Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Žele dizelađe i benzince

Američka država svima udarila totalnu kontru: Zabranjuju prodaju električnih automobila nakon 2035. godine

Autor: Portal Novi list

19.01.2023. 11:25
Američka država svima udarila totalnu kontru: Zabranjuju prodaju električnih automobila nakon 2035. godine

Foto: ReutersZakonodavci u Wyomingu izglasali su rezoluciju, koje preporučuje stanovnicima te američke savezne države da kupuju automobile s motorom s unutarnjim sagorijevanjem do 2035. i da se također simbolično “postupno ukine” prodaja električnih vozila do te godine, piše revija HAK.


Državni tajnik Wyominga poslat će kopije ove odluke predsjedniku Sjedinjenih Država, svakom članu izaslanstva Kongresa Wyominga, predsjedniku Senata Sjedinjenih Država, predsjedniku Zastupničkog doma Sjedinjenih Država, guverneru Wyominga i guverneru Kalifornije.


Cilj rezolucije je neka vrsta protesta Kaliforniji i drugim američkim saveznim državama koje su najavile prestanak prodaje novih benzinaca i dizelaša 2035. godine. Kaže sponzor zakona, državni senator i republikanac Jim Anderson:
– Ako vam se ne sviđaju naši automobili na naftu, ni mi ne volimo vaše električne automobile.


Wyoming od bušenja nafte i rafinerija popunjava 25% BDP-a pa se pojavio strah da bi električna vozila mogla uništiti važnu granu gospodarstva… No s ovom rezolucijom Wyoming je ipak otišao predaleko i ona pokazuje koliko je američko društvo podijeljeno.