ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

filipjanska "fjaka"

Najavljeno sedmo izdanje zasad jedinog hrvatskog horor film festivala

Autor: Portal ZL

11.04.2024. 21:46
Najavljeno sedmo izdanje zasad jedinog hrvatskog horor film festivala

Foto: Fjaka Film Festival



Prvi vikend u svibnju obilježit će novo, sedmo izdanje još uvijek jedinog horor film festivala u Hrvatskoj. Riječ je o 7. Fjaka film festivalu, koji će se održati 3. i 4. svibnja u DKC Kino Sv. Filip i Jakov.


Ove godine, Fjaka horor film festival posvećen je odnosu horora prema ženi, i obratno. Presjek filmova s kompleksnim ženskim glavnim ulogama izabran je da potakne raspravu o razvoja tog odnosa, promjenama u žanru koje aktivno prate promjene u društvu te načinu na koji žanr može napredovati u smjeru ravnopravnije reprezentacije žene na ekranu.


Kroz povijest horora, žanr je imao turbulentni odnos prema ženama. Od seksizma klasičnog Hollywooda do neuništivih heroina osamdesetih, žene u horor filmu bile su žrtve, objekti, junakinje, subjekti, površno i duboko kreirani likovi, seksi magneti za mušku publiku, groteskne i monstruozne zločinke, ali su uvijek bile prisutne. I kao najsubverzivniji žanr od svih, horor je kroz svoj razvoj u dobroj mjeri odbacio mizogini pristup ženi i postao saveznik u borbi za ravnopravnost.




Uz projekcije filmova, bit će predstavljena i izložba plakata horor filmova koje su režirale žene, tombola s bogatim nagradama te prikupljanje sredstava za udrugu Domine iz Splita.


– Posebno zadovoljstvo nam je najaviti i razgovor s dr. sc. Jelenom Kupsjak s Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru, a šlag na kraju svake večeri je glazbeni program. Tako će nas u petak zabavljati Kriptidi i Rich Man, a u subotu legende glazbene scene, sinjski M. O. R. T., najavili su organizatori.


Ulaz na sve sadržaje je besplatan i pod pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov, udruge Napredak te ostalih sponzora.