Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

početak AUDICIJA

»Priča sa zapadne strane« privukla zadarsku mladež

Autor: Robert Hrkać

06.04.2023. 13:15
»Priča sa zapadne strane« privukla zadarsku mladež

Foto: Drama Plus



U Polivalentnoj dvorani Providurove palače, održana je audicija za odabir glavnih i sporednih uloga, zbora, plesača i svih ostalih izvođača za mjuzikl »Priča sa zapadne strane«, a audicija je bila namijenjena učenicima i učenicima zadarskih srednjih škola.


Kao predselekcija za sudjelovanje u mjuziklu poslužila je radionica koja je održana u veljači ove godine, a koju su vodili Lina Waghorne i Kenneth Christie, pjevački, plesni i glumački pedagozi i instruktori iz škotskog grada Dundeeja.


Organizatori ovog hvalevrijednog projekta su Grad Zadar s koprodukcijskim partnerima HNK Zadar, Koncertnim uredom Zadar i udrugom Drama plus, u partnerstvu s TZ grada Zadra.




O svemu smo razgovarali s voditeljem Udruge Drama plus Vinkom Radovčićem, koji se osvrnuo na cijeli proces selekcije, ali i na to kako nove generacije približiti umjetnosti.


Veliki odaziv


Koliki je bio odaziv učenika i jeste li zadovoljni njihovim angažmanom?


– Odaziv na prvim radionicama bio je jako dobar. Bilo je oko 300-tinjak učenika. Sad se to nešto malo smanjilo, ali mislim da pedagozi iz Dundeeja mogu stvarno birati dosta talentirane djece za svoj mjuzikl. Naravno da će se ta selekcija morati prepoloviti jer će samo određeni pojedinci biti pozvani za različite uloge.


Kakva su znanja učenici usvajali na radionicama?


– Kroz različite radionice koje su vodili sjajni pedagozi prolazilo se kroz sve elemente mjuzikla. To su pjevanje, gluma, scenski pokreti. Prolazilo se kroz sve što jedan opsežan mjuzikl zahtijeva od izvođača.


Čime se konkretno bavi Udruga Drama plus?


– Drama plus je u ovom projektu samo jedan od partnera, ali prije svega to je fantastična inicijativa Grada Zadra kojoj smo se mi pridružili. Inače, ovo je ideja pročelnice za kulturu Dine Bušić i gradonačelnika Branka Dukića. Mi smo tu samo izvođači i netko tko je počašćen da sudjeluje u ovom mjuziklu.


Zapravo, mi smo tu samo jedna mala kap u velikom slapu koji će iznjedriti jedan veliki mjuzikl za zadarske srednjoškolce.


Prilika koja se čekala


Zašto baš ‘Priča sa zapadne strane’?


– Pedagozi iz Dundeeja su u radu s djecom na radionicama ustvrdili da bi bilo zanimljivo realizirati Priču sa zapadne strane. Kako su oni došli do te ideje, zašto baš taj mjuzikl, to ćete morati pitati redatelja predstave. Iako, mislim da su uvidjeli da bi našoj djeci »Priča sa zapadne strane« najbolje odgovarala.


Inače, redatelj Kenny je u Guinnesovoj knjizi rekorda kao netko tko je radio brojne mjuzikle u jako kratkom roku te ima veliko iskustvo u radu s različitim izvođačima.


Kako umjetnost približiti novim generacijama?


– Upravo na ovaj način! Odličan potez našeg Grada. Mislim da se mladima svaki put treba nuditi nešto novo, a ovaj projekt je baš to. Osobno sam dvadeset godina u kulturi grada i smatram da je ovo prilika kakva nikad nije viđena u Zadru.


Pohvalno je to da djeca mogu besplatno pohađati radionice i sudjelovati u tako velikom i značajnom projektu. Zadaća svih nas koji radimo u kulturi je da iznjedrimo kreativne ideje za mlade, da dovodimo nove ljude koji će raditi s njima i to je svakako budućnost kulturnog života za mlađe u našem gradu.


Al Pacino zna


Što mislite o budućnosti mjuzikla kao forme?


– Udruga Drama plus nikada nije radila mjuzikl te osobno nemam iskustva s tim žanrom. Međutim, to je jedna forma koja itekako ima veliku publiku te koja je jedna od najzanimljivijih u kazalištu.


Veliki Al Pacino je svojedobno izjavio da je teže glumiti u kazalištu nego na filmskom platnu. Koliko u tome ima istine?


– Složio bih se s tom tvrdnjom. Kazalište je sušta suprotnost filmu jer je publika s nama u kazalištu. Sve je tu, uživo te se ne može ništa mijenjati kao na filmu, što znači da je Pacino sigurno bio u pravu kada je to rekao. Kao što sam već naglasio, forma mjuzikla na kazališnim daskama je još zahtjevnija od nekih jednostavnijih dramskih predstava, jer tu je gluma, pjevanje, ples…