Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

GADNE POSLJEDICE

Zbog suludog TikTok izazova mladi Osječani završili u bolnici

Autor: ZL

04.11.2022. 07:59
Zbog suludog TikTok izazova mladi Osječani završili u bolnici

Foto: Davor Javorović PIXSELL / iStockU Klinički bolnički centar u Osijeku proteklih je dana primljeno više djece s takozvanom torzijom testisa, a sve to izgleda zbog suludog Tik Tok izazova.


Nema službene potvrde, ali više izvora navodi kako se radi baš o navedenom izazovu koji može dovesti i do neplodnosti, kao i u težim ishodima, do uklanjanja testisa.


“Mogu samo reći da imamo veći broj slučajeva torzije testisa kod djece ovih dana. Kod torzije testisa dolazi do prekida cirkulacije i trajnog propadanja testisa. U najtežem slučaju rezultat liječenja je uklanjanje takvog testisa”, kaže doc. dr. sc. Dalibor Divković, dr. med., voditelj Zavoda za dječju kirurgiju KBC-a za Glas Slavonije.


Nema potvrde o izazovu
On kaže da zasad nema saznanja da se kod djece koja su primljena u bolnicu radilo o ikakvom izazovu.


Iako se torzija testisa može pojaviti spontano, ona se događa i nakon ozljeda. Liječnici ističu da je najvažnije odmah se javiti u bolnicu. Još 2019. godine britanski su mediji pisali kako je 12-godišnji dječak zamalo ostao bez testisa zbog izazova pod nazivom “Bangcock”. Dječaci bi u školama pitali “koji je glavni grad Tajlanda”, a kada bi im neki dječak odgovorio da je to Bangkok, što može zvučati kao “bangcock”, udarac u muški spolni organ, dobio bi udarac baš u to mjesto. Majka 12-godišnjaka upozorila je tada roditelje i djecu da shvate posljedice takvih izazova.


Internet je pun videa na kojima, mahom djevojke, stanu pokraj mladića i odjednom ih udaraju u međunožje, a na TikToku je postojao i izazov u kojem su muškarci testise premazivali umakom od soje, da bi osjetili njegov okus.


Sjedio na sred ulice


Glas Slavonije podsjeća i kako su izazovi koji krenu s društvenih mreža postali velik problem. U kolovozu ove godine osječki profesor bio je šokiran kada je navečer automobilom naišao na mladića koji sjedi na stolici nasred Stepinčeve ulice, u središtu Osijeka. Da bi spriječio daljnje takvo ponašanje nepoznatog mladića, objavio je i video koji je snimila kamera iz njegova automobila. Na videosnimci se vidi kako mladić mirno sjedi s mobitelom u ruci, prekriženih nogu, na plastičnoj stolici. Kada mu je prišao automobil i stao, mladić se polako ustao, uzeo svoju stolicu i otišao prema prolazu koji spaja Stepinčevu ulicu i glavnu gradsku tržnicu.


“To je bio pravi horor. Da nisam vidjela svojim očima, ne bih vjerovala. Sin mi je rekao da bar pet godina nije igrao TikTok izazov, što me je opet šokiralo, jer sada ima samo 15 godina. Pa što je onda radio?! Čitala sam o tome, ali uvijek misliš – to je negdje daleko”, ispričala je šokirana Osječanka za Glas Slavonije.