Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

GOSPODARSKI LAUREATI

Zlatne plakete dobili Euronautic, Olimp i Tankerska plovidba

Autor: Marina Vlakić

26.10.2022. 11:48
Zlatne plakete dobili Euronautic, Olimp i Tankerska plovidba

Foto: Arif SitnicaZa poslovanje u protekloj godini HGK – Županijska komora Zadar na svečanoj je sjednici dodijelila priznanja najuspješnijim trgovačkim društvima s područja Zadarske županije u kategoriji malog, srednjeg i velikog trgovačkog društva.


Zlatnu plaketu u kategoriji male tvrtke dobila je putnička agencija Euronautic d.o.o. iz Biograda, u kategoriji srednje Olimp d.o.o. iz Benkovca te u kategoriji velikih tvrtki Tankerska plovidba Zadar.


Svečanosti su nazočili državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, gradonačelnik Biograda Ivan Knez, ravnatelj Hrvatskog registra brodova Denis Roje, ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović te predsjednica županijske Obrtničke komore Vesna Parić.
Nazočne je pozdravio domaćin ove svečane proširene sjednice, predsjednik Županijske komore Denis Ikić, ističući kako će godina na izmaku biti izuzetno dobra te da možemo biti zadovoljni i prošlom godinom.


– Po svim relevantnim ekonomskim parametrima bila je bolja od 2020. koja je zbog pandemije bila jako zahtjevna, osobito za neke sektore gospodarstva, poput turizma, prometa i trgovine, istaknuo je Ikić.


Priznanje Tvornici mreža


– Prošla poslovna godina za koju se dodjeljujemo priznanja u tri kategorije iz današnje je perspektive pomalo zaboravljena, ali moramo spomenuti da je po relevantnim ekonomskim pokazateljima bila značajno bolja od 2020. iako je u 2021. godini, zbog znanih razloga epidemije, poslovanje za neke sektore bilo otežano. No, vratimo se mi našim današnjim laureatima zbog kojih smo se i našli, a dolaze iz tri sektora važna za strukturu prihoda županijskog gospodarstva. Za tvrtke koje su svojim poslovanjem zaslužile Zlatne plakete možemo reći da su dio najkvalitetnijeg dijela županijskog gospodarstva. Izvozno orijentirane, u investicijama sa stalnim organskim rastom i na tome im treba istinski čestitati, naglasio je Ikić.


Uslijedila je dodjela priznanja najboljim trgovačkim društvima, no prethodno je dodijeljeno jedno posebno priznanje, za 60 godina uspješnog rada – Tvornici mreža Zadar u Biogradu na Moru. Riječ je o tvrtki s vrlo dugom tradicijom, osnovanoj još 1927. godine, koja se bavi proizvodnjom ribarskih mreža i ostalih vrsta mreža od sintetičkih polimera. Priznanje je uručeno njezinom direktoru, Darku Eškinji.


Euronautici raste flota


Predsjednik Županijske komore potom je dodijelio Zlatne plakete. U ime najbolje tvrtke u kategoriji malih firmi priznanje je preuzela direktorica tvrtke Euronautic, Katarina Vujević Babara. Ova je čarter tvrtka već poznata u svom resoru, a Zlatna plaketa dodatni im je poticaj za daljnji rad, kako je i naglasila direktorica.


– Sretni smo što je netko prepoznao naš rad i trud svih zaposlenika kojima nagrada i pripada. Ovo nam je prvo priznanje i doista velik podstrek da još snažnije razvijamo našu djelatnost. Osnovani smo 2002. godine, relativno smo mlada tvrtka, a intenzivan rast bilježimo zadnjih šest, sedam godina, a tako namjeravamo i dalje. Ova nam je godina bila jako dobra, kao i ostalim čarterašima, jer nije bilo prekida putovanja i ostalih restrikcija kao u godinama pandemije, pa su nautičari pohrlili na naše more i zajedno s nama ostvarili jako dobar rezultat, kazala nam je direktorica tvrtke Euronautic, napominjući kako za iduću godinu imaju još veće planove.


– Raste nam flota, ali i broj djelatnika, time i sama tvrtka s obzirom da osim Zadarske, pokrivamo i Šibensko-kninsku županiju. Jedna nam je baza u Biogradu, a druga u Pirovcu, te je svim našim zaposleniicma ovo doista veliko priznanje, istaknula je Vujević Babara.


Olimp se okreće održivom razvoju


U kategoriji srednjeg trgovačkog društva Zlatnu plaketu dobila je tvrtka Olimp d.o.o, osnovana 2012. godine koja na tržište plasira proizvode za potpalu vatre u pećima na kruta goriva, kaminima i roštiljima za spremanje hrane, odnosno laku i brzu potpalu. Smješteni su u zaleđu Benkovca i zapošljavaju 30 ljudi, no ovo im nije prvo priznanje za poslovne rezultate s obzirom da su od Hrvatske gospodarske komore dobili »Zlatnu kunu«. S direktoricom Olimpa, Simonom Petričić, razgovarali smo nakon dodjele plakete, a ona ističe velike planove za budućnost, prije svega visoku digitalizaciju poslovanja.


– Želimo se okrenuti i održivosti našeg razvoja, zelenim izvorima energije, smanjenju zagađenosti okoliša te osobitoj brizi prema zaposlenicima. Cilj nam je povećati broj zaposlenih i osigurati im ne samo stabilna primanja, već i primanja na izrazito zavidnom nivou, na čemu svakodnevno radimo. Jako smo zadovoljni jer vidimo da su se trud, rad i znoj isplatili, bez obzira na pandemiju i rat u Ukrajini, kazala je Petričić.


Zlatnu plaketu sa zadovoljstvom je primio i predsjednik uprave Tankerske plovidbe Zadar, Mario Pavić, koji nam je priznao kako mu je drago da su ovi priznanje dobili »nakon deset godina posta«.


»Pomorci su naša najveća vrijednost«


– Prošle smo godine dobili priznanje, sada i ove, i lijepo je dobiti svako priznanje, pa tako i ovo. Ponekad ona ne reflektiraju naš najveći trud jer smo nekih godina najviše krvarili i trudili se, a rezultat je izostao, dok je u drugim godinama rezultat bio bolji. Ova je godina kombinacija predanog rada i tržišta i nagrada lijepo dođe, ali i bez nje radimo jednako kvalitetno. Ovim putem posebno zahvaljujem našim pomorcima koje nikad ne zaboravljam s obzirom na to da sam karijeru započeo kao pomorac ploveći sedam godina. Prije dva mjeseca osobno sam obišao šest brodova naše flote pokušavajući s njima održati bliski kontakt jer znam koliko Tankerska plovidba ovisi o njima i da bez njih nema ni Tankerske, oni su naša najveća vrijednost, kazao nam je Pavić kojega smo pitali i kako njihova tvrtka u ovom trenutku kotira u međunarodnom brodarstvu te kako su poslovali prošle godine.


– Po veličini spadamo u red srednjih brodara, a kvalitetom među najkvalitetnije. Radili smo i komercijalni menadžment za kompanije puno veće od naše, a naši su rezultati i po prihodovnoj i po rashodoivnoj strani, kao i plaće pomoraca, u samom vrhu brodarske industrije. Što se tiče poslovanja u prošloj godini, bila je dobra i za nju smo i dobili Zlatnu plaketu, a ova će godina biti još bolja, zaključio je Pavić.Ikić: U 2021. ostvarili smo rekordne prihode


Na svečanoj dodjeli plaketa predsjednik Županijske komore, Denis Ikić, iznio je respektabilne brojke gospodarstva naše županije.


– U 2021. godini ostvarili smo rekordne prihode od 17,6 milijardi kuna, a bruto dobit je sa 60,4 milijuna kuna povećana na 1,245 milijardi kuna, što je više za 28 posto od dobiti u 2019. Najveću bruto dobit iskazao je turizam s 337 milijuna kuna na 1,02 milijardi kuna prihoda. Zaposlenost u gospodarstvu rasla je za 3,3 posto i nešto je manja od 2019. iako je ukupna zaposlenost bila veća nego 2019. za gotovo 1.700 zaposlenih. Prihodi od prodaje u inozemstvu iznosili su 4,3 milijardi kuna, a robni izvoz 2,8 milijardi kuna, uz suficit od 157 milijuna kuna, istaknuo je Ikić, napominjući kako se turistički promet vratio na razinu 2019. godine.


– Vidjeli smo da je profitni segment bio dosad nezabilježen. I ova će godina, iako puna šokova i neizvjesnosti uzrokovanih nenadanim eksternim događajima ruske agresije i divljanja cijena energenata i rasta cijena mnogih proizovda i usluga te sve većeg inflatornog pritiska, u mnogim segmentima biti bolja od ove za koju dajemo nagrade. Imamo 64.990 zaposlenih, rekordan turistički promet te 17 posto više fiskalnih računa i iznos veći za 39 posto, kazao je Ikić.