Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Povratak u budućnost

Ovo je novi DeLorean, iz nove tvrtke koju vodi kćer legendarnog inženjera Johna Z. DeLoreana

Autor: T.I.

31.10.2022. 15:47
Ovo je novi DeLorean, iz nove tvrtke koju vodi kćer legendarnog inženjera Johna Z. DeLoreana

Da stvar bude još autentičnija, Kat DeLorean angažirala je članove izvornog tima koji stoje iza DMC-12 i očito bi mogla početi graditi Model-JZD u Detroitu već u siječnju 2023.Priču o nesretnoj ikoni 80-ih godina, sportskom automobilu DeLorean DMC-12 s legendarnim krilnim vratima kojeg je u besmrtnost odvela jedna od glavnih „uloga“ u filmu „Povratak u budućnost“, uglavnom znamo. Ukratko, iako je auto bio atraktivan, pomalo ispred svog vremena, bio je – skup i preslabog motora – neshvaćen od šire publike, neslavno je propao na tržištu, pa je onda i tvrtka brzo bankrotirala nakon samo devet tisuća proizvedenih primjeraka.


Otad, auto je stekao kultni status, a ime DeLorean tu i tamo iskrsne. Originalna tvrtka ugašena je još 1982. godine, a onda je već davne 1995. godine u Texasu ustanovljena svojevrsna sljednica tvrtke DeLorean Motor Company koja se otad prijeti da će na tržište izbaciti novi model, posljednji put ove godine kad su javnosti nabacili nekoliko slikovnih „teasera“, dijelova slika mogućeg budućeg (električnog), DeLoreana koji će baštiniti ponešto od izgleda kultnog DMC-12 modela.


Sad su se pak pojavile slike novog koncepta DeLoreana, ali sasvim nove tvrtke s istim imenom tek drugačijeg sufiksa: DeLorean Next Generation Motors. Iako njena vlasnica ima mnogo argumenata da je tako nazove jer je riječ o, ni manje ni više, kćeri inženjera Johna Z. DeLoreana koji je izbacio na tržište originalni DMC-12, nekako nam se čini da priča neće proći bez sudskog epiloga.
Kako god da bilo, koncept je pred nama, dakako ima krilna vrata i odaziva se na ime Model- JZD što je akronim od John Zachary DeLorean, da slučajno ne bi bilo zabune na čiju se ostavštinu poziva.


Da stvar bude još autentičnija, Kat DeLorean angažirala je članove izvornog tima koji stoje iza DMC-12 i očito bi mogla početi graditi Model-JZD u Detroitu već u siječnju 2023., sudeći prema objavama na stranici tvrtke.


Kao što se vidi iz priloženih fotografija, bez obzira što članovi iz tima koji je krajem 70-ih počeo osmišljavati DMC-12 moraju biti prilično ili jako stari, čini se da ih kreativnost nije napustila. Model-JZD ne izgleda nimalo retro. Više informacija treba očekivati u narednim mjesecima.