ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Music pub

HRT: Nikad emotivnije proglašenje dobitnika najstarije Hrvatske glazbene nagrade

Autor: Portal Novi list

04.01.2023. 16:52
HRT: Nikad emotivnije proglašenje dobitnika najstarije Hrvatske glazbene nagrade

Foto: HRT/HR

"Ponovno" – hit godine, Parni valjak – grupa godineDirljivom izvedbom pjesme “Zastave”, s koncerta “Dovoljno je reći Aki” održanog u zagrebačkoj Areni 26. ožujka 2022. počela je ovogodišnja dodjela najstarije hrvatske glazbene nagradeMusic pub koja se dodjeljuje još od 1992. godine, i to u sljedećim kategorijama: najbolja pjevačica, najbolji pjevač, najbolja grupa, kantautor, pjesma godine i hit godine. Posebne nagrade Moj prvi Music pub dodjeljuju se mladim glazbenicima, odnosno najboljoj mladoj pjevačici, najboljem mladom pjevaču i najboljoj mladoj grupi.


Pri odabiru najboljih u svakoj kategoriji, najvažniji su kriteriji nastupi i prezentacija na Drugom programu Hrvatskoga radija (HRT-HR 2), zatim koncertni i festivalski nastupi, diskografska aktivnost te uspjeh na službenoj top-ljestvici Hrvatskoga radija.


“‘Moje zastave – uvijek su iste boje / Nad njima ljubav caruje / Moja zastave – nikad na pola koplja / Ljubav se ne predaje’… Nažalost, u 2022. godini više smo puta imali glazbene zastave na pola koplja”, emotivno je svoj Music pub počeo Zlatko Turkalj Turki, urednik i voditelj Music puba, kultne emisije Drugog programa Hrvatskoga radija.
Prije nego što je Turki iznenadio prve goste ovogodišnjeg Music puba, Huseina Hasanefendića Husa i Marijana Brkića iz grupe Parni valjak, podsjetio je svoje slušatelje i goste na koncerte, “Valjak i prijatelji”: Dovoljno je reći… Aki”, onaj zagrebački, a zatim i onaj održan 25. lipnja, u – kako je istaknuo – prekrasnoj pulskoj Areni.


Zatim smo čuli i dirljive prve snimke i izjave s tih koncerata. O Akiju su govorili: Tina Kresnik, Noa Rupčić, Filip Rudan i Kristijan Rahimovski.


“Ti su koncerti bili i dokaz koliko publika voli Akija, ali i pjesme Parnog valjka”, rekao je Turki.


Pjesme “Ponovo” i “Stranica dnevnika” bile su tjednima na prvome mjestu top-liste Drugog programa HR-a, a Turki se prisjetio i kako je Aki 2017. primio naslov počasnog građanina grada Pule, ali i kako su i Aki i Valjak podupirali “Memorijal Sergio Blažić – Đoser” i Ligu za borbu protiv raka.


Svojim gostima Turki je otkrio i emotivan podatak kako su nove varijante pjesama, izvedene na koncertima, na primjer “Dovoljno je reći Aki”, postale sastavni dio Drugog programa HR-a. Konkretno, na službenoj top-listi Drugog programa Hrvatskoga radija bile su “Ljubavna”, koju je na koncertu otpjevao Dino Jelusić, “Dok je tebe”, koju su izveli Tina i Noa, “Nemirno more” u izvedbi Nine Badrić, “Samo da znaš”, koju je interpretirao Massimo, a na prvome mjestu dulje se vrijeme zadržala “Stranica dnevnika” koju je s Parnim valjkom izveo Filip Rudan.


“S tugom što sada Aki nije ovdje, a s velikim ponosom što sam imao čast upoznati, ugostiti u emisijama i zajedno s Valjkom dodjeljivati mu nagrade, Drugi program HR-a i emisija Music pub za grupu godine 2022. proglašavam Parni valjak, a pjesmu “Ponovo” za hit 2022.“, rekao je Turki pri uručivanju nagrada za grupu i hit godine.Vidljivo iznenađeni Hus rekao je:


“Iako su podvojeni osjećaji ‘Ponovo’ je ljubavna pjesma s klasikom žala za prolaznošću vremena, ali i s ovom situacijom. Meni se čini da nikad gore vrijeme nije bilo nego sada. Duboko vjerujem da bi pjesma svejedno ostavila trag no činjenica je da je to sad zadnja snimka s Akijem i sad to zvuči baš onako zloslutno”.


“‘S tobom bih ponovo kada bih mogao’, zato su mi podijeljeni osjećaji. Drago mi je da su je ljudi prihvatili, a opet osjetim tugu kad god se spomene pjesma upravo zato što je to zadnja s Akijem”, rekao je Hus.


“Hvala na tome, ali i dalje je ovo problem. I dalje je ovo problem što nam je prošla godina bila takva kakva jest”, rekao je Brk i rekao da vrijeme liječi sve na što je Hus dodao kako se nada.


Kraj razgovora i dodjelu nagrada Turki je završio zahvalivši svojim gostima, a posebno Akiju za sve prekrasne pjesme uz koje su odrasle generacije.


Najemotivnije dosad proglašenje dobitnika nagrade Music pub nastavilo se dodjelom nagrada Moj prvi Music pub koje su otišle u ruke mladih glazbenika Marka Bošnjaka i Pave.


Turki je mlade glazbenike Marka Bošnjaka i Vlahu Arbulića podsjetio na prošlogodišnji nastup uživo u emisiji Music pub, te na natjecanje Dora na kojoj je Marko Bošnjak, kao najmlađi natjecatelj, osvojio drugo mjesto.U srpnju 2022. “Pjesma za kraj” osvojila je dvije nagrade u finalu 62. Festivala zabavne glazbe Split 2022. Marko Bošnjak nagrađen je kao najbolji debitant, a pjesma je dobila i treću nagradu žirija. Niz uspjeha u 2022. Marko Bošnjak nastavio je i osvajanjem nagrade Moj prvi Music pub u kategoriji najboljeg mladog pjevača koju je Zlatko Turkalj Turki, urednik i voditelj Music puba, najavio riječima:


“Prije nego što te otkriju producenti, menadžeri, diskografi u Berlinu, kamo si se preselio i živiš, mi ćemo ti za početak ove godine uručiti našu glazbenu nagradu Moj prvi Music pub za pjevača godine”.


“Ovo je stvarno velika stvar. Prva nagrada! Nisam uopće očekivao i evo…Nova godina, a uskoro mi je i rođendan, ovo mi je sad upotpunilo doživljaj. Lijepo. Hvala”, rekao je Turkiju vidljivo oduševljen mladi glazbenik Marko Bošnjak.


U 2022. Pava, mlada glazbenica iz Mostara, osigurala je svoj prvi diskografski ugovor, objavila je prvi album te postigla radijski uspjeh pjesmama “Dopusti mi”, “Horizont” i “Slobodan”, koje su svoje mjesto našle i na službenoj top-ljestvici Drugog programa Hrvatskoga radija.“Puno vam hvala. Jako sam počašćena. Nisam ovo očekivala. Divno! Moj prvi Music pub pa 2022. Ovo ide odmah na policu da svi vide. I čak je dobro što večeras dolazi moj bend u goste za postnovogodišnji božićni domjenak tako da ću veselje moći podijeliti s njima. Stvarno, puno vam hvala, evo baš mi ovo puno znači”, uzbuđeno je nastavila Pava kojoj je Turki na kraju dodjele poželio još puno dobrih pjesma i koncerata.


Time je zaključen prvi dio 31. dodjele glazbene nagrade “Music pub”. Tko su ostali dobitnici nagrada, doznat ćemo 9. siječnja u emisiji “Music pub Zlatka Turkalja”, koja se s početkom u 14 sati emitira na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR2).