Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

U Ogranku Matice hrvatske

Predstavljena knjiga Ladislava Radulića: "Prokljeto jugo i druge priče"

Autor: Portal ZL

17.02.2023. 09:55
Predstavljena knjiga Ladislava Radulića:

U Ogranku Matice hrvatske u Zadru 16. veljače predstavljena je knjiga Ladislava Radulića: “Prokljeto jugo i druge priče”. O knjizi su govorili: dr. sc. Josip Lisac, professor emeritus, prof. dr. sc. Ivica Vigato te Ladislav Radulić, autor knjige. Voditeljica programa bila je Anica Serdarević.


“Prokljeto jugo i druge priče” – literarni je zapis s deset priča o žiteljima Rivnja. Autor piše memorabilije povodom 500. obljetnice doseljenja sadašnjih stanovnika otoka. Knjiga je objavljena 2019. godine, a dio  je Radulićeve rivanjske trilogije koju uz nju čine i naslovi “Rječnik rivanjskoga govora”, iz 2002. godine i “Grcaj na ogrcu”, publicistički zapis s mnoštvo podataka o otoku i rodoslovima stanovnika, iz 2010. godine. Profesor Lisac naglasio je kako je ovaj mali otok zahvaljujući Radulićevom radu ušao u najreprezentativniju dijalektološku i drugu jezičnu literaturu koju imamo. Njegovu posljednju knjigu označava  literarno i beletrističko koje počiva na činjenicama. Građu za ovu knjigu crpio je iz najintimnijih životnih događaja. Raduliću treba zahvaliti na trudu posvećenom otoku Rivnju, završne su riječi prvog predstavljača. I prof. Vigato složio se kako knjiga ispunjava  kulturološki sve segmente rodnog Radulićevog otoka. Literatura je to koja zbližava čitatelja i  Rivanj, čineći Rivanj čitateljevim. Prisutnima se obratio i autor knjige.  Na kraju je riječ uzela poznata zadarska lingvistica Vesna Cestarić. Izrazila je zadovoljstvo rezultatima proučavanja rivanjskoga govora postignutima kontinuiranim i  predanim Radulićevim radom, prisjećajući se i vlastitih početnih istraživanja toga govora prije 60-ak godina.


Ladislav Radulić na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je kroatistiku. Radni vijek proveo je na poslovima u javnim službama, kao tajnik Zajednice tehničke kulture, potom kao profesionalac u športskom zrakoplovstvu. U dva mandata bio je i član Hrvatskog olimpijskog odbora. Aktivni član Matice hrvatske, objavio je više stručnih članaka u Zadarskoj reviji i Matičinim zbornicima. Članci su iz područja etnografije, dijalektologije i onomastike zadarskih otoka, prvenstveno Rivnja. Objavio je dosta članaka iz češke i ruske kulture i literature, poneki prijevod poezije i proze.