Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

NOVE MOGUĆNOSTI

Apple liberalizira cijene na App Storeu

Autor: T.I.

07.12.2022. 18:30
Apple liberalizira cijene na App Storeu

Foto: iStockApple se dugo, 15 godina koliko je prošlo otkad je njihov dućan aplikacija App Storeutemeljen, držao politike da ograničava cijene aplikacija trećih strana koje se tamo mogu skinuti. Pa su tako uobičajene cijene iznosile 99 centi, 1,99 dolara i 9,99 dolara.


Zapravo, bilo je teoretski moguće da koštaju od 99 centi do 999,99 dolara, no po novoj politici Applea, politika cijena je liberalizirana, i kako je objavljeno iz Applea, treće strane i developeri aplikacija moći će birati između skoro 600 cjenovnih opcija, uključujući i jednostavnu, a dosad nedostupnu okruglu cijenu od 1 dolar.


Također, ukinuta su dosadašnja ograničenja u rasponu cijena, pa aplikacije sad mogu koštati od sitnih 29 centi, sve do krupnih 10 tisuća dolara.
Cijene će za aplikacije s pretplatom biti objavljene ovaj tjedan, a sljedeće godine će biti dostupne za ostale aplikacije.


Što bi to moglo koštati 10 tisuća dolara preko App Storea ne zna se pouzdano, ali moglo bi biti povezano s razvojem tehnologije proširene i virtualne stvarnosti na kojoj Apple radi. Stručnjaci kažu da ne znaju da li bi primjerice gledanje jedne NBA utakmice preko uređaja proširene stvarnosti moglo koštati više negoli ulaznica za utakmicu uživo, ali moguće je.


Liberalizacija cijena pak na drugom kraju cjenovnog raspona, onog najnižeg je možda osmišljena da se više otvore tržišta gdje je standard niži nego u SAD-u ili Europi, prije svega se tu misli na mnogoljudne zemlje poput Indije, Kine ili Brazila.