ponedjeljak, 25. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Važno pitanje

EU i Njemačka pregovaraju o rokovima ukidanja motora s unutarnjim izgaranjem

Autor: Hina

05.03.2023. 20:42
EU i Njemačka pregovaraju o rokovima ukidanja motora s unutarnjim izgaranjem

Foto: iStockPredsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da su EU i Njemačka uključene u “konstruktivni dijalog” o postupnom ukidanju motora s unutarnjim izgaranjem u Europskoj uniji do 2035. godine.


Nakon mjeseci pregovora, finalno glasovanje je planirano u nadolazećem tjednu, no odgođeno je u petak nakon protivljenja njemačke automobilske industrije.


Njemački ministar prometa Volker Wissing rekao je da se Berlin ne može složiti s takvom potpunom zabranom motora s unutarnjim sagorijevanjem u ovom trenutku.
Dodao je da Europska komisija mora iznijeti prijedlog kako se klimatski neutralna, sintetička goriva, poznata kao e-goriva, mogu koristiti u motorima s unutarnjim izgaranjem nakon 2035. godine.


Von der Leyen je rekla da je principijelno bilo otvorenosti za nove automobilske tehnologije, “no da to također mora biti u ravnoteži s našim klimatskim političkim ciljevima.”


Wissing je član stranke FPD, bliske poslovnom sektoru, koja je najmanja od tri stranke koje čine njemačku koaliciju zajedno sa Socijaldemokratima i Zelenom strankom.


Sintetička goriva za koja je Wissing zainteresiran proizvode se kombiniranjem vodika s ugljikovim dioksidom koji se može dobiti iz atmosfere.


Takva goriva se smatraju klimatski neutralnim ako se energija za proizvodnju njih i njihovih sastojaka može dobiti iz obnovljivih izvora.


Kritičari smatraju da se sintetička goriva trebaju koristiti samo za neizbježna zračna i pomorska putovanja, dok bi njihovo korištenje kod velikog broja vozila bilo samo razbacivanje zelenom energijom.


Planovi da se smanje emisije klimatski štetnog CO2 iz novih kombija i automobila za 100 posto do 2035. godine, što znači de facto zabrana na prodaju, dio su većeg paketa za borbu s klimatskim promjenama.


EU želi smanjiti emisije stakleničkih plinova za barem 55 posto do 2030. godine u usporedbi s razinama iz 1990-ih, a do 2050. godine postići klimatsku neutralnost.