Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najvažniji model

Klasika koja cijeni dizel: Mazda CX-5 SUV donosi tehnička poboljšanja

Autor: Edi Prodan

27.05.2023. 11:11
Klasika koja cijeni dizel: Mazda CX-5 SUV donosi tehnička poboljšanja

Riječ je o poboljšanju pogonskog sklopa, ovjesa i električnog servoupravljanjaPredstavljena 2012. godine, originalna CX-5 bila je prva Mazda s Kodo dizajnom i Skyactiv tehnologijom. U drugoj generaciji CX-5 iz 2017. godine Mazdini su inženjeri isporučili SUV koji je filozofiju dizajna i inženjeringa stapanja automobila i vozača Jinba Ittai podigao na višu razinu.


Uvođenjem sustava G-Vectoring Control (GVC), koji je bio prva Mazdina tehnologija Skyactiv-Vehicle Dynamic, ova je Mazda postala udobnija, profinjenija i preciznija u povratnim reakcijama. Nakon toga uzastopna ažuriranja nadograđivana su na mnoge raznovrsne prednosti modela druge generacije. Brojni elementi interijera dorađeni su i usavršeni kako bi se podigla kvaliteta prostora u vozačkoj kabini i HMI tehnologije. Mazda CX-5 iz 2023. godine u ponudu uvodi tri dodatne razine modela – newground, homura i takumi, koje utjelovljuju suptilne individualne razlike kojima definiraju svoje osebujne karaktere. Ažurirani model CX-5 ima poboljšanu opremu unutrašnjosti i usavršenu praktičnost, Mi-Drive odabir načina vožnje, dodatna poboljšanja dinamike vožnje i prošireni raspon sigurnosnih značajki.


CX-5 je izrastao u najvažniji model Mazde, čineći više od 26 posto godišnje prodaje tvrtke u Europi. S 365.135 prodanih jedinica diljem svijeta 2022. godine postao je najprodavaniji automobil u Mazdinoj globalnoj ponudi modela. U Hrvatskoj Mazda CX-5 bila je šesta u segmentu s 310 prodanih jedinica u 2022. godini. To je 26 posto ukupne prodaje.
Početna cijena za Prime-Line Mazdu CX-5 sa Skyactiv-G motorom od 165 KS i ručnim mjenjačem je 29.947,30 eura. dok je verzija s 4×4 pogonom 35.545 eura. Dobre vijesti za one koji smatraju da je veliki dizel najbolji izbor za veći SUV. Dizelski Skyactiv D motor sa 150 ili 184 KS dostupan je od 35.275 eura. Inteligentni Mazda M Hybrid sustav tvrtke standardno je ugrađen u sve benzinske motore. Postoji mogućnost dodavanja brojnih paketa nekim linijama opreme kako bi se dodatno poboljšala oprema.