Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zaokret

Opel napravio još jedan veliki iskorak: Dogodine će svi modeli u portfelju brenda biti električni

Autor: Edi Prodan

24.06.2023. 18:57
Opel napravio još jedan veliki iskorak: Dogodine će svi modeli u portfelju brenda biti električni


Opel je napravio još jedan veliki korak prema tome da postane potpuno električni brend najavivši da će nasljednik Opel Crosslanda u B-SUV klasi nuditi i verziju s potpuno električnim pogonom 2024. To znači da će svaki model u portfelju proizvoda brenda s munjom biti dostupan kao varijanta električnog vozila s baterijom već sljedeće godine.


– Uz nasljednika Crosslanda zabavu vožnje električnog vozila s baterijom učinit ćemo dostupnom u cijelom našem asortimanu modela i dati našim kupcima pristup mobilnosti bez lokalnih emisija u svakom od naših modela, istaknuo je glavni izvršni direktor Opela Florian Huettl


Široki asortiman Opelovih električnih vozila s baterijom danas se proteže od četverocikla Rocks Electric, modela Combo-e Life i Zafira-e Life do potpuno električnih varijanti Corse i Mokke. Ovim se vozilima upravo pridružila i nova Astra Electric, koja će uskoro biti dostupna za narudžbu, a sljedeće će godine slijediti i potpuno električni nasljednik kompaktnog SUV-a Grandland. Osim toga, verzije električnih vozila s baterijom za cijeli portfelj vozila koji se sastoji od modela Rocks Electric Kargo, Combo-e, Vivaro-e i Movano-e dostupne su već danas.
Portfelj Opelovih elektrificiranih vozila sadrži i alternative čistom električnom pogonu s baterijom bez lokalnih emisija. One trenutačno uključuju vrhunske dinamične modele novog Opelovog podbranda GSe. Astra GSe, Astra Sports Tourer GSe i Grandland GSe pružaju izlaznu snagu sustava do 221 kW/300 KS (potrošnja goriva prema WLTP-u: 1,2 – 1,1 l/100 km, emisije CO2 28 – 25 g/km; kombinirano, ponderirano) i moćan maksimalni okretni moment do 520 Nm. Modeli GSe »drže cestu« i ostaju stabilni u zavojima zahvaljujući posebnim oprugama i amortizerima s tehnologijom KONI FSD (selektivno prigušivanje frekvencija, Frequency Selective Damping).


Osim toga, Opel nastavlja biti predvodnik u razvoju transportera s vodikovim gorivim ćelijama. Vivaro-e HYDROGEN već je na cestama, a veliki transporter s vodikovim gorivim ćelijama planiran je za 2024.


Također, hibridi od 48 V pridružit će se elektrificiranoj liniji u budućnosti, počevši uskoro s nedavno najavljenom novom Opel Corsom. Motori snage 74 kW/100 KS i 100 kW/136 KS dolazit će s novim automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom. Nova Corsa tako će kupcima nuditi izbor pogona, od potpuno električne verzije s baterijom, preko hibridne verzije do visokoučinkovitih motora s unutarnjih sagorijevanjem, što je bez premca u ovom segmentu.


Opel će tako nuditi 15 elektrificiranih modela već do kraja ove godine. Brend s munjom planira imati potpuno električni portfelj proizvoda u Europi do 2028.