Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Zapažena lica struke

Edward Norton i Ula Pontikos na trećem Ponta Lopud festivalu

Autor: Portal Novilist.hr

26.04.2023. 10:56
Edward Norton i Ula Pontikos na trećem Ponta Lopud festivalu

Foto: PR

Kroz njihova bogata profesionalna i osobna iskustva sudionici dobiti priliku usavršiti svoja znanja i profesionalne kompetencijeNa predstojećem izdanju Ponta Lopud festivala, koji će se održati od 20. do 24. lipnja, predavanja i radionice za regionalne profesionalce u kategoriji „Glumci“ pohađat će osam glumica i glumaca koji iza sebe već imaju zapažene uloge u brojnim filmskim ostvarenjima.


Imena mladih filmskih umjetnika već su otkrivena, a sada znamo i kroz čija će bogata profesionalna i osobna iskustva sudionici dobiti priliku usavršiti svoja znanja i profesionalne kompetencije. Riječ je o umjetniku koji je već gotovo trideset godina u samom vrhu svjetske kinematografije, a čiji CV govori sam za sebe.

Edward Norton jedan je od najslavnijih glumaca svoje generacije, glumio je u preko pedeset filmova, producirao njih trinaest, napisao pet i režirao dva. Triput je nominiran za nagradu Oskar (“Iskonski strah“, “Generacija X“ i “Birdman“), kao i za nagradu udruženja filmskih glumaca (SAG), dvaput za BAFTA-u i za Zlatni globus, a dobitnik je Zlatnog globusa, nagrada Emmy i Obie, kao i brojnih drugih za glumu i produkciju. Glavni masterclass Edwarda Nortona poslušat će svi sudionici Ponte Lopuda, a narednih dana uslijedit će radionice samo za sudionike u kategoriji “Glumci”.


“Već 30 godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umjetnosti proizašla je iz razgovora sa starijim redateljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava. Filmovi se stvaraju za publiku, da. Ali, isto tako i mi trebamo jedni druge da bismo uistinu naučili zanat te mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa” izjavio je Edward Norton u povodu svog sudjelovanja na trećem izdanju Ponta Lopud festivala.


Nortonov najnoviji film “Brooklyn bez majke”, koji je producirao i režirao, za koji je napisao scenarij i u kojem je glumio, redatelj i povjesničar Ken Burns nazvao je “ni manje ni više nego modernim remek-djelom”.


Jedna od recentnijih uloga mu je ona u filmu “Glass Onion: a Knives Out Mystery”, koji je u prva tri tjedna emitiranja postao jedan od tri najgledanija filma u povijesti Netflixa. Trenutno ga možemo gledati u Appleovoj antologijskoj seriji “Extrapolations”, a očekuje ga i snimanje filma “Asteroid City”, njegovog petog igranog filma u režiji legendarnog Wesa Andersona.


Drugu godinu zaredom u sklopu Ponta Lopud festivala održat će se i stručni programi za snimateljice.


Doprinos rodnoj jednakosti u filmskoj industriji sastavni je dio svjetonazora festivala Ponta Lopud pa će i na ovogodišnjem, trećem festivalskom izdanju u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i regionalnim filmskim centrima iz Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i BiH, biti organiziran teoretski i praktični rad s jednom od svjetski poznatih direktorica fotografije na filmu (DOP).Tri sudionice stručnih programa za snimateljice svoje će vještine “izbrusiti” uz Ulu Pontikos, članicu Britanske udruge snimatelja i izvršnog ogranka Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Poput Edwarda Nortona, i Ula Pontikos svoj će glavni masterclass održati sa sudionicima svih triju kategorija sudionika, nakon čega će se posvetiti samo snimateljicama i to kroz teoretski i praktični rad.


Ula Pontikos diplomirala je na prestižnom londonskom NFTS-u (Nacionalnoj školi za film i televiziju), koji joj je 2022. godine dodijelio godišnju nagradu Sue Gibson BSC za rad na TV seriji “Russian Doll“. Rad na posljednjoj sezoni navedene serije donio joj je i nominacije za Emmy i nagradu Američkog društva snimatelja (ASC).


Svoj prvi igrani film, “Weekend”, Ula je snimila 2011., a BBC Film ju je 2012. proglasio talentom u usponu. Od tada nastavlja snimati filmove uključujući “Lilting”, za koji je 2014. osvojila nagradu World Cinema Cinematography u Sundanceu, te “Stars Don’t Die in Liverpool”, nominiran za tri BAFTA-e.


Sve novosti i informacije o Ponta Lopud festivalu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici festivala te putem društvenih mreža, stoji u priopćenju Priredbe.