Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Eksplozivna biografija

Knjiga princa Harryja u kojoj otkriva tajne s engleskog dvora srušila sve rekorde prodaje prvog dana izlaska

Autor: T.I.

12.01.2023. 20:16
Knjiga princa Harryja u kojoj otkriva tajne s engleskog dvora srušila sve rekorde prodaje prvog dana izlaska

Foto: ReutersU vrijeme društvenih mreža shvatili smo sve razmjere ljudske radoznalosti, očito nas ne zanimaju samo životi slavnih, već i anonimnih i prosječnih ljudi iz susjedstva ili s drugog kraja planeta. Kako onda neće pikanterije s „najvećeg“ i najslavnijeg kraljevskog dvora?


Princ Harry, odbjegli sin s britanskog dvora, ponudio ih je sijaset u svojoj biografskoj knjizi znakovitog naziva „Spare“, što bi u prijevodu značilo „Rezerva“. Već od samog naslova postaje intrigantno, ovu riječ Harry nije izmislio, ona na engleskom dvoru egzistira stoljećima i označava drugorođenog sina u kraljevskoj obitelji koji je tu da osigura da se kraljevska loza nastavi ako se prestolonasljedniku nešto fatalno dogodi.


Princ Harry ne krije da se upravo kao rezerva osjećao veći dio svog života. U prije objavljenim isječcima iz knjige saznajemo niz javnosti nepoznatih detalja s dvora i iz njegovog ne tako kraljevskog života. Od činjenice da ga otac, sadašnji kralj Charles, nije ni zagrlio nakon smrti majke, princeze Diane, preko tvrdnje da su ga i on i brat William nagovorili da nikad ne oženi svoju izabranicu Meghan, do niza zanimljivih osobnih sitnica. Među njima su iskrene ispovijesti o korištenju droga, njegovom penisu i načinu na koji je izgubio nevinost, nepoznatoj činjenici da je za služenja u Afganistanu u borbama ubio 25 talibana… BBC je i prije izlaska nazvao knjigu najčudnijim i najdivljijim štivom o kraljevskoj obitelji. Harry nije očito skrivao ništa, a sve što je napisao nisu priče iz druge ruke kao u svim drugim biografijama s kraljevskog dvora. On je svemu tome svjedočio…
Znalo se da će knjiga biti veliki hit, ali da će biti najveći bestseller u modernoj povijesti  književnog izdavaštva, to se ipak nije očekivalo. Izdanje jedne od najvećih izdavačkih kuća Penguin Random House oborilo je sve rekorde za bilo koju prodaju publicističke knjige prvog dana koju je ta velika kuća ikada objavila.


Ne samo to, The Bookseller je objavio da je prodaja od 1,4 milijuna prodanih primjeraka na području SAD-a, Kanade i Velike Britanije prvi dan prestigla i predsjedničke memoare Baracka Obame “Obećana zemlja”, koji su prethodno držali rekord.


Memoari princa Harryja su u utorak izašli na još 15 jezika širom svijeta, među kojima (još) nema hrvatskog.