Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dodjela nagrada

«Zlatna kuna« u kategoriji srednjih poduzeća benkovačkom Olimpu

Autor: Hina

12.11.2022. 07:24
«Zlatna kuna« u kategoriji srednjih poduzeća benkovačkom Olimpu

Foto: Davor KovačevićHrvatska gospodarska komora (HGK) u petak navečer dodijelila je nagrade “Zlatna kuna” pri čemu je najboljom velikom tvrtkom kao i lani proglašen HS Produkt, a nagradu za životno djelo dobio je bivši dugogodišnji predsjednik uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago.


Lokomotiva gospodarstva Hrvatske


“Ovo je druga godina za redom da smo osvojili ovu prestižnu nagradu i očigledno postoji metoda za uspjeh”, rekao je predsjednik Uprave HS Produkta Željko Pavlin na svečanosti dodjele zlatnih kuna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.


“Više nismo lokomotiva za gospodarstvo naše karlovačke županije već i gospodarstva Hrvatske”, dodao je.
U kategoriji tvrtki srednje veličine Zlatnu kunu dobila je tvrtka Olimp.


Olimp je prva i jedina tvornica u Hrvatskoj koja proizvodi potpaljivače. Posluje od 2012. godine i trenutno u zaleđu Benkovca zapošljava 30 ljudi. Kocke za potpalu izvozi u 52 zemlje, od Engleske preko cijele Europe do Saudijske Arabije.Nagrada za najuspješniju banku pripala je Erste&Steiermärkische banci, a priznanje za najuspješnije društvo za osiguranje pripalo je Wiener osiguranju VIG.


Orqa najinovativnija


Zlatna kuna za životno djelo uručena je Darinku Bagi, bivšem dugogodišnjem predsjedniku uprave Končar Elektroindustrije i sadašnjem predsjedniku Udruge Hrvatski izvoznici.Priznanje za najinovativniju tvrtku dobila je tvrtka Orqa koja je osnovana 2018. godine i bavi se sa razvojem video-naočala za pilote dronova te je vodeća regionalna tvrtka u industriji bespilotnih letjelica (dronova).Predsjednik Vlade Andrej Plenković uz ostalo je na dodjeli nagrada rekao da su gradnja Pelješkog mosta, ulazak u Šengen i eurozonu dugoročni uspjesi koji će se odraziti na gospodarstvo.


Plenković: Vlada će nastojati pomoći gospodarstvu


Prema njegovim riječima, nakon niza godina s relativno niskom stopom inflacije sada se suočavamo s višim stopama te u takvoj situaciji Vlada mora pojačati intervencije, što je i učinila.“Vlada svojim mjerama nastoji rasteretiti pritisak i udarac na standard hrvatskih građana, pomoći gospodarstvu i kompanijama da premoste ovu krizu”, istaknuo je Plenković.


“Pred nama je vrijeme održivosti i mnogi su okrenuti prema njoj, a u fokusu našega rada bit će održivost, što veća energetska samodostatnost kao i razvoj prehrambene industrije” rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.