Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

BOŽIĆNA PRODUKCIJA geste

Priča o obitelji kojoj blagdanske planove poremeti jedna zamka

Autor: Portal ZL

21.12.2023. 16:45
Priča o obitelji kojoj blagdanske planove poremeti jedna zamka

Foto: ZELJKO KARAVIDA/GESTA



Plesna udruga Gesta izvela je novu premijeru »Božićna trapula« u HNK-a Zadar. Kao i sve Gestine predstave i ova je autorski uradak umjetničke voditeljice Nene Jurišić.


Inspiracija ne ide na »špinu«


– U našoj ovogodišnjoj priči glume Dominik Karakašić, nagrađivani glumac kazališta lutaka, Ana Vidić, mama Gestica i amaterska glumica, dvoje djece iz glumačkih radionica Mate Zalović i Tia Vidić. Kao što uvijek napominjemo, naše predstave su životne, kroz njih progovaramo, šaljemo poruke koje će, sigurni smo, doći do srca publike.


Priča je to o simpatičnoj zadarskoj obitelji, kojoj će planove za blagdane poremetiti jedna trapula, kazala je Jurišić, ističući kako je svaka predstava dio njezine mašte koja progovara o raznim temama, i životnim situacijama.





– Oduvijek sam kroz pedagoško i plesno školavanje uživala u literalnim izazovima. Uvijek kažem da inspiracija nije »špina«, odnosno da neće samo tako procuriti željena priča, koreografija ili ideja za dramski dio. Potrebno puno radne etike, predanosti i vjere u to što radiš, tek onda inspiracija dolazi nekako prirodno, pojasnila je voditeljica Geste, napominjući kako su zapravo božićne produkcije najzahtjevnije.


Pedeset izvedbi


– Svaki završetak je i novi početak, ideje se rađaju, propitkuju i istražuju dok ne osjetim da sam na pravom putu. Tu je naravno i Gesta tim koji je nevidljiv, ali važan dio. Dugi niz godina uz mene je glumica, lutkarica i pripovjedačica Sanja Grgina koja je režirala sve Gestine predstave.



S Natašom Perović osmišljavam vizualni identitet koreografije kroz kostime, a naš Darko Predragović, ton majstor sudjeluje u predstavi kroz cijeli proces i odabira glazbe i miksanja, efekata i svega što sam zamislila.


Oblikovanje svjetla potpisuje Frane Papić iz KLZ, dok scenografiju i rekvizite potpisuju Robert Košta i Adriano Košuta. Svi se sjajno se dopunjujemo i tako godinu po godinu, predstavu po predstavu – došli smo do pedesete jubilarne cjelovečernje dramsko-plesne predstave, ponosno će Jurišić, kojoj je teško izdvojiti najdražu predstavu.


– Teško je odabrati koja mi je najdraža, nisam se ni okrenula, a pedeseta premijera je pred vratima. Kad pogledam unatrag, osjećam veliku zahvalnost i privilegiju što mogu raditi posao koji obožavam, sa djecom i mladima, sudjelovati u njihovom odrastanju, pratiti njihove napretke i razvoj kroz godine. Veselim se svemu što je još pred nama, poručila je za kraj voditeljica Geste.