Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Prijem veleposlanika

Župan Petry: Suradnja sa Slovencima je izvrsna

Autor: Marin Smolčić

11.11.2022. 15:15
Župan Petry: Suradnja sa Slovencima je izvrsna

Foto: Marin SmolčićŽupan ličko-senjski Ernest Petry organizirao je danas prijem novoimenovanog veleposlanika Republike Slovenije u Zagrebu Gašpera Dovžana. Osim županovih i veleposlanikovih suradnika na prijemu je bio i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević. Tijekom prijema razgovaralo se o dosadašnjoj suradnji tvrtki i građana Slovenije koji na području Ličko-senjske županije imaju svoje pogone, odnosno kuće za odmor i druge nekretnine. Župan Petry se vrlo pohvalno izrazio o toj suradnji.


– Nakon ovog prijema  imamo  dogovorene sastanke s  nekoliko investitora s područja Republike Slovenije, kao nastavak dobre suradnje  ili uspostave kontakata slovenskih investitora koji žele ulagati na području Ličko-senjske županije. Osim toga želimo pomoći u nastavku dosadašnje suradnje, pri čemu ćemo podržati sve kvalitetne projekte i investicije. Zahvaljujem vam na posjetu u županiji u kojoj ste uvijek dobrodošli. Županija ima vrlo korektne odnose sa slovenskim  tvrtkama koje djeluju na ovome području, što će se svakako i nastaviti na obostrano zadovoljstvo, rekao je u uvodu župan Petry.


Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević naglasio je činjenicu kako je Gospić već dugo godina otvoren grad.


Dobri odnosi
– Posebno naših prijatelja Slovenaca. Iako više ne živimo u istoj državi, ostali smo u vrlo dobrim odnosima. Ovdje u Gospiću radi slovenska tvrtka „Calcit“ s kojom imamo vrlo korektne odnose. Ti odnosi mogu biti još bolji, trebaju se proširiti i poboljšati na obostranu korist. Na tome radimo vrlo intenzivno i na tome ćemo ustrajati. Zato ste u Gospiću rado viđen gost i želimo da nam učestalije dolazite, istaknuo je gradonačelnik Karlo Starčević.


Foto: Marin Smolčić


Slovenski veleposlanik Dovžan zahvalio se domaćinima na iskrenom i toplom prijemu u kojemu se, rekao je, očituje bliskost dvaju naroda koju su pospješile gospodarske i privatne okolnosti vezane uz slovenske tvrtke i građane.


– Slovenci vrlo rado posjećuju vašu županiju kao turisti. Nacionalne parkove, vaše more i otoke. U Ličko-senjskoj županiji nalazi se mnoštvo destinacija idealnih za odmor i naši građani nakon povratka doma za boravak u ovoj županiji imaju samo riječi hvale. Kada govorimo o ekonomskoj aktivnosti situacija je također izvrsna jer se naše tvrtke i ulagači vrlo pohvalno izražavaju kada su u pitanju profesionalnost, brzina i kvaliteta rada vaših ureda u pripremi potrebne dokumentacije. Veselim se najavljenim sastancima u kojima ćemo svakako pospješiti odlično započetu suradnju i pojačati ukupne ekonomske aktivnosti  na obostranu korist i zadovoljstvo, istaknuo je slovenski veleposlanik u RH Gašper Dovžan i dodao kako je iz uprave tvrtke „Calcit“ smještene u Gospiću do sada čuo samo riječi pohvala na odnos i rad jedinica lokalne samouprave.


Dobra iskustva s Calcitom


Budući je do nedavno radio u energetskom sektoru župan Petry je pohvalio dobra iskustva s Calcitom koje bile vezane uz suradnju s HEP-op.


– Tvrtka „Calcit“ u Gospiću je jedan od većih potrošača energenata. Nedavno su se spojili na sustav plinofikacije koji je proveden u Gospiću. Na taj način „Calcit“ ima stalna i vrlo velika ulaganja u energetskom sektoru za rad mlinova koji usitnjavaju kamen. Jedini problem u suradnji s tom tvrtkom  vezan je uz domicilno stanovništvo naselja Bilaj i to zbog povremenih oštećenja prometnica kojima prolaze teški kamioni natovareni kamenom sirovinom. Rješenje za ovaj problem će se vrlo skoro pronaći.


Priliv slovenskih turista posvuda je vrlo značajan, ali je najizraženiji na području Novalje. Mnogi su Slovenci vlasnici nekretnina na tome području i već su se udomaćili jer dobar dio godine provode u Novalji. Isto tako su slovenski gosti vrlo česti u ostalim dijelovima našeg priobalja, a brojni su i u evidenciji ostalih turističkih destinacija u našoj županiji, zaključio je župan Petry i pohvalno istaknuo odlična iskustva sa slovenskim državljanima koji rado borave u Ličko-senjskoj županiji.