Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

dinamična predstava zEZOP

Kazalište lutaka Zadar najavilo poseban novi projekt

Autor: Matea Guzalić

30.11.2023. 14:00
Kazalište lutaka Zadar najavilo poseban novi projekt

Foto: Mislav Klanac



Iz Kazališta Lutaka Zadar najavljuju posljednju premijeru u ovoj kalendarskoj godini – predstavu »zEZOP« koja na dramaturški zanimljiv način isprepliće jedanaest Ezopovih basni. Okvir cijele predstave čini utrka Kornjače i Zeca koja završava pobjedom uporne i strpljive Kornjače, a, kako kažu glumci, namijenjena je djeci i odraslima – »od sedam do sedamdeset i sedam godina«.


Svi zainteresirani mogu biti dijelom ove zabavne i poučne predstave pod režijom Ane Prolić na premijeri za građanstvo u nedjelju u 11 sati te za uzvanike u ponedjeljak u 19 sati.


Dinamična i bogata predstava


– Zahvaljujem Kazalištu Lutaka Zadar na ponovnom povjerenju za režiju predstave, kao i autorskom timu i fantastičnoj glumačkoj ekipi. Imali smo manje od mjesec dana za napraviti predstavu, no bez obzira na, cijelo smo vrijeme bili jedna vrlo složna ekipa. Redateljski koncept predstave je takav da je izvedba zamišljena na način u kojem glumci imaju svijest o samoj izvedbenosti.




Dakle, glumci povremeno izlaze iz likova Ezopovih basni i ulaze u svoj vlastiti glumački identitet. Predstava je dinamična, bogata različitim vizualnim, glumačkim i izvedbenim atrakcijama, a glazba sve to jako dobro prati. Imamo bazične kostime koji se provlače kroz cijelu predstavu, a svakom pričom kostimi dobivaju novi element te postanu vrlo bogati, tako da izgledamo kao Broadway. Scenografija je urađena s vrlo malo elemenata, ali s puno rekvizita, objašnjava Prolić.


Za scenski pokret ove predstave zaslužan je Damir Klemenić koji je istaknuo svoje zadovoljstvo zbog ugodnog rada s glumcima.


– Zaista mi je bio gušt raditi s ljudima koji su spremni i brzi, s ljudima koji imaju vještine koje znaju koristiti, te s ljudima koji na jedan lijep način koriste svoju maštu. Ovo je bio jedan zanimljiv proces, pogotovo zato što je period bio kratak, ali uspjeli smo sve izvesti bez stresa i s puno ljubavi. Upravo se ta ljubav i žar mogu prepoznati u predstavi te mislim da će djeca i odrasli to definitivno osjetiti, kazao je Klemenić.


Glumačku snagu ove multifabularne predstave čine Irena Bausović Tomljanović, Sanja Grgina, Lino Brozić, Ana Cmrečnjak, Davor Tarbuk i Juraj Aras, a svi su oni najviše ponosni na slobodu, kreativnost i zabavu koju su imali tijekom stvaranja izvedbe.


– Nisam vjerovao koliko se čovjek lako može zaljubiti u kazalište i glumačku ekipu. Što se tiče nas glumaca, svi smo slični u izričaju, funkcioniranju i načinu rada, tako da sam znao da nam neće biti teško, no brinuo sam se kako ću se prilagoditi kazalištu, ali – već mi je prvog dana bila toplina oko srca.


Sve je proteklo odlično, imali smo puno ideja i zezali se, a to je zapravo i poanta cijele ove predstave – zezancija iz koje izvlačimo nešto pametno, inteligentno i poučno. Mislim da smo kroz našu igru, što je zapravo i cilj svakog glumca i lutkara, uspjeli izvući nešto što je scenski atraktivno i djeci i odraslima, rekao je Davor Tarbuk, gostujući glumac u Kazalištu Lutaka Zadar, dok je Iris Pavić-Tumpa, ravnateljica Kazališta, naglasila kako je ova predstava jedan iskorak za sve njih.


Vječne priče


– Svi smo uživali u ovom procesu, tako da se nadam da će nam ovo ozračje ostati kroz čitavu sljedeću godinu. Nema kazališta lutaka ili kazališta za djecu i mlade koje barem jednom na svojim daskama nije postavilo Ezopa, a mi smo to napravili na malo drugačiji način i čini mi se da smo tako uspjeli napraviti jedan iskorak.


Korona nam je usporila ovu predstavu, no napokon smo uspjeli sve realizirati i održati obećanje publici. U predstavi je više povezanih priča koje su vječne jer je Ezop aktualan i danas, te se sve poruke i pouke mogu primijeniti na svaki od naših života, zaključila je Pavić-Tumpa.