Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SELE POSLOVANJE

Američki automobilski div Ford Motor u Europi ukida 3.200 radnih mjesta

Autor: Hina

24.01.2023. 13:58
Američki automobilski div Ford Motor u Europi ukida 3.200 radnih mjesta

Foto: ReutersAmerički automobilski div Ford Motor planira u Europi ukinuti do 3200 radnih mjesta i preseliti dio poslovanja s razvojem proizvoda u matični SAD, objavio je njemački sindikat IG Metall.


Tvrtka želi otpustiti do 2.500 radnika u odjelu razvoja proizvoda i do 700 u upravi, a najviše će radnika biti otpušteno u lokacijama u Njemačkoj, priopćio je IG Metall u ponedjeljak. Američki automobilski div Ford Motor planira u Europi ukinuti do 3200 radnih mjesta


Fordov glasnogovornik u Njemačkoj nije želio komentirati priopćenje sindikata, pozivajući se na izjavu od petka u kojoj je rečeno da prijelaz na proizvodnju električnih vozila (EV) zahtijeva strukturne promjene.
Glasnogovornik u Fordovom sjedištu u Michiganu rekao je da se razgovori s radničkim vijećima u Njemačkoj nastavljaju i da tvrtka mora biti “konkurentnija” u prijelazu na proizvodnju električnih vozila. Konkretne poslovne planove nije želio komentirati.


Ford je prošle godine najavio dvije milijarde dolara ulaganja u proširenje proizvodnje u tvornici u Koelnu koja bi trebala proizvoditi potpuno električni model za kupce slabije kupovne moći. Tvornica trenutno proizvodi Ford Fiestu, motore i mjenjače.


Američka kompanija u Europi zapošljava oko 45.000 radnika, planira sedam novih električnih modela, pogon za sklapanje baterija u Njemačkoj i zajedničko ulaganje za proizvodnju baterijskih ćelija od nikla u Turskoj. Ford ujedno s Volkswagenom planira u idućih šest godina proizvesti 1,2 milijuna vozila na njegovoj električnoj platformi MEB.


To partnerstvo ima budućnost, istaknuli su predstavnici dvije kompanije, iako je glasnogovornik Forda za SAD dodao da još treba utvrditi ulogu Volkswagena u Fordovoj novoj generaciji električnih vozila namijenjenih europskom tržištu.


No, prošlog lipnja upozorio je da bi u skorije vrijeme mogli znatno smanjiti broj radnih mjesta u Španjolskoj i Njemačkoj, budući da proizvodnja električnih vozila iziskuje manje radnih sati.


U prvih devet mjeseci prošle godine Fordove marže dobiti prije poreza bile su u Europi znatno niže nego u Sjevernoj Americi. U listopadu kompanija je upozorila na slabljenje gospodarskih prilika u Europi, podsjeća Reuters.