ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Svjetska premijera

Inteligencija sazdana od ekologije i etike. Volkswagen predstavio novi ID.3

Autor: Edi Prodan

11.03.2023. 09:26
Inteligencija sazdana od ekologije i etike. Volkswagen predstavio novi ID.3


Osvježen dizajn, kvalitetniji materijali i sustavi potpore najnovije generacije: to je novi ID.3.


Dvije i pol godine nakon predstavljanja prve generacije, najprodavaniji potpuno električni model marke Volkswagen stiže na tržište temeljito prerađen. Uz najnoviji softver, ovo kompaktno električno vozilo ima osvježen vanjski i unutrašnji dizajn. Održivi materijali visoke kvalitete koji nisu životinjskog podrijetla odraz su strategije marke Volkswagen za potpuno električnu obitelj modela ID koja nije ekološka samo po pogonu. K tome, novi ID.3 jedan je od deset električnih modela koje će VW predstaviti na tržištu do 2026. godine.


Vanjski izgled privlači poglede svojim svježim i izražajnim izgledom: optimizirani otvori za hlađenje zrakom i velika lakirana površina daju prednjem kraju vozila kompaktniji izgled, dok je VW optimizirao aerodinamiku poboljšanjem protoka zraka oko prednjih kotača što definiraju – »zračnom zavjesom«. Ono što je također jako važno, VW za obloge vrata i presvlake sjedala upotrebljava materijal od mikrovlakana, tkaninu koja sadrži 71 posto reciklata. To je sekundarna sirovina koja se dobiva recikliranjem plastike, prethodno barem jednom odložene kao otpad. Ima iste karakteristike u pogledu izgleda i osjećaja te trajnosti kao i konvencionalni novi materijali. Ni oprema u unutrašnjosti ne sadrži materijale životinjskog podrijetla.
S obzirom na to da mnogima mogućnost nadopune baterije predstavlja najveću »muku«, ID.3 ima Planer rute za električna vozila što izračunava zaustavljanja radi punjenja kako bi se do odredišta stiglo što je brže moguće – upotrebom aktualnih informacija o prometu i prognoza uz razinu napunjenosti baterije. Zaustavljanja radi punjenja analiziraju se dinamički na temelju kapaciteta pojedinačnih stanica za punjenje.


To znači da funkcija planiranja rute može predložiti dva kratka punjenja velikom snagom umjesto jednog dugog zaustavljanja radi punjenja manjom snagom. Sustav otkriva i stanice za punjenje koje su zauzete koje stoga ni ne predlaže. Od uvođenja obitelji ID. na tržište, već je više od 600.000 modela koji se temelje na modularnoj platformi za električna vozila (MEB) isporučeno kupcima diljem svijeta. Ponuda vozila marke Volkswagen sada obuhvaća šest modela ID. Uz proizvodnju u pogonima Zwickau i Dresden, novi će se ID.3 također proizvoditi u glavnoj tvornici u Wolfsburgu od jeseni 2023. godine.