ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

KINO ZONA

Judita Franković Brdar gostovala na na zadarskoj projekciji filma ’Sveta obitelj’

Autor: Đurđa Baljak

18.01.2024. 19:19
Judita Franković Brdar gostovala na na zadarskoj projekciji filma ’Sveta obitelj’

Foto: Luka Jeličić



U ugodnom ozračju prepune dvorane Providurove palače prošlog petka su filmoljupci imali priliku uživati u posljednjem ostvarenju legendarnog Woodyja Allena – »Udar sreće«, dok je u srijedu održano reprizno prikazivanje filma »Anatomija pada«, a nakon toga i hvaljene domaće drame »Sveta obitelj«. Projekciju je obilježila i prvo ovogodišnje gostovanje u kinoteci, a u goste je stigla uvijek dobro raspoložena Judita Franković Brdar koja je utjelovila poprilično zapaženu sporednu ulogu u filmu »Sveta obitelj«.


Snažnu glumačku ekipu ovog filma predvode Luna Pilić, Anita Matić Delić, Ivan Čuić i međunarodno proslavljeni srpski glumac Nikola Đuričko, dok zapažene epizodne uloge ostvaruju Aleksandar Cvjetković, Sandra Lončarić te Judite Franković Brdar, koja je podijelila svoje dojmove povodom projekcije u Zadru.


Promatračica i komentatorica


– Bilo je izrazito ugodno iskustvo raditi na filmu »Sveta obitelj«. Lik Note, koji sam utjelovila, predstavlja baš onaj od jednih pravih sporednih uloga, pružajući više mesa i mogućnosti. Naravno, koliko je dozvoljeno unutar filmskog vremena. No, baš mi je bio gušt s jedne strane glumački jer se radnja filma odvija u Slavoniji tijekom 1960-ih. Tako sam za potrebe snimanja morala usvojiti slavonski naglasak.




To mi je bio pravi izazov, ali i veliko zadovoljstvo jer sam uvijek to priželjkivala. Rekla bih kako lik Note čini neku okosnicu filma, s obzirom na to da je povezana s glavnim likovima, kao promatračica i komentatorica. Taj dio mi je bio jako uzbudljiv, podijelila je vesela Judita, koja je nakon dugo vremena stigla u Zadar na poziv ekipe iz Kino Zone.



– Budući da nisam posjetila Zadar već neko vrijeme, poziv ekipe iz Kino Zone me baš ugodno razveselio. Uvijek mi je ugodno iskustvo promoviranja filma, usprkos tome što se mora putovati i slično. S obzirom na to da je prošlo dosta vremena otkako sam bila u Zadru, veselim se razgovoru o filmu, ali i povratnim reakcijama zadarske publike nakon prikazivanja filma, kazala nam je Judita, koja je došla kao jedina predstavnica filma, u dobroj vjeri da će odraditi taj zadatak na visokoj razini.


Redateljica Vlatka Vorkapić se u svojoj višedesetljetnoj karijeri prvenstveno posvetila radu na dokumentarnim filmovima i sudjelovanju u omnibusima s kratkim igranim ostvarenjima.


No, ovaj put se vratila s dugometražnim filmom uz periodičku priču Slavice Šnur, koja nas odvodi u samo srce tamne Slavonije s početka 1960-ih, prožetu slojevitom i u mnogočemu potresnom pričom o mračnim obiteljskim tajnama i malim seoskim sredina u kojima svi sve znaju, ali ništa konkretno ne poduzimaju. Priča je to i o sirotoj i naivnoj djevojci koja je pomislila da će u takvom okruženju živjeti život poput princeze.


Univerzalni problemi



Naime, radnja filma prati udaju mlade siromašne nadničarke kojoj se udaje za sina bogatog seoskog gazde. Brak s opterećenim momkom, za selo u kojem živi, sramotnom tajnom zbog koje je talac svoje bolesno tradicionalne i pobožne majke, beskrupuloznog i šarmantnog oca, za nadničarku će vrlo brzo postati zamka laži, mračne požude, tradicionalizma te devijantne pobožnosti.


Kada na koncu uvidi da je izabrana samo da popuni njihovu sliku njihove »svete obitelji«, situacija izmiče kontroli, dok slika postaje seosko ruglo. Judita Franković Brdar, kazala je više o temi filma.


– Kao u slučaju svih dobrih filmova, ideja je da postoje različite teme i motivi koji se provlače kroz cijeli film. Kao što sam već spomenula, bilo da se radi o periodičnom filmu ili događanjima tijekom 1960-ih u Slavoniji, gledatelji će uvidjeti da se vremena nisu puno promijenila. Zapravo, promijenila se samo moda i kostimi, ali suština je ostala univerzalna. Stoga bih naglasila da se takva priča može odviti bilo gdje u svijetu, a ne samo u Hrvatskoj.


S obzirom na to da se kroz film provlače različite teme i motivi, vjerujem kako će svatko pronaći nešto što će ga dirnuti ili potaknuti na razmišljanje nakon gledanja, zaključila je simpatična Judita. Sudeći prema reakcijama nakon filma, zadarska je publika uživala u novom ostvarenju, a mnogi su to i podijelili s glumicom u razgovoru koji je uslijedio nakon projekcije.


Iz publike su tako pristizale pohvale na film, ali i na samu Juditu koja je s njima rado podijelila dojmove o filmu te je otkrila nešto o samom procesu snimanja. Razgovor s Juditom moderirao je Mario Županović.