Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nova tehnologija

Renault H1st vision: Konceptni automobil donosi novu viziju sutrašnjice

Autor: Edi Prodan

24.06.2023. 20:21
Renault H1st vision: Konceptni automobil donosi novu viziju sutrašnjice

H1st vision konceptni automobil koji je osmislio Software République vizija je mobilnosti sutrašnjice koja u središte stavlja čovjeka



Renault je dio osmišljavnja mobilnosti budućnosti dodijelio sustavu koji se definira kao Software République. Rječ je o ekosustavu otvorenih inovacija posvećenom inteligentnoj, sigurnoj i održivoj mobilnosti koju je osnovalo pet tvrtki. Sustav se ističe inovativnim pristupom koji spaja afirmirane tvrtke i start upove iz različitih sredina kako bi na tržište plasirao proizvode i usluge koje odgovaraju novim izazovima s kojima se susreću povezana vozila, pametni grad i sustav energetske opskrbe.


Ti se projekti temelje na komplementarnoj stručnosti partnera tvrtke Software République u području analize podataka, umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti, povezivosti i virtualnih dvojnika, kao i na želji za stvaranjem novog modela inovacije u čijem će središtu i dalje biti ljudi i okoliš. Nastalo je tako vrlo inovativno vozilo Renault H1st vision, koncept koji se najavljuje kao prekretnica u području mobilnosti, i to u 20 konkretnih, operativnih inovacija. Taj fizički automobil ujedno ima svojeg virtualnog dvojnika u digitalnom svijetu u kojem komuniciraju sustavi koji su trenutačno neovisni. To omogućuje modeliranje, vizualizaciju i simulaciju raznih slučajeva upotrebe koji mogu nastupiti u stvarnom životu. Zahvaljujući njegovoj povezanosti s okruženjem, H1st vision u stalnoj je komunikaciji s digitalnim i fizičkim ekosustavima. Kao pravo iskustvo koje nadilazi okvire automobilske mobilnosti, H1st vision više je od običnog konceptnog automobila: on je vizija doživljaja mobilnosti sutrašnjice koja je poprimila fizički oblik.


Neke su od značajki konceptnog automobila H1st vision sljedeće: potpuno novi i siguran biometrijski mehanizam kontrole pristupa, jedinstven doživljaj zvuka unutar vozila, optimizirani doseg i punjenje vozila, pomoćnik za praćenje zdravlja vozača i stanja vozila, preventivna upozorenja za zaštitu putnika i drugih osoba na cesti…




H1st vision produkt izradio je tim od 100 članova u rekordnom roku od šest mjeseci. Svojim funkcionalnim konceptom povezivanja virtualnog i stvarnog svijeta Software République pokazuje važnost modela otvorenih inovacija u pružanju potpore pravim industrijskim projektima koji pomažu učiniti Europu značajnim središtem mobilnosti budućnosti.