Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

ANTE JELIČIĆ

Talentirani jazz pijanist sa svojim Quintetom godinu zaokružio novom glazbenom poslasticom

Autor: Đurđa Baljak

03.01.2024. 19:37
Talentirani jazz pijanist sa svojim Quintetom godinu zaokružio novom glazbenom poslasticom

Foto: Filip Brala/PROMO



U svijetu jazz glazbe izdvaja se, sudeći prema kritici, novi domaći vrhunski jazz album »Da-du« Ante Jeličića i njegovog Quinteta. Naime, ovaj talentirani jazz pijanist iz Biograda na moru, koji je 2007. godine osnovao vlastiti jazz sastav, surađivao je s nizom glazbenika u svojoj karijeri, a njegov prethodni album »Common Language« iz 2017. postigao je velike uspjehe na hrvatskim jazz festivalima. Sada, s osam originalnih skladbi (»Miro’s Tune«, »«Black Deer«, »Happy Isil Blues«, »Da-du«, »Knight and Anne«, »Ballad«, »Heroin« i »Driving End«) potpisanih njegovom vlastitom rukom, Ante Jeličić predstavlja pravu glazbenu poslasticu za sve ljubitelje jazza. Produkciju albuma potpisuje Rok Lopatič, a snimljen je u Štala Recordsu. Povodom toga, Jeličić je naglasio da je kroz njegov drugi album utjelovljena prava ljepota glazbe kroz strast i autentičnost glazbenika u ovom jazz kvintetu.


– Glazba postiže svoj pravi zvuk samo onda kada glazbenici, koji su uključeni u njezino stvaranja, sviraju s dubokim osjećajem iz srca, umjesto samo s iskustvom. To se odrazilo i tijekom stvaranja albuma »Da-du«, što je u konačnici rezultiralo zaista predivnom i iskrenom glazbom, započeo je Jeličić, otkrivši kako za njega jazz glazba predstavlja isto što i svima onima koji vole glazbu, bez obzira koji je žanr u pitanju, a to je iskustvo utjehe, radosti, zabave, sanjarenja, stremljenja prema nečem višem i, naravno, izraz identiteta. U načelu, glazba za njega, kako tvrdi, predstavlja neizostavni dio naših života.


Jazz onomatopeja


Naslov albuma »Da-du« inspiriran je onomatopejom jednog od najčešćih melodijskih motiva u jazz glazbi. Kako objašnjava Jeličić, taj motiv se pojavljuje i u istoimenoj kompoziciji »Da-du« s ovog albuma. Inspiraciju za tu skladbu pronašao je tijekom 1990-ih, a ona za njega njega predstavlja simbol stremljenja kroz strpljivost. Osim toga, album sadrži i sedam drugih zanimljivih kompozicija, a Jeličić je istaknuo po čemu se svaka od njih ističe.




– Kompozicija »Miro’s Tune« nastala je iz koncepta mirror efekta. Naime, riječ je o fenomenu kada se melodija ponavlja u svom negativu, odnosno melodijski motivi se ponavljaju kao kad se gledamo u ogledalu. Sve izgleda isto, ali samo obrnuto. »Black Deer« donosi međuigru saksofona i trube, a u svojoj temi asocira na dijalog koji je na rubu »prepirke«. S druge strane, kompozicija »Happy Isil Blues« predstavlja sarkastični komentar na američku licemjernost u vanjskoj politici. Očigledno je da je SAD financirao Isil kada im je to odgovaralo, dok su se prilikom rušenja Gaddafija predstavljali kao »borci za slobodu«.


Kompozicija »Knight and Anne«, predstavlja metamorfozu jazz standarda »Night and Day«, kombinirajući ga s harmonijskom progresijom »Giant Steps« Johna Coltranea, dok tema pritom ostaje u potpunosti originalna. Album također, uključuje opuštajuću jazz baladu pod naslovom »Ballad« i skladu »Heroin«, koja dočarava životni put jednog narkomana kroz užitak u iskrivljenoj stvarnosti, kulminirajući u eksploziji »zlatnog šuta«. Konačno, tu je i kompozicija »Driving End«, s kojom završava cjelokupni album i koja ujedno najavljuje naznake nekog drugačijeg stila, objašnjava nam Jeličić.


Vlastiti zvuk


Davor Hrvoj, iskusni poznavatelj jazza, ekskluzivno je preslušao album i izrazio svoje oduševljenje, ističući poveznicu s legendarnom kućom Blue Note te ukazao na uspješno spajanje tradicije i osobnog glazbenog nerva.


– Postoji nešto posebno u tome kada samouki glazbenici, ili autodidaktici, uspiju razviti vlastiti zvuk i pronađu originalna rješenja tijekom svog glazbenog putovanja. Takva vrsta autentičnosti u glazbi posjeduje visoku vrijednost, a to je prepoznao i iskusni poznavatelj jazz glazbe, Davor Hrvoj, kazao je Jeličić, te istaknuo da se album temelji na različitim glazbenim iskustvima, uključujući i utjecaj Blue Note Sounda.


– Album »Da-du« nedvojbeno ima karakteristike jazz glazbe, obuhvaćajući harmoniju, ritmiku, improvizacije te trenutke inspirirane blues-om. No, pritom se album ističe i osobnim stavom te nikako nije tek puka jazz stilizacija. Naime, na albumu su utkani i zvukovi našeg kraja, budući da je ta glazba stvarana u Biogradu na moru. Tako da je nekako prirodno da će odisati s našim mentalitetom, ali na jazz način, ističe Jeličić.


Sastav Quinteta čine vrhunski glazbenici: Valdemar Kušan (truba), Miro Kadoić (saksofon), Bojan Skočilić (kontrabas) i Adriano Bernobić (bubanj). Jeličić nam je približio početke svog jazz putovanja, otkrivši što ga je 2007. godine potaknulo da osnuje vlastiti jazz sastav, ali i kako je teklo njegovo glazbeno sazrijevanje.


Zajedničko muziciranje


– Još kao djeca u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, dok smo uživali u gledanju najpopularnijih crtića tog vremena, čija je zvučna kulisa najčešće bila jazz glazba, vjerojatno smo svi započeli svoje jazz putovanje. Samo što sam ga ja i nastavio, šalim se. Naime, osobno sam započeo svoje jazz putovanje s dvanaest godina, istražujući svijet glazbe kroz slušanje ploča i kazeta, ali i kroz sviranje. Za glazbenika, ostvarivanje svrhe moguće je samo kroz zajedničko muziciranje.


Budući da je glazba društveni fenomen, bez obzira na to čime se bavimo, ostvaruje se kroz suradnju s drugim ljudima. Takva spoznaja mi je bila jasan od samog početka. Svirajući za sebe, ne bih postigao ništa, slično kao pisac koji nikada nije razgovarao s drugim i stoga nikada ne bi mogao napisati knjigu. Tako da sam se tijekom 2007. godine odlučio osnovati i vlastiti jazz sastav, priča Jeličić, naglašavajući kako je osnova svake vještine predanost radu u dobroj vjeri. Pritom ističe da je potrebno konstantno vježbati, učiti i voljeti svoj posao, koji je uz sve to često i nije plaćen.


– Ljubav prema glazbi je osnovni temelj za moje glazbeno sazrijevanje, koje vjerojatno nikada neće završiti. Naime, što više »alata« posjeduješ, to je tvoj glazbeni izraz bogatiji. Međutim, ti »alati« se ostvaruju isključivo kroz predan rad, koji je dugotrajan i nikada potpuno završen, otvarajući tako prostor za neprestani osobni i glazbeni razvoj, ističe ovaj vrhunski jazz glazbenik.


Njegova suradnja s pjevačicom Elenom Stellom rezultirala je singlom »O nama«, a trenutačno zajedno rade na vokalno-instrumentalnom albumu koji će biti objavljen 2024. godine. Tom prigodom, Jeličić je podijelio kako je došlo do suradnje i kako se to odrazilo na njegovu glazbu.


Poticajna suradnja


– Zbog poroda moja prethodna pjevačica nije mogla više nastupati u trenutku kada su već bili zakazani angažmani, a jedan kolega mi je preporučio pjevačicu iz Zadra, koju tada nisam poznavao. Tako smo počeli međusobno surađivati. Suradnja s Ellenom Stellom je zaista poticajna i ugodna, kako i s bilo kojim drugim glazbenikom koji istinski cijeni svoju glazbu. U početku mi je bilo izazovno početi pisati glazbu za vokal zato što su pravila zvuka nešto drugačija nego u instrumentalnoj glazbi. Tako da je suradnja s njom svakako utjecala na moj proces stvaranja pružajući mi nove spoznaje, što je uvijek dobrodošlo jer nas sve to dodatno gradi, zaključuje Jeličić.


Svi ljubitelji jazz glazbe, kao i oni željni otkivanja novih glazbenih izričaja, imaju priliku poslušati album »Da-du« na platformama poput Spotify, Deezer, Tidal, iTunes te ostalih digitalnim servisima. Pritom nam je Jeličić otkrio i planove za live izvedbe njihovog novog albuma.


– Trenutno je fokus na promociji albuma, a neki nastupi su već okvirno dogovoreni, uključujući suradnju s Koncertnim uredom Zadar i Klubom Kazalište Komedija u Zagrebu. Iako datumi nisu još točno potvrđeni, Jeličić poručuje kako će uskoro biti objavljeni.