Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

FILMŠNITE

Dašak kinematografije njemačkog govornog područja stiže u Kino Zonu

Autor: Portal ZL

18.01.2024. 16:22
Dašak kinematografije njemačkog govornog područja stiže u Kino Zonu

Foto: Filmschnite

Nastojeći pobuditi interes javnosti za međukulturnu razmjenu, Austrijski kulturni forum, Goethe-Institut Kroatien i Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj organizira posebno filmsko događanje s ciljem prezentacije kulturne raznolikosti zemalja njemačkog govornog područja. Projekt FilmŠnite predstavlja suvremeni film iz Austrije, Njemačke i Švicarske, te će se u siječnju i veljači 2024. godine provoditi u Zadru, Zagrebu i Rijeci. U zadarskoj Kino Zoni program je na rasporedu od 23. do 26. siječnja.


Već 23. siječnja gledatelji mogu vidjeti hladnoratovski triler Timma Krögera o tajnama kvantne mehanike Teorija svega. Niz misterioznih smrti u švicarskim Alpama mladog doktoranda (Jan Bülow) i tajnovitu pijanisticu (Olivia Ross) tjera na potragu za skrivenim tajnama koje uključuju iranskog gosta i bizarnu formaciju oblaka na nebu. Film Teorija svega odabran je u natjecateljskom programu za Zlatnog lava na 80. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.


Povijesna crna komedija Fraukea Finsterwaldera Sisi & Ja približava se legendarnoj povijesnoj figuri habsburške carice iz perspektive grofice Irme koja je fascinirana upečatljivom Sisi toliko da ju naposljetku podupire pri donošenju jedne sudbonosne odluke.



Dinamična priča o odnosu slobodoumne austrijske carice s njezinom dvorskom damom, koju utjelovljuje protagonistica hvaljene Anatomije pada Sandra Hüller, kandidat je u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma na 96. dodjeli Oscara te u kategoriji najboljeg LGBT igranog filma 73. Berlinskog filmskog festivala, a prikazat će se 24. siječnja.


Asocijativan filmski portret prve nobelovke njemačkog govornog područja nagrađene za književnost Elfriede Jelinek – jezik pušten s lanca fokusira se na brojna proturječja spram njezina lika i djela poput čudo od djeteta, skandalozna spisateljica, izdajica domovine, kazališna zvijer, feministkinja, ljubiteljica manekenki, pesimistica, enfant terrible, ranjiva umjetnica…


U režiji Claudie Müller i uz postavu koju čine sama Elfriede Jelinek te Sophie Rois, Stefanie Reinsperger, Sandra Hüller i Martin Wuttke, film se približava jezičnoj tehnici montaže kojom se koristi umjetnica iz njezine sasvim posebne perspektive, a moguće ga je pogledati 25. siječnja. Film se prikazuje u suradnji s Kulturno informativnim centrom – KIC iz Zagreba.



Posljednji u nizu hvaljeni je film Margarethe von Trotta o životu i vezi najveće austrijske pjesnikinje sa švicarskim piscem Maxom Frischom (Ronald Zehrfeld), a na programu će se naći 26. siječnja. U središtu filma stoji Ingeborg Bachmann (Vicky Krieps), radikalna spisateljica i osoba beskompromisno odana životu i ljubavi čiji je moto: „Istinu je od čovjeka moguće očekivati.“


Ovaj biografski film natjecat će se za Zlatnog medvjeda na 73. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Projekcija filma omogućena je u suradnji sa Zagreb Film Festivalom (ZFF).


Sve projekcije iz ciklusa FilmŠnite počinju u 20 sati, a projekcije u Zadru organiziraju se u suradnji s Centrom nezavisne kulture i uključene su u studijski program Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru uz potporu OeAD-a. Program FilmŠnite potpomaže i Erste banka u Hrvatskoj.