Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

KNEŽEVA PALAČA

Salonska glazba, ali poletnija, zabavnija i lakša

Autor: Marija Paleka

29.10.2022. 15:05
Salonska glazba, ali poletnija, zabavnija i lakša

Foto: Mate Komina



Ovih dana, zadarska kulturna scena odjekuje u znaku talijanskog jezika i talijanske kulture.


Sinoć je tako u Koncertnoj dvorani Kneževe palače održan koncert zadarske salonske glazbe 19. stoljeća koji je ujedno i dijelom projekta Koncertnog ureda Zadar u suradnji s muzikologinjom dr.sc. Katicom Burić Ćenan.


Koncertom se željelo utjecati na popularizaciju i revitalizaciju vrijedne zadarske glazbene baštine tog perioda pa su se time upriličila djela zadarskih glazbenika Giovannija Salghetti-Driollija, Nikole Strmića i Antonija Pini-Corsija. Skladbe ovih profesionalnih glazbenika za njihova su života kao i godinama kasnije, bile poznate i daleko izvan zadarskih zidina.


Plodnih 60 godina




Ovu zadarsku glazbenu priču uvodnim riječima predstavili su profesori Sveučilišta u Zadru povjesničar prof.dr.sc. Ante Bralić i muzikologinja dr.sc. Katica Burić Ćenan.


– Govorimo o vrlo plodnih 60 godina zadarskoga stvaralaštva. Čut ćemo skladbe koje smo nazvali salonskom glazbom iako se zapravo ne radi o stvarnim salonskim skladbama jer su one poletnijeg, zabavnijeg i lakšeg karaktera, pojasnila je muzikologinja dodajući kako se nada da će večeras ovaj koncert biti interesantan svima onima koji se smatraju Zadranima ili pak gostima Zadra.


Ćenan je naglasila kako se već 20 godina bavi isključivo ovom građom te istraživanjem zadarskih skladatelja. Jučerašnji koncertni program pripremala je oko dvije godine pronalazeći note i partiture u domaćim, ali i talijanskim arhivima.


Promocija kulturne baštine


– Važno nam je promovirati kulturnu baštinu na nacionalnoj razini. Isto tako nam je važno da ova građa uđe u našu glazbenu historiografiju pošto je hrvatska povijest glazbe dugo godina zanemarivala zadarsku baštinu zbog prizvuka da se govorilo talijanskim jezikom, pojasnila je Ćenan.


Djela zadarskih skladatelja izveli su poznati zadarski umjetnici: sopranistica Nela Šarić, pijanisti Jurica i Mario Šoša te violinist Marco Graziani. Kako doznajemo od Burić Ćenan, Zadar bi uskoro, kroz narednu godinu dana, mogao očekivati novi zadarski proizvod, odnosno suvenir sa izuzetno vrijednom glazbom.