasno je rekla Lazović. Osim Tihane u filmu se pojavljuje i još Zadranki – Nadine Mičić, Iva Jerković, Tamara Šoletić, Maruška Aras, a svakako treba spomenuti i mladu Elodie Paleka kojoj je ovo bila prva uloga na filmu. Film je sniman u Zadru, a već se i u najavama mogu vidjeti svakom Zadraninu poznati kadrovi rive, Morskih orgulja… Glumica nam je otkrila kako joj je bilo neobično snimati film u svom gradu, ali ono što naglašava je izuzetan ponos na domaćine, ali i na cijeli proces.


– Bilo mi je čudno snimati u Zadru. Mislim da nijedan hrvatski film nije sniman u Zadru i drago mi je da ga možemo vidjeti na velikom platnu, i ono što mi je lijepo u filmu je taj kontrast između tog predivnog Zadra i te predivne kulise, naspram onog mraka koji se događa iza zatvorenih vrata. Osim toga, dosta bilo mi je i čudno pošto sam spavala u hotelu, a ne kod svojih.


Bila sam ponosna na svoj grad jer su nas divno primili, jako puno Zadrana je sudjelovala u filmu, što mi je bilo važno, i na kraju moram naglasiti kako se osjećam jako ponosno, rekla je glumica koja je već imala priliku gostovati u Zadru na projekcijama svojim filmovima i to upravo u organizaciji Kino Zone. Tihana je tako prijateljica Kino Zone koja se pojavila i u njihovom najavnom filmu kojeg publika ima prilike vidjeti prije svake projekcije.


– Obožavam Kino Zonu i ono što rade. Oni su jedini koji ne podcjenjuju Zadrane, daju im sadržaj koji nije isključivo mainstream i dokazuju da Zadrani imaju potrebu vidjeti nešto što nije samo Hollywood nego i neke druge projekte. Izuzetno mi je tužno da Zadar nema svoje art kino. Sjećam se kino Pobjede i razmišljam kako je moguće da taj prostor zjapi prazan, prostor u kojem smo odrasli.


I još jednom pozdravljam Kino Zonu, dečke i cure koji su to osnovali jer bez njih ne znam što bi bio Zadar, rekla je Tihana. Film »Samo kad se smijem« zadarska će publika imati prilike vidjeti večeras u 20 sati u rasprodanom Hrvatskom narodnom kazalištu. Zbog iznimnog interesa i rasprodane premijere omogućene su dodatne projekcije, prva već u subotu 2. prosinca u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a druga u srijedu 6. prosinca.