Četvrtak, 12. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DRUGO IZDANJE

FESTIVAL MONODRAME Tijekom devet dana zadarska će publika pogledati deset predstava

Autor: Ana Fric

28.08.2024. 09:27
FESTIVAL MONODRAME Tijekom devet dana zadarska će publika pogledati deset predstava


Večeras u Kazalištu lutaka počinje 2. Zadarski festival monodrame. Trajat će devet dana, od 28. kolovoza do 5. rujna, a tijekom tog vremena će Zadarska publika moći pogledati deset monodrama, tematski, dramaturški i konceptualno različitih kazališnih predstava u čijem je središtu jedna glumica ili jedan glumac. I ove će godine stručni žiri i publika odlučiti o nagradama za najbolju monodramu.


Vrijednost kazališta


Zadarski festival monodrame ima za cilj vratiti publici istinske vrijednosti kazališta kroz prikaz monodramskih ostvarenja priznatih kazališta, kazališnih grupa, glumica, glumaca, redateljica i redatelja koji svojim pristupom monodramskoj formi, izvedbi i sadržaju nadilaze sam žanr monodrame i pred publiku stavljaju izazove novog kazališnog iskustva koje niti jedan drugi medij ne može pružiti. Ovogodišnji festival je posvećen zadarskom glumcu i lutkaru Zlatku Košti (1951. – 2021.).


Visibaba otvara Festival


Teme ovogodišnjih monodrama, koje je odabrao izbornik festivala Vinko Radovčić, su samoća i otuđenost i sve ono što oni nose, suočavanje s vlastitom smrtnošću i izbjegavanje razgovora o smrti, uspjeh i njegov utjecaj na naš život, odnos oca i njegova sina, kako je to biti drugačiji od drugih, utjecaj priča i maštanja na naše najmlađe, muško-ženski odnosi, važnost prijateljstva i ljubavi, gdje je granica između stvarnosti i iluzije te brojne druge zanimljive i aktualne teme.




Festival večeras s početkom u 21 sat otvara predstava »Visibaba« u produkciji Teatra &TD iz Zagreba. To je autorski projekt Sanje Milardović i Lane Barić, redateljica je Sanja Milardović, a igra Lana Barić. Nakon predstave, od 22 sata posjetitelji festivala moći će uživati u koncertu pod naslovom »Concert for a different chair« u izvedbi mladog zadarskog glazbenika Lovre Lekaja.


Pred članovima stručnog žirija zahtjevan je zadatak – ocijeniti najbolju monodramu i nagraditi je nagradom koja nosi ime po cijenjenom zadarskom glumcu i lutkaru, Zlatku Košti. Ove godine stručni žiri će raditi u sljedećem sastavu: dipl. dramaturginja Antonela Tošić kao predsjednica žirija i članice žirija: dramska producentica HNK Zadar Jadranka Svaguša, teatrologinja dr. sc. Ana Gospić Županović, izv. prof. i glumica Kazališta lutaka Zadar Anđela Ćurković-Petković.


Organizatori 2. Zadarskog festivala monodrame su Drama plus i Kazalište lutaka Zadar. Umjetnički ravnatelj, ujedno i izbornik 2. Zadarskog festivala monodrame je Vinko Radovčić dok su producenti ravnateljica Kazališta lutaka Zadar, Iris Pavić-Tumpa i voditelj Drame plus, Vinko Radovčić, a koordinator festivala je Domagoj Lindinger.


Ulaznice


Informacije o cjelokupnom programu 2. Zadarskog festivala monodrame moguće je pronaći na web-stranicama i društvenim mrežama Drame plus i Kazališta lutaka Zadar. Ulaznice se kupuju i preuzimaju na blagajni Kazališta lutaka Zadar, Sokolska 1, Zadar od 28. kolovoza do 5. rujna 2024., svakog dana od 20 sati do početka predstave u 21 sat, odnosno od 18 sati na dan igranja predstave koja počinje u 19 sati.


Ulaznice je moguće rezervirati na e-mail [email protected] i [email protected] najkasnije tri sata prije izvedbe svake predstave ili na broj telefona +385 23 319 181 radnim danom od 8 do 15 sati ili SMS porukom na +385 98 779 703. Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti i kupiti najkasnije sat vremena prije početka predstave na blagajni Kazališta lutaka Zadar. Rezervirane ulaznice koje nisu podignute na vrijeme bit će puštene u slobodnu prodaju.


Zijah A. Sokolović


 


Cijena ulaznica za pojedinačne predstave je od 10 do 15 eura. Cijena ulaznica za komplet od deset predstava iznosi 70 eura. Osobama u invalidskim kolicima pristup gledalištu olakšan je uz prethodnu najavu. Organizatori 2. Zadarskog festivala monodrame zadržavaju pravo izmjene najavljenog programa.


Tijekom ostalih osam dana zadarska će publika imati priliku pogledati sljedeće predstave:


– četvrtak, 29. kolovoza u 21 sat, koprodukcija Kazališta “Grupa” i Triko Cirkus Teatra iz Zagreba: monodrama “Mistero Buffo” Daria Foa, redateljica je Lee Delong, a igra Dražen Šivak uz pratnju glazbenika Igora Dorotića


– petak, 30. kolovoza u 21 sat, produkcija Zijaha A. Sokolovića, monodrama “Goya” Miroslava Krleže, redatelj je Zijah A. Sokolović, koji ujedno i izvodi tu monodramu


– subota, 31. kolovoza u 21 sat, koprodukcija Umjetničke organizacije “Pierre Vally” iz Zagreba i Zagrebačkog kazališta mladih, monodrama “Final act / Posljednji čin” Lucije Barišić, redateljica je Lucija Barišić, koja ujedno i izvodi tu monodramu uz pratnju glazbenika Luke Žužića i Tomija Novaka


– nedjelja, 1. rujna u 21 sat, koprodukcija Zagrebačkog gradskog kazališta “Komedija” i Tesla Teatra iz Zagreba, monodrama “Kontrabas” Patricka Süskinda, redatelj je Filip Sertić koji i izvodi tu monodramu


– ponedjeljak, 2. rujna u 21 sat, produkcija Drame plus, monodrama “Tko je ubio mog oca” Édouarda Louisa, redatelj je Vinko Radovčić, a igra Marko Kasalo


– utorak, 3. rujna, dvije predstave: u 19 sati produkcija Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba, monodrama “Duga” prema motivima pripovijetke Dinka Šimunovića, redateljica je Ana Kreitmeyer, a igra Ana Maria Štefanac i u 21 sat produkcija Gradskog kazališta “Žar ptica” iz Zagreba, monodrama „Pustolovine baruna Münchausena” Rudolfa Ericha Raspea i Gottfrieda Augusta Bürgera, redatelj je Aleksandar Švabić, a igra Marko Hergešić


Između te dvije predstave bit će Intermezzo, mali koncert u izvedbi djece i mladih solistica iz Glazbenog studija “Libreto” pod umjetničkim vodstvom Ivane Begović i Dinka Habuša.


– srijeda, 4. rujna u 21 sat, koprodukcija Zagrebačkog glumačkog ateljea i Teatra EXIT iz Zagreba, monodrama “Susjed” Marine Vujčić, redatelj je Janez Vajevec, a igra Vesna Tominac Matačić


– četvrtak, 5. rujna u 21 sat, dodjela nagrada za najbolju monodramu prema ocjeni stručnog žirija i prema odabiru publike te svečano zatvaranje 2. Zadarskog festivala monodrame uz hrvatsku praizvedbu monodrame “Kuc! Kuc! Tko je tamo!?” Edwarda Albeeja u produkciji Drame plus, redatelj je Vinko Radovčić, a igra Lovro Rimac.