Četvrtak, 5. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Na njemačkoj stazi

Službeno najbrži serijski električni auto na svijetu! Rimac Nevera postigla brzinu od 412 km/h

Autor: Jakov Kršovnik

16.11.2022. 07:10
Službeno najbrži serijski električni auto na svijetu! Rimac Nevera postigla brzinu od 412 km/h


Rimac Nevera postigla je najveću brzinu od 412 km/h, što je čini najbržim električnim serijskim automobilom na svijetu, objavili su iz Rimac Automobila. Brzina je postignuta na stazi Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj, a ujedno je i najveća brzina ikada zabilježena na toj stazi. Vozio je Miroslav Zrnčević, glavni testni i razvojni vozač u Bugatti Rimcu.


Izlazeći iz ovalnog dijela staze iz nagiba, brzinom oko 250 km/h, Zrnčević je dosegao brzinu od 412 km/h – točno kako je simulirano na početku projekta Nevere. Brzina je izmjerena pomoću Racelogic V-Boxa, visokopreciznog mjernog uređaja temeljenog na GPS-u. Spomenuta brzina bila je cilj koji je tim Rimac postavio pri predstavljanju automobila kao C_Two na Ženevskom sajmu automobila 2018., a sada, nakon 1,6 milijuna sati razvoja, ta brzina je potvrđena, navode iz Rimac automobila. Miroslav Zrnčević, potvrdio je brzinu od 412 km/h, što znači putovati trećinom brzine zvuka.


– Vozio sam Neveru otkad je prvi put okrenula kotač i vidjeti završen automobil kakav je danas stvarno je emotivan trenutak. Najvažnija stvar koju sam naučio tijekom pokušaja najveće brzine je koliko je automobil bio staložen i stabilan, što potvrđuje da su naši timovi za aerodinamiku i dinamiku vozila odradili nevjerojatan posao, kaže Zrnčević.
Nevera se isporučuje kupcima s ograničenom najvećom brzinom od 350 km/h, ali može postići najveću brzinu od 412 km/h na posebnim događajima za kupce uz podršku Rimac tima i u kontroliranim uvjetima. Budući da su gume pod velikim opterećenjem tijekom takvih vožnji, većina mjera opreza usmjerena je na to da gume budu ispravno postavljene za tako velike brzine. Proizvodnja Nevere trenutno je u tijeku u sjedištu Rimca na Jankomiru, a prvi automobili već su kod kupaca diljem svijeta, objavili su iz Rimac automobila te podsjećaju kako je Nevera lani postavila i rekord kao najbrže ubrzavajući serijski automobil na svijetu.