Subota, 6. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

OD 3. DO 10. SRPNJA

Donosimo veliki pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i Zadarskoj županiji

Autor: Nikolina Lucić

03.07.2024. 20:40
Donosimo veliki pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i Zadarskoj županiji

Foto: KUZD

SRIJEDA




3. SRPNJA


30. ZADARSKO KAZALIŠNO LJETO – »TATA« (21:30 sati)
6. MEDITERANEO FESTIVAL:
– »APNEJA« (21 sati)

Na početku, dvoje protagonista ispred nas, u krevetu započinju svoju večernju rutinu. Lagano tonući u san, otvaraju se nove mogućnosti, želje i avanture koje nude bijeg iz dosadne stvarnosti. No, možemo li pobjeći, a da se ne spotaknemo o želje drugoga?


Foto: KLZ/ALIPIO PADILHA


– NERA GOJANOVIĆ I GORDANA PERIĆ »BERNSTEIN THEATRE SONGS« (22 sata)

ČETVRTAK


4. SRPNJA


KINO ZONA – »HIT MAN« (21 sati)



Gary Johnson je najtraženiji profesionalni ubojica u New Orleansu. Za svoje klijente, on je kao nešto iz filma: misteriozni unajmljeni revolveraš. Ali ako mu platiš da ‘izbriše’ preljubničkog supružnika ili nasilnog šefa, bolje pripazi jer on radi za policiju. Kad prekrši protokol kako bi pomogao očajnoj ženi koja pokušava pobjeći od muža zlostavljača, on prigrli jedan od svojih lažnih identiteta, zaljubljuje se u ženu i koketira s time da i sam postane kriminalac.


PETAK


5. SRPNJA


30. ZADARSKO KAZALIŠNO LJETO – »PRAČOVJEK« (21:30 sati)

Monodrama »Pračovjek« nudi odgovor na vječni rat spolova – stereotipne, ali opet istinske razlike između muškaraca i žena od prapovijesti do danas. Kroz mnoštvo transformacija i izuzetno glumačko umijeće, glumac Peđa Gvozdić nasmijat će nas, podučiti i pomiriti nepomirljivo.


NEDJELJA


7. SRPNJA


64. GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU – SVEČANO OTVORENJE (21 sati)

Glazbene večeri u Sv. Donatu već tradicionalno se otvaraju svečanim koncertom na Forumu, koji je uvijek poseban događaj za Zadar i njegove posjetitelje. Uz Mozartovu uvertiru operi Otmica iz saraja i Haffner-simfoniju, vrhunac večeri je izvedba Pop-koncerta Igora Kuljerića, djela iz 1999. godine koje je lani snimio upravo Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom Pavla Zajceva uz solista Vedrana Kocelja i za to osvojio nagradu Porin. Igor Kuljerić pripada zadarskom kulturnom krugu, no njegove inspiracije protežu se od lokalnih, duboko ukorijenjenih glagoljaških odzvuka sve do suvremene izvođačke prakse – rocka, jazza i popa.


KINO ZONA – »JA, KAPETAN« (21 sati)

»Ja, kapetan« epska je priča o tinejdžeru koji sa svojim rođakom odluči napustiti Dakar u Senegalu te se zaputiti do Europe. Priča o Seydouu i Moussi moderna je odiseja u kojoj dvojica protagonista moraju nadvladati niz ozbiljnih prepreka. Tijekom svog putovanja primorani su učestalo se mijenjati, sve dok Seydou u konačnici ne postane junakom. Ova velika avantura koja gledatelja vodi kroz pogibeljnosti pustinje i mora te dvosmislenosti i proturječnosti ljudskih bića tijekom kojih se snovi, nade i ambicije glavnih likova pretvaraju u borbu za preživljavanje neće ostaviti mjesta ravnodušnosti


PONEDJELJAK


8. SRPNJA


30. ZADARSKO KAZALIŠNO LJETO – »KAKO JE POTJEH TRAŽIO ISTINU« (21:30 sati)

Najizvođenija predstava Zadarskog plesnog ansambla u režiji Marije Šarić Ban, premijerno je izvedena 11. srpnja na sceni KLZ-a još 2005. godine te je od tada do danas igrana oko 25 puta uključujući i gostovanja na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku i Festivalu bajke u Ogulinu. Obnavljana je četiri puta, a zadnji put je igrala u KLZ-u 2018. godine. Ova dramsko-plesna predstava nadahnuta je tradicijom pripovijetke Ivane Brlić Mažuranić, a glazbom i kostimografijom je smještena na područje Dalmatinske zagore. Neponovljivom i izvornom mitološkom pričom spisateljica razumski objašnjava nerazumljive pripovijesti o bogovima i ljudima. Za autore ove predstave, redateljicu Mariju Šarić Ban i koreografkinju Sanju Petrovski, poniranje Ivane Brlić Mažuranić u područje mitologije djeluje istinski inspirativno. Arhetipski motivi vječne borbe dobra i zla s pomoću slika iz drevnih mitova, pripovijedaju o sudbini običnih ljudi. Glazba Mojmira Novakovića organski je upletena u tkanje ove duboko moralne priče.


Foto: PROMO


BEDEMI ZADARSKIH POBUNA – KONCERT JELENE RADAN I PEDRA ABRENA »FADO« (22:30 sati)

Koncert fada u izvedbi Jelene Radan i gitarista s Madeire priča o čežnji i neispunjenim željama – o saudade, o najvećoj Amaliji Rodrigues i portugalskom narodu. Pjesme, okosnica ovog fado koncerta, one su koje nas vode na putovanje sudbine i volje, mora i vjetra, straha i čežnje… Pjesme snažnog Amalijinog pečata poput »Estranha forma da vida« (Čudni oblik života), »Tudo isto e fado« (Sve je to fado). Što je to što nas u fadu ne čini ravnodušnima, ako ga fadista izvede kako treba? Saudade je taj osjećaj sjete, čežnje, bolna praznina neispunjenih želja, ali i vapaj, ponos, traganje. Koncert se održava u sklopu događaja »Zagrli Zadar« koji je centralni događaj obilježavanja upisa Zadra u UNESCO popis zaštićene svjetske baštine.


NARODNI TRG ZADAR – KONCERT KLAPE MUNITA (21 sati)
64. GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU – LA LYRA (21 sati)

La Lyra, mitološki arhetip čarolije, utjelovljuje humanistički ideal. To ime nosi ansambl koji okuplja različite projekte, osmišljene i vođene od strane svojevrsnog revolucionara lutnje Bora Zuljana, čiji, originalni i rijetko slušani programi, prožeti improvizacijom, spajaju kreativni pristup s istraživanjem, očaravajući publiku svojom magijom i živahnošću. Njegovo kritičko izdanje Gorzanisove Druge knjige o lutnji objavilo je Slovensko muzikološko društvo, što je rezultiralo nagrađenim CD-om La barca del mio amore s glazbom istog skladatelja, u kojem su sudjelovali La Lyra i talijanski tenor i glumac Pino De Vittorio, koji ima dugu i plodnu karijeru na glazbenom polju, posebice na području stare glazbe i u glazbenoj tradiciji Puglie.


UTORAK


9. SRPNJA


64. GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU – »UNESCO MUSICA« (19 sati)

Glazbene večeri u Sv. Donatu drugu godinu zaredom održavaju koncert pobjednika uglednog međunarodnog natjecanja u talijanskoj Palmanovi, i to na datum obilježavanja upisa zadarskih bedema na listu svjetske baštine UNESCO-a. Ove godine predstavit će se Duo Viridian, osnovan 2023. u klasi Alessandre Carani, a trenutno djeluje pod vodstvom Franca Calabretta pri Konzervatoriju G. Tartini u Trstu. Ove su godine osvojili apsolutnu prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju »Prospettive Musicali 2024« u Rubanu (Padova), a u Palmanovi su osvojili apsolutnu prvu nagradu u kategoriji komorne glazbe, kao i nagradu publike. Na programu su djela Schuberta, Beethovena i Saint-Saënsa.


SRIJEDA


10. SRPNJA


PALAČA CEDULIN – NERA GOJANOVIĆ I NELA ŠARIĆ »CANZONA I ŠANSONA« (21 sati)