Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

zadarski pjevač

Na današnji dan prije 31 godinu poginuo je legendarni Tomislav Ivčić

Autor: K.E.

04.03.2024. 11:58
Na današnji dan prije 31 godinu poginuo je legendarni Tomislav Ivčić

Foto: Press



Legendarni zadarski pjevač Tomislav Ivčić poginuo je na današnji dan prije 31 godinu. Stradao je na vrhuncu svoje pjevačke i skladateljske karijere u prometnoj nesreći u Zagrebu s još troje ljudi.


Tomislav Ivčić je rođen 6. siječnja 1953. godine u Zadru, u obitelji majke Nele i oca Šime iz Novigrada. Imao je brata Vedrana Ivčića, sestru Pinu i starijeg polubrata po majci Đanija Maršana.


Ivčić je u svojoj plodnoj karijeri snimio oko 250 pjesama i održao stotine koncerata. Albumi su mu prodani u milijunima primjeraka, za što je dobio niz zlatnih i platinastih ploča.




Najveća inspiracija bila mu je njegova rodna Dalmacija. I nakon 30 godina od njegove smrti, nemoguće je zamisliti dalmatinsku feštu bez njegovih stihova.


Jedan od većih uspjeha svakako je njegova pjesma “Večeras je naša fešta”, koja je postala svojevrsna himna Dalmacije. Zadranima je posebno poznata Ivčićeva pjesma “Kalelarga”, kojom je opjevao zadarsku glavnu ulicu.


Tijekom Domovinskog rata osobito je popularna bila njegova pjesma “Stop the War in Croatia”, koja je čak i u Australiji bila veliki hit.