ponedjeljak, 13. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Elizabeta Fleš

Koloristička oda šipku u galeriji ZadArt

Autor: Đurđa Baljak

18.10.2023. 20:21
Koloristička oda šipku u galeriji ZadArt

Foto: Mate Komina



U galeriji ZadArt, na adresi Kovačka ulica 3, odvija se prava koloristička senzacija u obliku izložbe posvećene nevjerojatnim slikama šipka. Autorica ovog izvanrednog ciklusa, Elizabeta Fleš, predstavila je »Odu šipku« koja se može pogledati do 20. listopada.


Elizabeta Fleš je zadarskoj publici već poznata jer je prošle godine sudjelovala na humanitarnoj izložbi »Srce života« u Gradskoj loži, koju je organizirala Liga protiv raka. Njezini radovi su na toj izložbi postigli iznimno velik uspjeh, a prikupljena su značajna sredstva za humanitarnu pomoć.


Portret grada


Autorica Fleš, koja već dugi niz godina živi i stvara u Veloj Luci na otoku Korčuli, ističe da je ovaj ciklus posvećen šipku, ali isto tako kako je ovo tek mali dio njezinog širokog stvaralaštva. Trenutno radi na ciklusu portreta jednog grada, u kojem nastoji prikazati ljude koji čine tkivo od vrha do dna. No, što je to što ju je inspiriralo da se posveti šipku? Kako nam otkriva, sve je krenulo kada su joj prijatelji poklonili granu šipka kao buket, nakon čega je postala fascinirana snagom koja je izvirala iz te grančice.




– Već petnaest godina se predano bavim prikazivanjem šipka na umjetnički način, usmjeravajući svoj pristup kao da slikam portrete, a ne obične statične prikaze mrtve prirode. Duboko sam uronila u simboliku šipka, koja predstavlja ljubav, zdravlje, život, smrt, ponovno rađanje i obilje. Crvena boja, koja često dominira mojim radovima, nosi snažnu simboliku života i plodnosti, otkrila je Fleš dok je Mirka Batur dodala kako se veseli sljedećoj suradnji s ovom plodonosnom autoricom.


Simbol slobode


Istraživanje simbolike šipka odvelo ju je do zanimljivih mitoloških tumačenja, uključujući ono iz Starog zavjeta, gdje je šipak predstavljen kao rajski plod koji je Eva poklonila Adamu. Osim šipka, na ovom ciklusu slika često se pojavljuje i prikaz leptira, koji simbolizira slobodu.


Elizabeta Fleš rođena je u Aranđelovcu, a nakon što je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 1979. godine, preselila se u Kanadu. Tijekom svoje umjetničke karijere izlagala je svoje radove u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, sudjelovala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama te je dobitnica brojnih nagrada i priznanja za svoj izvanredan rad. Također, ponosna je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika i ZadArt-a.


Izložba Elizabete Fleš u Galeriji ZadArt sigurno će oduševiti sve ljubitelje slikarstva, ali i ljubitelje šipka, pružajući im priliku da zavire u dubinu simbolike ove voća.