Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

UMJETNIČKA FOTOGRAFIJA

Održana promocija knjige Svjetlopisi - Ante Jaša 1970. do 2000. autora Zdenka Kuzmića

Autor: Vesna Benić

29.11.2023. 16:26
Održana promocija knjige Svjetlopisi - Ante Jaša 1970. do 2000. autora Zdenka Kuzmića

Foto: Vesna Benić



U Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače održala se promocija knjige Svjetlospisi – Ante Jaša 1970. do 2000. autora Zdenka Kuzmića. Promocija se održala u sklopu programa Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana, a nazočili su mnogo brojni prijatelji Ante Jaše i ljubitelji dobre fotografije. Promotori knjige bili su zadarska arheologinja i povjesničarka umjetnosti Zrinka Brkan Klarin, Vladimir Alavanja i Silvio Panović.


Silvio Panović u svom govoru osvrnuo se o umjetničkoj vrijednosti fotografija Ante Jaše te rekao kako je u knjizi Svjetlopisi – Ante Jaša 1970. do 2000. tiskano 71 fotografija.


– Zajedničko obilježje svih njegovih radova ispreplitanje je zanatskog umijeća i umjetničkog oblikovanja. On je jedan od najdarovitijih autora tog razdoblja koji stvara svoja djela u vrijeme kada fotografija traži nove putove. Ante nas iznenađuje množinom svakodnevnih prirodnih objekata koji su možda, neprivlačni s uobičajene točke gledanja, ali iz njihove strukture na malom području izvire bezbroj zanimljivih motiva, isprepletenih geometrizmom i prekrasnom stilizacijom, rekao je Panović istaknuvši kako je namjera Jašinih fotografija donijeti ugođaj, a njihova poetska nota prožima svaki kutak slike prateći tragove poticajne ljepote.


Foto: A korak/Vesna Benić


Misao opisana kamerom




– Vidimo da su slike Ante Jaše čvrsta likovna ostvarenja, morfološki jasna i izražajna. U Jašinim fotografijama je prije svega jedna ugoda, lijepo opisana, nadahnuta misao koja je opisana okom i kamerom fotografa, ne samo opsežna fotografskog znanja, već puna ljubavi kojom je gotovo prijateljski otkrio njenu dušu, potajno je spremajući u radoznalost vlastitog srca. Njegova kamera govori prisno i nenametljivo, a svaki njen trenutak proveden u tim prostorima odiše estetskom dokumentarnošću prepunoj čežnje, možda melankolije, ali i upozorenja na mogući gubitak, kazao je Panović te dodao kako ono što su braća Brkan za Zadar to je Ante Jaša za Kukljicu, ali i za sva otočna mjesta zadarskog arhipelaga.


O knjizi je govorila i Zrinka Brkan Klarin koja je rekla kako je fotografija Ante Jaše direktna, ali i znakovita.


Foto: Raspelo plovi/Vesna Benić


– On jasno bira motiv i usredotočuje se na njega, ali ga prikazuje kao simbol. Njegov kadar nije opterećen, očišćen je od suviše detalja, ali posjeduje dovoljno simboličkih vrijednosti. Birajući motiv često se odlučuje za svakodnevni život, izdvajajući iz njega objekte prožete poetskom notom. Opus stvaran kroz ovako dug period odlikuje se, jasno i raznolikim ostvarenjima okupljenima često u tematski izlagane i ukoričene cjeline. Najpostojanija poveznica u većini njih su motivi u kojima prepoznajemo evokaciju mediteranskih simbola. Jaša često hvata trenutke u kojima bilježi intimnu ljepotu otočne zajednice, njen ambijent i tradiciju. Autor često bilježi arhitekturu hodajući po europskim i svjetskim gradovima ili našim malim otočnim mjestima. Primjeri za to su ciklusi fotografija tradicijskog graditeljstva Kukljice na otoku Ugljanu ili Twin Towersa u New Yorku. U njegovom opusu naći ćemo i ratnu fotografiju kojom dokumentira zadarsko područje u ratu i Otočki bataljun Hrvatske ratne mornarice te jedan ciklus posvećen Vukovaru i stradanjima grada, također simbolično prenesenih na osakaćenu arhitekturu grada. Čak i u ovakvom ciklusu u kojem fotografije zrače znatnim emotivnim nabojem zadržava jednostavnost u izričaju i kompozicijsku uravnoteženost, kazala je Zrinka Brkan Klarin dok je Vladimir Alavanja kao urednik knjige istaknuo kako je za Foto klub Kornat u autorstvu Ante Jaše uredio pet knjiga i nekoliko kataloga.


Foto: Vesna Benić


Detaljna grafička priprema


– Ante Jaša toliko se izvještio oko grafičke računalne pripreme knjiga koje su time i estetski izuzetno kvalitetne da je meni kao uredniku u mnogome olakšala posao. Jaša je sam izabrao izrez fotografija, smještaj na knjižni blok te odabir i veličinu knjižnog fonda. Dobar je izbor kunst druk papir veće gramature kako se fotografije, ili kako Jaša voli reći svjetlopisi, ne bi prožimali prilikom listanja i gledanja fotografije. Tvrde korice koje često zovemo amerikan uvez knjizi daju dodatnu kvalitetu, objasnio je Vladimir Alavanja te dodao kako je autor Kuzmanić po želji Jaše u nekoliko poglavlja naveo niz podataka o djelovanju Jaše u Foto klubu Kornat i naveo iscrpni popis knjiga i kataloga koje je izdao te se na taj način na jednom mjestu mogu pronaći svi podaci o jednoj ekselenciji fotografije kao što je Ante Jaša.


Foto: Svjetiljka/Vesna Benić


Autor Zdenko Kuzmić rođen 1946. u Osijeku. Diplomirao je povijest umjetnosti i češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od zaposlenja pripravnika pa sve do umirovljenja proveo je u Muzeju grada Zagreba na poslovima kustosa, direktora i muzejskog savjetnika. Nekoliko godina bio je predsjednik Hrvatskog fotosaveza. Svoju strast i ljubav prema fotografiji i istraživanju fotografske baštine najbolje je artikulirao kao autor u svojim knjigama: Vladimir HorvatVladimir Guteša – prvi fotograf Muzeja grada Zagreba te kao koautor knjiga Majstori hrvatske fotografije, Zagrebačka fotografija i Zagrebačke ulice. Posebno treba naglasiti knjigu kojom je obilježio cijeli svoj rad u Muzeju grada Zagreba – Priča o gradu Zagrebu. Zdenko Kuzmić je autor cijelog niza fotografskih izložbi i tekstova o fotografskoj umjetnosti u kojima je proučavajući život i fotografsko stvaralaštvo, osim vlastitih reminiscencija, iznosio uvijek brojne nepoznate činjenice koje najbolje oslikavaju vrijeme i okruženje u kojem su pojedini fotografi djelovali. Do sada je objavio veliki broj eseja, studija i kritika domaćih i stranih autora.


Majstor fotografije


Ante Jaša majstor je fotografije i publicist rođen u Kukljici gdje je završio osnovnu školu. Srednju ekonomsku školu završio je u Zadru, a zvanje ekonomista stekao je na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Radni je vijek proveo u Kukljici gdje je radio u računovodstvu HUT Kukljica d.d od 1971. do 2000. godine kada odlazi u mirovinu. Na području fotografije djeluje od 1970. godine kada mu je djed iz Amerike kupio prvu box kameru. Prvi počeci su bili u zadarskom fotografskom krugu. Od te 1970. godine objavljuje fotografije i tekstove. Izlagao je na 27 samostalnih i 480 skupnih izložbi. Priredio je 210 skupnih izložbi drugih autora. Dobio je 60 nagrada i priznanja. Posebno se ističe nagrada Tošo Dabac 2003. godine. Stekao je međunarodna fotografska zvanja: ARTIST-FIAP i EKSELENCIJA –FIAP, Američko fotografsko udruženje PSA Star i Majstor fotografije MF HFS Hrvatskog fotosaveza Zagreb. Fotografije mu se nalaze u 55 knjiga. Objavio je 12 knjiga. Osnivač je i voditelj izložba fotografija “Otok i more”, “Sveti otok”, “otočni fotografi Zadarske županije”. Član je foto klubova: Zagreb, Zadar, i Kornat Kukljica.