Utorak, 27. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Velike i malene tajne

Harry i kraljevska obitelj: Pomirba gotovo nemoguća

Autor: Hina

12.01.2023. 12:33
Harry i kraljevska obitelj: Pomirba gotovo nemoguća

Foto: Reuters

Princ je u svojim memoarima otkrio mnogo o kraljevskoj obiteljiPrinc Harry tvrdi da nije namjeravao nanijeti štetu britanskoj kraljevskoj obitelji svojom autobiografijom, ali čini se da je zbog njezina eksplozivna sadržaja pomirba gotovo nemoguća.


„Želio bih da mi se otac vrati, želio bih da mi se brat vrati”, rekao je u intervjuu za britanski televizijski kanal ITV pred objavu svojih memoara „Spare” (Rezerva), dodajući da je „100 posto” uvjeren da pomirba moguća.


No nitko, uključujući Harryja, nije pošteđen u drami koja prati objavu knjige.
U memoarima Harry priznaje da mu je adolescencija bila obilježena drogama i alkoholom, a zbog odluke da otkrije javnosti obiteljske tajne pala mu je popularnost u domovini.


Puno tinte proliveno je i na napad na njegova oca kralja Karla III., brata Williama, maćehu i sada kraljicu suprugu Camillu i njegovu šogoricu Kate.


Karlo bi trebao biti okrunjen za kralja 6. svibnja, ali „zaista ne vidim kako” bi obiteljska pomirba bila moguća, rekla je Pauline Maclaran, profesorica na londonskom Kraljevskom sveučilištu Holloway i autorica knjige o monarhiji, za AFP.


„Iznio je toliko stvari koje su očito uvredljive za članove obitelji, osobne pojedinosti za koje mnogi smatraju da ih nije trebao objavljivati”, rekla je.


„Ako je imao imalo empatije, ili suosjećanja, što bi trebalo biti u temeljima zaklade Archewell (koju je Harry osnovao sa suprugom Meghan Markle), to se nekako u svemu tomu izgubilo”, dodala je.


Harry je otkrio da ga otac nije zagrlio kada mu je rekao da mu je majka Diana poginula, a tada je imao samo 12 godina, nego ga je ostavio samog u sobi.


Kralj nije rođen da bude samohrani roditelj, tvrdi Harry.


Neprijatelj William 


Ali najveću osvetu sačuvao je za svojeg „dragog brata, svojeg najvećeg neprijatelja” Williama.


Prikazavši ga kao osobu loše ćudi, Harry tvrdi da William nikada nije pružio priliku njegovoj supruzi Meghan, smatrajući je „neugodnom i zajedljivom”.


Stvari su eskalirale u svađi 2019. kada ga je, kako tvrdi Harry, brat bacio na zemlju.


Harry je opisao i cjeloživotno suparništvo između „nasljednika” Williama i „rezervnog” sebe, otkrivši okrutnu realnost kraljevske hijerarhije.


Harry je također optužio maćehu Camillu, demoniziranu godinama u tabloidima, ali sada relativno popularnu, da je “dugo igrala igru i vodila kampanju kojoj je cilj bio brak i naposljetku kruna”.


Knjiga otkriva i velike i malene tajne.


Doznajemo tako da je kraljica Elizabeta II. upitala Meghan na njihovu prvom susretu što misli o Donaldu Trumpu, kandidatu za Bijelu kuću.


Harry otkriva da je, kada se odselio iz Clarence Housea, kraljevske rezidencije u Londonu, Camilla preuredila njegovu sobu u garderobu, što ga je uvrijedilo.


Princ je rekao da je doznao za smrt svoje bake Elizabete II. u rujnu na internetskoj stranici BBC-a i da je otputovao sam u Škotsku kako bi bio pored nje jer mu nije bilo rečeno da mu je rodbina otputovala privatnim zrakoplovom.


Podijeljena obitelj


Harry je priznao da nije razgovarao s bratom i ocem „prilično dugo” i isključio je mogućnost da se vrati raditi za kraljevsku obitelj.


Isto je tako odbio reći hoće li nazočiti očevoj krunidbi.


„Raskol nije mogao biti veći, prije ove knjige”, rekao je.


Popis osoba kojima se zahvaljuje na kraju knjige ima dvije stranice, ali na njemu nema nijednog člana kraljevske obitelji.