Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

KAD UDARI JUŽINA

 Glumice Petra Kraljev i Jagoda Kumrić najavile hit komediju

Autor: Nikolina Lucić

07.10.2023. 12:10
 Glumice Petra Kraljev i Jagoda Kumrić najavile hit komediju

Foto: Select PR



Kad udari južina, mnoge istine koje želimo i ne želimo izreći, isplivat će na površinu i dovesti jedno veliko prijateljstvo na kušnju! Nova komedija s Petrom Kraljev i Jagodom Kumrić, u ulogama u kakvima ih još niste imali priliku vidjeti, prati prijateljice Mimi i Gitu koje su poput sestara, ali njihovo dugogodišnje poznanstvo sad je već pred velikim izazovima jer su se u njihove živote uvukli neki novi trenuci prikrivanja istine, brutalne (ne)iskrenosti, čak i ljubomore. Gita je flegmatična i pomalo razmažena bogatašica koja dane krati upijajući mudrosti Žuži Jelinek i smišljajući najgore scenarije koji se mogu dogoditi njezinoj ljubavnoj vezi, a Mimi je neurotična žena bez dlake na jeziku, a koja ne može kroz dan bez cigarete i alkohola.


Izvrsna komedija


Mimi dolazi Giti otkriti novost u svom životu, ali ono što je trebalo biti rečeno u nekoliko riječi pretvara se u urnebesnu i emotivnu ‘igru bez granica’ u kojoj svaka krije svoje adute. Hoće li njihovo prijateljstvo preživjeti? Je li zaista uvijek najvažnije biti u pravu? I koliko će cigareta Mimi popušiti prije nego tenzije između nje i Gite doslovno eksplodiraju? Sve to otkriva ova nova komedija o dvije mlade žene pred raljama života, a u kojoj će se i publika sigurno prepoznati i dobro nasmijati. Petra Kraljev i Jagoda Kumrić, protagonistkinje ove komedije kazale su nam nešto više o svojim likovima i predstavi koja će večeras u 20 sati zaigrati na daskama zadarskog HNK.





– Energična, otkačena, bez dlake na jeziku, mudra i direktna su neki od epiteta koji bi opisali Mimin karakter. Njezin najveći problem je što ona u dubinu vlastitog života ne ulazi te vrlo vješto, prebacujući lopticu na Gitin život i na površne izvanjske stvari, zaobilazi sve što se tiče njezinog tereta. Vrlo često kroz život susrećemo ljude koji su nasmiješeni, ali grčevito u sebi drže boli i nedaće koje ih tište. Upravo je Mimi jedan takav karakter, kazala nam je Kraljev, dok je Kumrić naglasila kako je Gita jedna uokvirena gospođica koja živi po ustanovljenim pravilima. Kod nje je sve ispravno i očekivano.


– Ona je odrasla bogato pa ima luksuz živjeti onako kako joj se sviđa. Izvana gledano je kenjkava i razmažena, ali zapravo je romantična duša željna ljubavi i pažnje, a da pritom ne vidi koliko ljubavi i pažnje ima oko sebe od Igora i od Mimi. Njen problem tijekom predstave je taj što je ona paranoična i ljubomorna, ali više od toga neću otkrivati da vam bude zabavnije gledati predstavu, pojasnila je Kumrić.


Rad na predstavi


Velika promjena preokrenuti Mimin život i oko koje se i vrti zaplet komedije, ostat će vam nepoznat, ali ono što nam je Kraljev mogla kazati jest da u životu možemo izbjegavati odgovornost i obveze koje nam se nameću, ali onda nas u jednom trenutku sam život stavi pred zid te ovisno o našem senzibilitetu i empatiji padnemo u ruke onoga što nam se na prvu čini kao najveća prepreka.


– Gita će shvatiti prave vrijednosti, što ima oko sebe i da život nije u okvirima, dodala je pak Kumrić.


– Pripreme scenarija nije bilo, on se dogodio u jednom trenutku kad sam imala potrebu progovoriti o prijateljstvu, muško-ženskim odnosima, ma zapravo moglo bi se reći odnosima općenito. Iskreno govoreći pripreme za predstavu su prilično lagano i pitko tekle, jedan proces koji bih ponovila još tisuću puta, priznala nam je Kraljev.


Scenarij su stvorili Petra Kraljev i Igor Weidlich, a za predstavu su se glumice pripremale s redateljicom Nevenom Vukes.


– Na probama smo baš uživali, sve je to išlo nekako glatko i bez trzavica. Petra i ja se i privatno dobro slažemo, ali i Nevenin pristup je puno pomogao da cijeli proces teče ugodno, prisjetila je Kumrić.


Na svakom uglu slušamo kako ljudi imaju sve manje povjerenja jedni u druge, sve više je prevara u brakovima, sve više je laži u međuljudskim odnosima.


– Onda sam se zapitala zašto i kako se to događa i shvatila da – kako siješ tako ćeš i žeti. Ne moramo uvijek za iskrenost dobiti iskrenost, ali potrebno je ostati dosljedan u nekim plemenitim vrijednostima te pritom poštovati različitosti. Naučiti manje osuđivati, više slušati bez predrasuda i međusobno se respektirati, pojasnila je Kraljev, dok je Kumrić dodala kako predstava nosi poruku da treba imati povjerenja u ljude, u život i u prijateljstvo i da ničiji život nije savršen.


Poruka o ženskim prijateljstvima


Glumice smo pitali i što za njih u životu predstavlja žensko prijateljstvo i što biste poručili svim prijateljicama.


– Bez puno filozofije – sve. Osobno ne znam što bih bez svojih prijateljica. One su moj smijeh, radost, svijetla točka, a s druge strane ono manje lijepo prolazimo zajedno, naravno uz hektolitre kave i analize. Što bih poručila svim prijateljicama? Tolerirajte se i čuvajte, zaključila je Kraljev, dok je Kumrić dodala kako su prijateljice sestre, lojalni članovi obitelji.


– Ako imaš sreću imati pravu prijateljicu, ti si bogata osoba. Prijateljica je netko tko ti drži leđa i kad se ne slaže s tobom, netko s kim plačeš i s kim se smiješ, netko kome ne moraš objašnjavat zašto baš sad mora doći i gledati u zid s tobom. Čuvajte svoje prijateljice i budite lojalni, zaključila je Kumrić.