Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

LOVRO POGORELIĆ

Koncert proslavljenog pijanista na Sveučilištu u Zadru

Autor: Nikolina Lucić

01.12.2022. 13:38
Koncert proslavljenog pijanista na Sveučilištu u Zadru

Foto: dubrovnik-festival.hr



Lovro Pogorelić, naš proslavljeni pijanist međunarodnog ugleda, u petak, 2. prosinca u 19:30 sati održat će koncert u Svečanoj dvorani Sveučilišta. Ulaznice se prodaju putem interneta na adresi kuzd.mojekarte.hr kao i na info-pultu Providurove palače u srijedu, četvrtak i petak od 11-13 i 17:30-19:30 sati, s time da sat vremena uoči koncerta blagajna seli u koncertni prostor.


Na programu koncerta su tri posljednje klavirske sonate Ludwiga van Beethovena. O posljednjoj od njih govori i čuveni citat iz romana Doktor Faustus Thomasa Manna: Kao što ta tema, koja prolazi kroz stotinu sudbina, stotinu svjetova i stotinu njihovih ritmičkih preobrazbi, nadilazi samu sebe i gubi se u vrtoglavim visinama koje bi se moglo nazvati i onostranim i apstraktnim, tako i čitava Beethovenova umjetnost prerasta samu sebe.


Uzdigavši se iz ustaljenih područja tradicije, taj se veliki čovjekov trenutak glazbe vinuo u sfere koje nisu samo individualne, jer su moćne i dalekosežne. Sonata kao umjetnička forma, kao čudo glazbe, ovdje je naprosto skončala, dospjela kraju, ispunila svoju sudbinu, postigla cilj koji nitko i nikada, barem u takvom obliku, ne može nadmašiti.


Precizan i dobro školovan




Lovro Pogorelić (1970.) dobio je prvu poduku iz klavira od svojega oca Ivana, akademskog glazbenika. Od dvanaeste godine radi s ruskim pijanistom i pedagogom Konstantinom Boginom. Od sedamnaeste godine redovito koncertira diljem svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti, o čemu je zapisano: »Stil Lovre Pogorelića precizan je i dobro školovan« (The Daily Telegraph, London, 1988.), »Klavirski talent iz kategorije velikana. (…)


On je genijalan u sviranju bez nepotrebnog uljepšavanja, ne nastojeći nikoga zavesti, čineći sve da uđe u dušu svakom tonu i udahne mu punu vrijednost. Nema površnosti ili lakih rješenja u njegovoj izvedbi, sve je predstavljeno jasno i snažno« (Berlingske Tidende, Kopenhagen, 1993.), »Neobično je i dirljivo iskustvo sresti tako velikog umjetnika.« (Politiken, Kopenhagen, 2000.), »Hrvatski klavirski lav. (…)


Pogorelić je pijanist s velikim P. Njegova tehnika je nadmoćna, a snaga medvjeđa.« (Dagblader, Danska, 2003.), »Pijanist Lovro Pogorelić pronašao je kako investirati u nezaobilaznost slavenske glazbe snažnim, raskošnim vlastitim stilom. (…) Koncertni veteran svirao je publici preplavljenoj emocijama…« (Washington Post, 2003.).


Lovro Pogorelić podučava klavir kao redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i gostujući na Akademiji Perosi, Biella, Italija. Utemeljitelj je i umjetnički voditelj PagArtFestivala.