Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

ZARAZA

Zbog svinjske kuge izlučeno 4975 svinja

Autor: Hina

27.07.2023. 21:29
Zbog svinjske kuge izlučeno 4975 svinja

Foto: PexelsZbog svinjske kuge do jučer je izlučeno 4975 svinja, a zone ograničenja obuhvaćaju cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju i tri jedinice lokalne samouprave izvan te županije, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u četvrtak. Ministrica je u Osijeku održala sastanak s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušiće i saborskim zastupnicima s područja županije s kojega je poručila da se čini sve kako bi se zaštitilo uzgajivače svinja, ali da prvo treba suzbiti bolest i virus te potom ekonomski pomoći onima kojima su svinje eutanazirane.


“Nakon toga ćemo vidjeti kako im pomoći u prvo vrijeme u kojem neće moći držati svinje, a naposljetku treba svu zdravu stoku po mogućnosti ne eutanizirati nego putem klaonica i ovlaštenih prerađivača na drugi način iskoristiti”, rekla je Vučković. Naglasila je da se kod usmrćivanja poštuju sve mjere dobrobiti životinja. Podsjetila je da do ponoći traje savjetovanje o cijenama koje je ministarstvo odredilo kao prijedlog naknade štete. “Za odojak do 35 kilograma ona iznosi 85 eura, za tovnu svinju dva eura po kili žive vage, za nazimice 550 eura, a za suprasne nazimice, krmače i neraste 650 eura po komadu”, rekla je. “Svima koji mogu podići biosigurnost država nudi pomoć i takvih je mnogo”, ističe Vučković. Ministarstvo poljoprivrede je s Europskom komisijom dogovorilo određeno izuzeće što se tiče premještanja svinja iz reprodukcijskih centara u tovilišta, a to se odnosi i na klasiranje i  preradu. “Mnoge države su davale potpore ovisno o kategoriji biosigurnosti. Nama je svakako cilj podići biosigurnost, ali i zadržati ljude i u sektoru i u ruralnom prostoru te imati senzibiliteta prema činjenici da se radi o prostoru koji je uz ovu doživio i tešku drugu nepogodu”, rekla je Vučković.


Na upit kako će Ministarstvo pomoći poljoprivrednicima kojima su gospodarski objekti stradali u elementarnim nepogodama, odgovorila je da je program pomoći prihvaćen s iznosom od 10 milijuna eura i obuhvaća sve štete koje su se dogodile do današnjeg dana. “Vlada će svakom proizvođaču koji je doživio štetu bilo u 2022. ili 2023. godini nastojati dodijeliti jednaku potporu”, poručila je. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić iznio je da u županiji ima 8148 gospodarstava koja imaju svinje, od čega 132 u nultoj kategoriji, u prvoj 1345, a u drugoj 5135 gospodarstava dok su u trećoj 1406 i četvrtoj biosigurnosnoj kategoriji 38 gospodarstava. “Treća i četvrta kategorija izuzeta je od eutanazija, ali kad pogledamo brojke ukupno 80 posto proizvođača svinja u našoj županiji se nalazi u kategorijama koje bi trebalo eutanazirati”, rekao je. Podsjetio je da se 90 posto proizvodnje svinja odvija u pet slavonskih županija, a od toga 35 posto u Osječko – baranjskoj županiji. Zbog toga što iduće dvije godine neće moći obnoviti stočni fond, Anušić se boji da će dio uzgajivača i proizvođača svinja odustati od proizvodnje.


Foto: Pexels